Demenţa se poate vedea şi în felul în care mergi

Patru semne precoce de avertizare ale demenței care pot fi observate în modul în care mergi.

Demența este adesea diagnosticată târziu din cauza testelor complexe și a simptomelor vagi. Cu toate acestea, este posibil să poți observa semne timpurii de dezvoltare a bolii. Iată patru lucruri la care trebuie să fii atent

Există peste 55 de milioane de persoane cu demență în întreaga lume și aproape 10 milioane de cazuri noi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult, se așteaptă ca aceste cifre să crească, vârsta înaintată fiind cel mai mare factor de risc pentru boală. Demența este un termen general pentru pierderea capacității de a-și aminti, de a gândi sau de a lua decizii - într-o măsură în care interferează cu viața de zi cu zi a unei persoane.

image

Mersul este un indicator al stării de sănătate fizice și psihice. Foto: Shutterstock

Majoritatea persoanelor cu boala sunt diagnosticate târziu, deoarece testele sunt complexe și simptomele pot fi vagi. Un diagnostic tardiv înseamnă că pacienții au mai puțin timp pentru a încerca posibile opțiuni de tratament și pentru a lua decizii importante cu privire la viitorul lor.

În timp ce pierderea memoriei și lucruri precum pierderea portofelului sau a plății facturilor, lipsa programărilor sau pierderea unor obiecte sunt toate semne ale bolii, există și alte simptome, mai puțin cunoscute. Noi cercetări au descoperit că modul în care cineva merge poate fi un indicator timpuriu al celei mai frecvente forme de boală Alzheimer.

Iată patru moduri în care mersul tău te poate avertiza că ai un risc crescut de a dezvolta demență.

O pierdere a simțului orientării

Pierderea constantă a simțului direcției ar putea fi un semn al demenței precoce. Un nou studiu realizat de o echipă de la UCL și publicat la începutul acestei luni a descoperit că persoanele cu boala  au avut un simț mai prost al direcției și al orientării în spațiu.

Prof. Gill Livingston, psihiatru de la University College London a declarat pentru The Sun: „Oamenii cu Alzheimer în stadiu incipient se pot lupta să înțeleagă și să interpreteze locul obiectele în mod corespunzător, și sunt dovezi că pot să vadă obiecte  3D atunci când nu sunt așa, sau chiar 2D când sunt de fapt 3D. Acest lucru înseamnă că văd obiecte care nu sunt acolo, ceea ce îi poate Deruta și îi poate face și să se accidenteze, adică să cădă peste lucruri pe care le consideră plate.”

Ritm mai lent

Mersul pe jos într-un ritm care este în mod constant mai lent,  ar putea fi, de asemenea, un semn de demență. Un studiu australian, care a analizat vitezele de mers a peste 17.000 de adulți având peste 65 de ani, a constatat că cei al căror ritm scădea cu cinci la sută sau mai mult anual erau cel mai probabil să dezvolte demență, în comparație cu cei a căror viteză de mers nu s-a schimbat.

Pași mai mici

Persoanele care suferă de demență au, de asemenea, tendința să facă pași mai mici atunci când merg pe jos, au arătat studiile. Cercetările americane publicate în 2016 au descoperit că pașii mai mici și mersul mai rar ar putea indica și o scădere a memoriei. Cu toate acestea, experții nu sunt siguri de ce aceste modele de mers sunt comune în rândul persoanelor cu boala.

O schimbare în balansarea brațelor

Modul în care o persoană își balansează brațele în timp ce merge ar putea fi un semn de demență, au sugerat experții. Mai multe studii au descoperit că mișcarea amplă a brațelor în timpul mersului este un semn de avertizare timpurie a afecțiunii.

Profesorul Gill a spus că acest lucru se datorează faptului că cei cu demență se chinuie să mențină echilibrul în timp ce sunt în mișcare. „Pentru a încerca să rămână în poziție verticală și să mențină echilibrul, cei care suferă au tendința de a-și balansa mai mult brațele, dar le țin mai aproape de corp.”

Sursa: Mirror