Un supliment alimentar foarte popular ar putea provoca pietre la rinichi

O vitamina foarte populară, pe care oamenii o iau pentru sănătea oaselor și efectul pozitiv asupra sistemului imunitar, recomandată pentru administrare, mai ales în lunile de iarnă, ar putea crea pietre la rinchi.

femeie care ia pastile jpeg

Este vorba despre vitamina D, care se sintetizează în prezența soarelui, dar poate fi găsită și în alimente precum peștele gras, carnea roșie și ouăle. Iată de ce, administrarea suplimentară de vitamina D s-ar putea dovedi riscantă.

Potrivit experților în fibromialgie și mobilitate, citați de publicația engleză „Express”, excesul ar putea cauza pietre la rinichi. Explicația este că, o doză de peste 100 de nanograme pe mililitru poate declanșa o absorbție suplimentară de calciu, ducând la dureri musculare, tulburări de dispoziție, dureri abdominale și pietre la rinichi, scrie publicația Express. De asemenea, precizează că există și incompatibilități cu alte medicamente precum corticosteroizii, diureticele și cu multe dintre medicamente pentru slăbit.

Pietrele la rinichi pot fi extrem de dureroase și, dacă sunt lăsate netratate, ar putea duce la infecții ale rinichilor sau la insuficiență renală.

Pentru multe persoane care nu se expun suficient la soare, care nu o obțin din alimentație, sau care lucrează în schimburi, sinteza de vitamina D poate fi dificilă, iar suplimentele sunt o soluție.  

Citește și De ce ești un magnet pentru țânțari? Ce spun studiile!