Clinică stomatologică versus cabinet: ce avantaje suplimentare oferă o clinică dentară

image

Sursa foto: Freepik

La prima vedere, o clinică stomatologică și un cabinet dentar sunt locuri unde este oferită îngrijire pacienților cu probleme de sănătate orală. Însă tratamentele oferite diferă. Descoperă mai jos care sunt diferențele dintre o clinică stomatologică și un cabinet, pentru a putea face o alegere în deplină cunoștință de cauză.

Costurile

Este recomandat să mergi la medicul dentist cel puțin de două ori pe an, în scop profilactic, pentru un detartraj și un periaj profesional, dar și pentru depistarea din timp a eventualelor probleme dentare. În aceste condiții, ai de ales între a merge la o clinică stomatologică sau la un cabinet dentar. Poți face o alegere între cele două tipuri de facilități medicale luând în considerare câteva aspecte importante, iar printre acestea se numără costurile gamei de servicii stomatologice oferite pentru bunăstarea ta. Un cabinet stomatologic poate să aibă tarife mai mari decât o clinică, însă prețurile pot să varieze în funcție de calitatea îngrijirii pe care o vei primi. 

În unele clinici stomatologice, costurile pot fi rambursabile prin asigurările de sănătate ale pacientului. În plus, pot exista reduceri la prețurile anumitor servicii nerambursabile, de exemplu, pentru implant dentar sau aparat dentar Invisalign

Disponibilitatea medicilor

În momentul în care stabilești o programare la medicul dentist, poate să fie vorba despre o examinare de rutină sau despre o urgență. În ambele cazuri, este important ca un medic să fie disponibil pentru tine, ca pacient. O clinică stomatologică reunește mai mulți medici cu diverse specializări, care colaborează în beneficiul pacientului. În aceste circumstanțe, vei avea, în principiu, în orice moment ai nevoie, un medic care să te ajute și să-ți ofere îngrijire adecvată. 

Pe de altă parte, un cabinet dentar va include doar medicul dentist care îl deține și pe asistentul/ asistenții acestuia. Acesta poate primi doar câțiva pacienți zilnic, pentru a le putea oferi servicii de calitate. În plus, pentru cazurile care necesită intervenția unui specialist, acesta va trebui să apeleze la un coleg. 

Gama de servicii oferite

Serviciile oferite într-un cabinet stomatologic pot diferi de cele dintr-o clinică de profil. La cabinet, de regulă, ai mai puține opțiuni de tratament, în timp ce la o clinică este foarte probabil să-ți fie oferite soluții variate și să existe specialiști în mai multe ramuri ale stomatologiei, de la endodonție la parodontologie, chirurgie și implanturi. 

Atât un cabinet dentar, cât și o clinică stomatologică pot oferi terapii specifice și generale, însă, în cazul primului, este garantat faptul că vei avea același medic stomatolog pe toată durata tratamentului.

Cum să-ți alegi medicul dentist

Indiferent că optezi pentru o clinică sau un cabinet, pentru a alege cel mai potrivit medic, ia în considerare următoarele:

· Referințe și păreri - prietenii, familia, cunoscuții sunt, în general, o bună sursă în materie de referințe

· Vârstă - medicii dentiști mai în vârstă au mai multă experiență, dar cei mai tineri ar putea fi mai informați privind cele mai noi tehnici și materiale utilizate în domeniu

· Costuri - ce facilități și metode de plată oferă pentru a beneficia de îngrijire stomatologică adecvată

· Program - multe persoane lucrează în timpul zilei, deci poate fi util ca programările să poată fi efectuate seara sau sâmbăta

· Echipamente - un medic ce investește în mod regulat în noi tehnologii și materiale este unul interesat să fie informat și să acorde pacienților cea mai bună îngrijire posibil

· Urgențe - unele situații pot impune un consult de urgență, de aceea poate fi util ca aceste servicii să fie oferite în cadrul aceluiași centru. 

Diferențele dintre o clinică stomatologică și un cabinet dentar sunt vizibile în mai multe aspecte, de la costuri la serviciile oferite. Dar acest lucru nu înseamnă că îngrijirea într-un cabinet stomatologic este diferită din punctul de vedere al calității de cea primită într-o clinică. Rezultatele intervențiilor și tratamentelor nu depind de locul pentru care optezi pentru îngrijire dentară.