Dacă ai pielea mai închisă, ai nevoie de protecţie solară? Medicul răspunde

operatie soare jpg

Melanomul înregistrează a cincea cea mai mare creștere în rândul bolilor oncologice în Uniunea Europeană, conform unor statistici recente. Este cel mai agresiv cancer de piele, cu risc crescut de mortalitate, ce poate fi prevenit doar printr-o protecție solară adecvată, folosită zi de zi, în orice anotimp și chiar dacă nu e soare!

Ideea că nu avem nevoie de SPF când e înnorat sau stăm la umbră e greșită și periculoasă. Ce alte mituri legate de protecția solară ar trebui să uităm, dacă ținem la sănătatea noastră?

Specialiștii estimează că 80%-90% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare. Cremele cu SPF ridicat protejează atât împotriva carcinomului, cel mai răspândit cancer cutanat, cât și a melanomului, cel mai agresiv, dar încă există o rezistență a populației la folosirea acestora, din cauza unor mituri legate de bronz și de protecția solară.

„Există, din păcate, o serie de convingeri păguboase pentru sănătate, cum că bronzul, atât timp cât pielea nu se arde, este sănătos sau că nu ai nevoie de protecție solară când stai la umbră sau când nu e soare afară. Este complet greșit. Bronzul nu este sub nicio formă sănătos, iar razele UV sunt prezente tot timpul, la fel pericolul pe care-l reprezintă pentru pielea noastră. Este mare nevoie de informare corectă. Recomand ca fiecare să cearnă cu atenție sursele din care se informează - cel mai bine, cereți sfatul unui specialist”, explică Dr. Anca Stanciu medic primar dermatolog la clinica Dr. Leventer Centre.

Vezi şi: Oamenii cu aceste meserii au un risc mai mare de cancer de piele!

Convingeri greșite despre protecția solară

- Bronzul e sănătos. „Bronzul este efectul vizibil al acțiunii distructive pe care razele UV o au la nivelul pielii noastre. Nu este sub nicio formă sănătos”, explică dr. Stanciu.

- O piele mai închisă la culoare nu are nevoie de protecție. „Toate tipurile de piele au nevoie de protecție”, spune medicul.

- Nu ai nevoie de protecție când e înnorat. Este fals, pentru că razele UV pot penetra plafonul norilor.

- Nu ai nevoie de protecție când stai pe plajă sub umbrelă. În realitate, razele sunt reflectate de nisip și de apa mării și ajung să-ți afecteze pielea.

- Nu ai nevoie de protecție solară decât vara. Dr. Anca Stanciu: „Vara, razele UV sunt mai puternice, este adevărat, dar ele sunt prezente în toate anotimpurile și ne pot leza pielea de fiecare când ieșim din casă”.

Adevăruri legate de protecția solară

- Cu cât factorul de protecție este mai ridicat, cu atât ești mai protejat. SPF 30 este minimum recomandat, SPF 50 este ideal.

- Crema cu SPF trebuie reaplicată, dacă stai mai mult de o oră la plajă sau intri în apă.

- Și hainele oferă protecție. „Este parțial adevărat, pentru că dacă purtăm o bluză subțire, razele UV pot pătrunde prin țesătură și atunci, ar fi bine să aplicăm crema înainte de a ne îmbrăca”, explică medicul.

- Este nevoie de protecție și în zonele unde nu poate fi aplicată cremă cu SPF - ochi, cap. Ochelarii de soare cu lentile polarizate și pălăriile sau șepcile ne pot fi de folos.

Protecția solară este cu atât mai importantă cu cât incidența cancerului de piele a crescut semnificativ, pe fondul schimbărilor climatice, care au dus la o intensificare a activității solare. În 2022 au fost diagnosticate 1,5 milioane de cazuri noi de cancer cutanat la nivel global - din care 33.000 de melanom - și 60.000 de persoane au murit din cauza acestei boli. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că numărul cazurilor de melanom se va dubla până în 2040.

„În 2023 am diagnosticat în clinică peste 2.000 de tumori de piele maligne. Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe diagnostice complexe și grele”, a declarat dr. Anca Stanciu, medic primar dermatolog.