Ce afecțiune gravă poate ascunde durerea din timpul mersului?
Durerea de picioare care apare în timpul mersului poate fi simptomul unei afecțiuni grave - boala arterială periferică, care implică îngustarea sau blocarea arterelor care alimentează cu sânge membrele inferioare. Aceasta boală apare atunci când depunerile de colesterol și de calciu se acumulează în artere, limitând circulația sângelui spre picioare.
Simptomele, precum disconfortul la mers, crampele și senzația de picioare mereu reci, nu trebuie ignorate, deoarece în lipsa tratamentului adecvat, boala poate evolua spre complicații severe, inclusiv ulcerații, gangrenă și poate duce chiar la amputația membrului afectat. Boala arterială periferică poate fi tratată printr-o procedură de chirurgie vasculară sau minim invaziv, printr-o intervenție de cardiologie intervențională, cum este procedura Jetstream.
Cu durere persistentă de gambe s-a confruntat și Alexandru, în vârstă de 67 de ani. Pentru că disconfortul îi afecta serios activitățile zilnice, bărbatul s-a programat pentru o consultație la Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, care îl tratase cu trei ani în urmă de afecțiuni severe ale inimii, printr-o intervenție complexă, care a implicat un triplu bypass aorto-coronarian și protezare de valvă aortică.
În urma consultului, Dr. Elena Nechifor i-a recomandat lui Alexandru o arteriografie periferică. În urma investigației, pacientul a primit diagnosticul de ateromatoză severă în arterele membrelor inferioare, fiind necesară o intervenție chirurgicală, pentru revascularizare. Operația trebuia făcută cât mai repede, din cauza riscului crescut de complicații.
La două săptămâni după confirmarea diagnosticului, Alexandru a fost internat la Spitalul Clinic SANADOR pentru o operație complexă, care a implicat implantarea unui stent în artera iliacă comună stângă, endarterectomia arterelor femurale și plastia cu petec venos. Intervenția hibridă, care a inclus proceduri de chirurgie și de cardiologie intervențională, a fost realizată de o echipă medicală coordonată de Dr. Elena Nechifor.
După tratament, Alexandru s-a recuperat complet, a reușit să depășească acest moment dificil, iar în prezent se simte foarte bine, respectă indicațiile medicului și revine periodic la control.
La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale de înaltă calitate pentru secreeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Atunci când este indicat tratamentul chirurgical, intervenția este realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator complet digitalizat, dedicat intervențiilor cardiovasculare, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară care este de asemenea digitalizată și acreditată ca secție ATI de categoria I.
Pentru tratamentul bolii arteriale periferice, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, la Spitalul Clinic SANADOR intervențiile sunt realizate clasic, deschis, sau minim invaziv, prin abord endovascular, cu risc redus de complicații și recuperare rapidă a pacientului.