Care este vârsta potrivită pentru a face o mamografie?
Evaluările anuale ar trebui să înceapă la 40 de ani pentru majoritatea femeilor, dar în unele cazuri, ar trebui să făcute chiar și mai devreme.
Efectuarea mamografiilor regulate este incredibil de importantă pentru sănătate, deoarece sunt cel mai bun instrument pe care îl avem pentru a detecta cancerul de sân, care este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer al femeilor.
Dar recomandările legat de cine ar trebui să facă mamografii și cât de des, s-au schimbat în timp. Aceste linii directoare pot varia în funcție de medicul pe care îl întrebi și nu sunt unice pentru toate femeile.
Mamaografia rămâne o investgație esențială în diagnosticarea cencerului de sân
Medicul radiolog Laura Dean, explică unele dintre recomandările în privința scfreeningului mamografic.
Cele mai larg acceptate recomandări spun cămeile ar trebui să facă mamografii în fiecare an, începând cu vârsta de 40 de ani. Dacă ai un risc mai mare de cancer de sân, medicul dumneavoastră vă poate recomanda mamografiile mai devreme.
Dar, recomandările recent propuse de U.S. Preventive Services Task Force, o asociație pentru sănătate din America, sunt ușor diferite. Acești medici sugerează screening-uri mamografice la fiecare doi ani, începând cu vârsta de 40 de ani.
Dar majoritatea specialiștilor în sănătatea sânilor din SUA susțin examenele anuale de mamografie.
„Știm că sunt salvate vieți atunci când cancerul de sân este descoperit mai devreme”, afirmă dr. Dean. „Cea mai puternică dovadă din toate cele mai lungi studii este că screening-ul anual care începe la vârsta de 40 de ani salvează cele mai multe vieți.”
Sex, gen și mamografii
Este important de reținut că aceste recomandări sunt destinate persoanelor cu toate identitățile de gen cărora li se atribuie sexul feminin la naștere și care au sâni.
Bărbații trans care nu au suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și îndepărta țesutul mamar ar trebui să urmeze aceleași recomandări. Femeile trans care au urmat terapie hormonală feminizantă ar trebui să discute cu furnizorul lor de asistență medicală despre modul în care tratamentul lor le-ar putea afecta riscul de cancer de sân.
Deși cancerul de sân este mai rar la bărbați, nu trebuie să ai sâni pentru a face cancer de sân, deoarece și bărbații pot face cancer de sân. La fel pot și transsexualii, chiar și după o intervenție chirurgicală de top.
Dr. Dean îi sfătuiește pe toți adulții să efectueze în mod regulat autoexaminarea sânilor. Discutați cu medicul dacă observați orice modificări sau sunteți îngrijorat de riscul dumneavoastră de cancer de sân.
Cine ar trebui să fie examinat mai devreme?
Pentru unele persoane, screeningul mai devreme pentru cancerul de sân este mai bun.
„În mod ideal, până la vârsta de 30 de ani, veți avea o conversație și o evaluare a riscului de cancer de sân cu medicul pentru a înțelege riscul și a vorbi despre planul tău personalizat de screeninguri”, spune dr. Dean.
Pe baza riscului personal de cancer de sân, medicul poate recomanda începerea mamografiei înainte de vârsta de 40 de ani și teste suplimentare de screening dacă:
· Ai un istoric personal de cancer mamar.
· Ai un istoric familial biologic puternic de cancer de sân sau ovarian, cum ar fi ca mama sau sora să fi fost diagnosticate.
· Ai o mutație genetică despre care se știe că îți crește riscul de cancer de sân (cum ar fi BRCA și alte gene).
· Ai sâni denși sau anumite boli benigne (necanceroase) ale sânilor.
De ce sunt importante mamografiile
Cancerul de sân provoacă peste 685.000 de decese în întreaga lume în fiecare an, iar mamografiile periodice de screening reprezintă prima linie de apărare.
„Mamografiile sunt standardul de aur pentru screening-ul cancerului de sân”, notează dr. Dean. „Depistarea regulată este cel mai bun instrument pe care îl avem pentru a găsi cancerul de sân devreme și pentru a salva vieți.”
Detectarea precoce a cancerului de sân este cheia pentru tratarea acestuia înainte să se răspândească.
Mamografiile de screening pot detecta anomalii ale țesutului mamar. Pentru a fi clar: asta nu înseamnă că văd cancerul în mod clar, dar mamografiile de screening pot detecta dacă se întâmplă ceva care poate fi cancer sau alte probleme legate de sănătatea sânilor. Pe baza acestor rezultate medicul poate solicita teste sau monitorizare suplimentare pentru a înțelege dacă există motive de îngrijorare.
În urma unei mamografii anormale, medicul poate recomanda o mamografie de diagnostic sau o biopsie de sân pentru a determina dacă țesutul este canceros sau nu.
Este important să discuți cu medicul despre riscul de cancer de sân. Împreună, puteți crea un plan pentru screening personalizat.
Sursa: Mayo Clinic.