Atenţie la infecţia cu Salmonella! Cum se manifestă

Boală diareică infecțioasă produsă de bacteria Salmonella, salmoneloza se manifestă prin complicații gastrointestinale. Pentru a preveni infecția, igiena este sfântă.

image

Bacteria Salmonella este prezentă de obicei în intestinele oamenilor și animalelor, iar infectarea se face prin consumul de apă și alimente contaminate. Febră, frisoane, dureri de cap, episoade diareice, dintre care unele pot conține sânge, greață și vărsături, precum și dureri abdominale severe însoțite de crampe sunt simptome ale salmonelozei, care apar în general, în decurs de 8-72 de ore de la infecție.

Cum se produce îmbolnăvirea

Infecția se transmite atât prin consumul apei, băuturilor sau al alimentelor contaminate, precum și prin atingerea lor și lipsa unei igiene riguroase. Neglijența în a spăla mâinile cu apă și săpun înainte de a mânca sau de a prepara mâncarea răspândește infecția.

O serie de alimente prezintă risc mai mare de a fi infectate cu Salmonella: carnea crudă, laptele proaspăt, peştele, ouăle, dar şi legumele sau fructele dacă au fost contaminate prin apă. Alimentele pot arăta şi mirosi normal, fără a părea contaminate. Din acest motiv, indiferent de aspectul „curat” al fructelor și legumelor, tebuie spălate bine înainte de a fi consumate, iar alimentele se prepară termic pentru a reduce riscurile de infecție.

Limitezi riscurile dacă:

- Păstrezi o bună igienă în bucătărie (cureți cu detergent suprafețele pe care tai sau toci alimente neperparate termic)

- Ai grijă ca în frigider să fie curat. Igienizează de câte ori este nevoie cu produse speciale.

- Nu pune legume sau fructe alături de carne crudă, pentru a nu favoriza contaminarea.

- Consumă produsele alimentare despre care știi că prezintă riscuri doar preparate termic: laptele fiert, carnea prăjită sau fiartă, astfel încât să nu fie în sânge.

- Spală fructele, chiar dacă le cureți de coajă.

Citeşte şi: Care sunt cauzele ameţelilor. Când trebuie să mergi la medic

Ce complicații pot să apară

Dacă se intervine cu tratament corect și se evită deshidratarea, adulții sănătoși vor simți ameliorarea simptomelor în 2-3 zile, iar recuperarea completă va dura în jur de o săptămână. Dar sunt și situații în care Salmonella produce complicații grave și necesită asistență medicală de urgență.

Iată care sunt situațiile în care trebuie să mergi urgent la doctor:  dacă îți scade vigilența și viteza de reacție, suferi de confuzie, delir, letargie, halucinații, ai amețeală, buzele și limbra crăpate, ochii iritați, dureri articulare și la urinat și slăbiciune generală.

Infecția cu Salmonella este o urgență medicală în cazul bebelușilor, gravidelor și persoanelor de vârsta a treia.

În ce constă tratamentul

Pentru a scurta recuperarea, se recomandă antibioticele în tratamentul toxiinfecțiilor cu Salmonella celor care au predispoziție să dezvolte complicații: cancer, diabet sau boli cronice, celor care iau steroizi sau urmeaza chimioterapie, bătrânilor, sugarilor. Se evită alimentele solide până la ameliorarea simptomelor și se recomandă consumul unei cantități mari de lichide pentru prevenirea deshidratării. Odihna este și ea, foarte importantă și ajută la recuperare.