Acest tip de mers încetinește boala Alzheimer

Practicat de două ori pe săptămână, mersul în stil nordic te poate ajuta prin stimularea pierderii în greutate și prin  „încetinirea” progresiei bolii Alzheimer.

Încercarea de a pierde în greutate poate fi dificilă, mai ales dacă nu îți plac exerciții fizice, dar pasionații au descoperit că tehnica „nordic walking” poate ajuta la pierderea în greutate și, de asemenea, „încetinește” progresia bolii Alzheimer.

Alzheimer este o afecțiune debilitantă și cea mai comună formă de demență, care afectează viața de zi cu zi, mai ales a celor cu vârsta peste 65 de ani. A fi sedentar, a nu dormi suficient și a avea o dietă proastă pot fi factori în creșterea riscurilor de a dezvolta aceasta boală.

Dar, tehnica nordică de mers pe jos a arătat că ar putea încetini progresia demenței. Tehnica, care a crescut în popularitate în ultimii ani, a fost studiată de oamenii de știință din Italia care au găsit o legătură între exercițiul acesta de a merge și prevenția demenței.

Mai mult, această tehnică de mers poate arde cu 20% mai multe calorii în comparație cu alte tipuri de mers.

Ce este mersul nordic?

Nordic Walking (mersul nordic) este o formă de exercițiu care folosește întregul corp datorită faptului că se folosește de bețe de mers, special concepute pentru acest tip de activitate. Datorită bețelor, activitatea te poate ajuta să „arzi cu 20% mai multe calorii față de mersul fără bețe”. Bețele pentru mers sunt folosite pentru a te ajuta să te miști în timpul unei plimbări rapide și vor oferi corpului un antrenament complet în comparație cu o plimbare banală.

De asemenea, ajută la eliberarea tensiunii din gât și umeri, precum și la îmbunătățirea posturii, a mersului, a forței spatelui și a forței mușchilor abdominali. În plus, ajută la reducerea impactului asupra articulațiilor, deci este o modalitate bună de a stimula pierderea în greutate fără risc de accidente.

Mersul pe jos are multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea și gestionarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Oamenii de știință de la Universitatea din Molise, Italia, au  studiat 30 de pacienți cu Alzheimer de la forme ușoare până la moderate și i-au supus unei game diferite de tratamente care ar putea ajuta la abordarea simptomelor. Aceste tratamente au inclus fizioterapie pentru a ajuta la creșterea bunăstării fizice, precum și terapie prin muzică pentru a ajuta la stoparea declinului memoriei.

Jumătate din grup a participat, de asemenea, la nordic walking de două ori pe săptămână timp de șase luni, iar cei care merg pe jos au ajuns să obțină un scor mult mai mare la memorie, durata de atenție și viteza de procesare a creierului, comparativ cu cei care nu au facut această activitate. De asemenea, au obținut scoruri mai mari la testele de raționament vizual-spațial - inclusiv matematica mentală și legarea șireurilor.

Raportul a fost publicat în jurnalul de știință Heliyon, iar oamenii de știință au sugerat că persoanele care tocmai au fost diagnosticate cu demență ar beneficia de tehnica mersului nordic.

„Dacă aceste rezultate sunt confirmate de studii ulterioare, atunci mersul nordic poate fi o strategie sigură și utilă pentru a încetini afectarea cognitivă în boala Alzheimer uşoară până la moderată”, este concluzia studiului.

Dacă vrei să te apuci de nordic walking, mai întâi va trebui să cumperi o pereche de bețe de nordic walking - special concepute pentru a oferi propulsie când sunt folosite.

Instructorul de mers nordic Michael Stone, a explicat metoda:

shutterstock 1279921384 jpg

Foto: Shuttesrtock

1. Trebuie să te asiguri că bețele sunt potrivite pentru înălțimea corpului tău

Când ții stâlpul vertical cu brațul aproape de corp, cotul trebuie să fie la un unghi de 90 de grade

2. Pentru mers ar trebui să faci contact cu solul prima data cu călcâiul, apoi să rulezi talpa spre vârf, ceea ce reduce presiunea asupra articulațiilor

3. Împinge ușor degetele de la picioare la fiecare pas

4. Fă pași lungi, dar naturali pentru corpul tău

5. Apleacă-te ușor înainte când mergi

6. Împinge bețele în pământ când pășești

7. Asigură-te că ții umerii în jos și relaxați pentru a evita tensiunea

8. Mărește viteza pentru a arde mai multe calorii prin creșterea puterii de împingere de la degetele de la picioare. Apoi accelerează ritmul balansării brațului pentru a obține mai multă putere.

Sursa: Mirror