Când ar trebui dus un copil la neurolog. Sfatul medicului

image

Diagnosticarea corectă a afecțiunilor neurologice la copii, tratamentul adecvat și schimbarea stilului de viață sunt factori importanți care contribuie la îmbunătățirea stării copilului.

Chiar și sugarii pot avea afecțiuni neurologice, de aceea este important ca primele controale neurologice să aiba loc încă din primul an de viață.

Bolile neurologice afectează modul de dezvoltare a creierului copilului. Printre cele mai frecvente boli neurologice se numără durerile de cap și migrenele, tulburările motorii și de dezvoltare, accidentul vascular cerebral, sindromul Tourette, pareza cerebrală infantilă și autismul.

Unele afecțiuni pot fi cauzate de factori genetici, altele de traumatisme sau boli, iar altele de cauze încă necunoscute.

Semne care nu trebuie neglijate

Potrivit medicului specialist neurolog pediatru Cristina Bran-Popescu, diagnosticarea unora dintre afecțiunile neurologice ale copiilor se poate face încă de la naștere, iar părinții ar trebui să fie atenți în cazul în care „copilul provine dintr-o sarcină cu evoluție patologică, s-a născut prematur, nu se dezvoltă în același ritm ca sora/fratele/copii pritenilor, este prea „moale” sau prea „rigid”, are convulsii la febră înaltă, sau alte tipuri de manifestări inexplicabile, are tulburări de mișcare, se ridică greu de jos, are dureri de cap din senin, leșină frecvent, prezintă întârziere în dezvoltarea limbajului etc., atunci copilul are nevoie de un consult la medicul neurolog pediatru”.

Pe măsură ce copilul crește, este important ca părinții să fie atenți la orice schimbări sau probleme de comportament sau de dezvoltare observabile la copil și să discute cu medicul lor despre îngrijorările pe care le au.

Problemele care ar trebui să te facă să programezi copilul pentru un consult neurologic sunt:

• Probleme de coordonare, echilibru sau locomotorii

• Probleme de vorbire și de deplasare

• Dureri de cap severe, frecvente sau continue

• Pierderea inexplicabilă a conștienței

• Pierderea memoriei

• Lipsa senzațiilor și sensibilității tactile

• Amorțeală sau furnicături la mâini, picioare sau alte zone ale corpului

• Tremurături

• Întârzieri de dezvoltare

• Smucituri sau ticuri neintenționate

• Convulsii.

Ce spune medicul

Dr. Cristina Bran-Popescu, medic specialist neurologie pediatrică, explică: 

"Primul an din viața copilului este poate una dintre cele mai importante perioade, copilul urmând să se adapteze treptat la noul său mediu de viață.

În acest prim an din viața a copilului, vizitele la medicul neurolog pediatru vor urmări în primul rând creșterea armonioasă a sugarului, respectiv creșterea în greutate, înălțime și a perimetrului cranian, conform graficelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar în al doilea rând dobândirea achizițiilor motorii și cognitive pentru fiecare etapă de vârstă.

Astfel, prima vizită la medicul neurolog pediatru se recomandă a fi în jurul vârstei de 3 luni, moment în care se va urmări interacțiunea sugarului cu examinatorul, apariția zâmbetului social, modelul de mișcare, asimetrii, tonusul muscular, urmărirea cu privirea etc.

Ulterior, vizitele la medicul specialist se recomandă a fi din 3 în 3 luni, momente cheie când se urmărește achiziționarea poziției șezând, mersul independent, dezvoltarea limbajului, achizițiile cognitive, interacțiunea socială etc.

Există însă și excepții, când evaluarea precoce a unor semne de alarmă poate fi primordială în decelarea unor afecțiuni neurologice.

Orice schimbare pe care o observăm în dezvoltarea copilului trebuie să ne orienteze către un sfat avizat.

Pentru a depista afecțiunile neurologice la copii, metodele de evaluare pot include: anamneza, examenul fizic, testarea funcțiilor cognitive (cum ar fi memoria, atenția, abilitatea de a învăța și de a rezolva problemele), imagistica medicală (pentru a avea o imagine detaliată a creierului și a măduvei spinării și pentru a detecta eventualele anomalii sau leziuni), testarea funcționării nervoase (pentru a evalua funcționarea nervilor și a sistemului nervos al copilului)".

Citeşte şi: Cum se manifestă infecţiile urinare la copii