Orice copil ar trebui să ştie aceste reguli de siguranţă!

A-ţi şti copilul în siguranță este foarte important, dar, în același timp, îl poți și ajuta să evite riscurile, învățând câteva reguli de bază, încă de la vârste mici.

image

Copiii nu trebuie să accepte nimic de la străini. Foto: Shutterstock

Chiar și în jurul vârstei de 3 ani, copiii pot deprinde câteva reguli de bază, dacă le prezinți într-un limbaj adecvat vârstei și menții comunicarea cu ei amuzantă și deschisă.

Să cunoască numele părinților și adresa de acasă

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care copilul tău trebuie să le învețe de la o vârstă fragedă este numele părinților și adresa de acasă. Cunoașterea acestor detalii de contact ajută în caz de urgență. Învață-i pe copii să memoreze unde se află casa lor și repere din apropiere. Când copilul este puțin mai mare și poate memora mai multe lucruri, îl poți învăța numere de telefon importante pe care să le sune. Numerele părinților și al bunicilor ar trebui să fie primele pe care le știe.

Să nu accepte obiecte și mâncare de la străini

Un copil nu ar trebui să accepte niciodată nimic dat de un străin, mai ales când vine vorba de mâncare. Dacă li se oferă dulciuri, precum o prăjitură sau ciocolată, copiii sunt foarte tentați să accepte. Cu toate acestea, ar trebui să-ți înveți copilul că este periculos să accepte mâncare de la cineva pe care nu-l cunoaște. Învață-i să refuze cu amabilitate atunci când cineva le oferă mâncare fără aprobarea ta.

Să nu plece singur, dacă este mic pentru acest lucru

Copilul tău ar trebui să știe că nu are voie să iasă singur din casă, din curtea grădiniței și a școlii. Dacă, de exemplu, copiii se joacă cu o minge și aceasta iese din curte, copiii nu ar trebui să alerge singuri după ea, ci ar trebui să anunțe un adult, astfel încât să poată părăsi împreună curtea.  

Să nu se joace cu focul și nici la prize

Copiii trebuie să învețe că este extrem de periculos să se joace cu focul și ar trebui să păstreze întotdeauna o distanță mare de el. În interiorul casei, ar trebui să te asiguri că toate prizele sunt izolate și nu se află la îndemâna copiilor. Dar chiar și așa, ei trebuie să știe că nu ai voie să se joace la prize și prelungitoare.

 Să nu plece cu necunoscuţi

Copilul trebuie să știe că nu este niciodată sigur să meargă undeva cu un străin, indiferent dacă acea persoană spune sau nu că îl cunoaște. Dacă un străin se apropie de copilul tău și îi cere să meargă cu el, copilul tău trebuie să știe că nu trebuie să plece și să strige după ajutor.

Dacă s-a rătăcit, să rămână acolo unde este

Dacă copilul tău se pierde, spune-i că este important să rămână exact acolo unde se află. Învață-l că, dacă vede o mamă cu copii în apropiere, este în regulă să le ceară ajutorul, dar să nu plece de acolo. Cel mai des, copiii se pierd în supermarketuri. În acest caz, ar trebui să meargă la casa de marcat și să anunțe că s-a pierdut.

Să nu facă ceva ce simte a fi inconfortabil

Indiferent de ce i se poate cere copilului tău să facă, ori de câte ori acel lucru îl face să se simtă inconfortabil, este un semnal de alarmă că nu ar trebui să dea curs acelei acțiuni. Învață-l că este în regulă să spună nu, indiferent câți prieteni ai lui fac acel lucru.

Să-și conștientizeze starea de sănătate

În cazul în care copilul are alergii, învăță-l despre ele. Unii copii pot fi alergici la o varietate de lucruri, de la animale de companie, la alimente și plante. Asigură-te că îl educi astfel încât să știe la ce să aibă grijă și să fie prudent când este cazul.  Același lucru este valabil și în cazul copiilor cu diabet, epilepsie, astm și alte afecțiuni cronice care îi pot face vulnerabili.

Nu trebuie să se urce pe garduri

 Oricât de tentant ar fi să se cațere pe gard pentru a recupera mingea, a vedea ce este dincolo, a culege fructe, învață copilul că nu este sigur să facă asta. Foarte multe accidente mai ușoare, dar și mortale sau care sfârșesc cu mutilări pe viață au loc din cauza faptului că cei mici ce cațără pe garduri și cad de acolo.