5 lucruri care pot fi mai periculoase pentru sănătate decât fumatul

Cu toate că fumatul este dăunător şi este bine să renunţi la acest obicei, este bine de ştiut că există şi alte lucruri care pot avea un impact negativ asupra sănătăţii, ba chiar pot fi mai periculoase decât ţigările, dacă este să luăm în considerare unele studii de specialitate.

image

Singurătatea

În zilele noastre, reţelele sociale permit conexiunea cu persoane din lumea întreagă. În acelaşi timp însă, s-au redus şi contactele fizice, lucru care a atins apogeul în pandemie. Chiar şi acum, când restricţiile s-au ridicat, multe persoane sunt singure. Mai mult, unii specialişti vorbesc despre singurătate ca despre o epidemie. Potrivit lui Julianne Holt-Lunstad, profesor psiholog de la Universitatea Brigham Young, singurătatea ar echivala cu 15 ţigări fumate zilnic, informează businessinsider.com.   

Singurătatea poate favoriza apariţia demenţei, a bolilor de inimă, creşte riscul de moarte prematură, afectează sistemul imunitar şi calitatea somnului. Pe termen lung, singurătatea poate avea acelaşi impact ca şi fumatul asupra organismului.

Statul pe scaun ore în şir

O cercetare din 2014 a arătat că persoanele care stau mult pe scaun sau sunt sedentare au un risc mai mare de a face unele tipuri de cancer, printre care cancerul de colon, de endometru şi de plămâni.

De asemenea, o analiză amplă a arătat ca persoanele care stau mai mult de 8 ore pe zi făra să desfăşoare nicio activitate fizică au un risc de deces comparativ cu cel al obezităţii şi al fumatului.

Lipsa somnului

Potrivit prof. Valery Gafarov de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO), lipsa somnului crește riscul de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord la fel ca şi ţigările. Somnul insuficient poate afecta inima, din cauză că este solicitat un centru nervos din creier aflat lângă cel care controlează sistemul cardiovascular. Acest lucru duce la creșterea tensiunii, implicit favorizează apariția infarctului și accidentului vascular cerebral. Prin afectarea ritmului somn-veghe, insomnia dereglează hormonii implicați în multe dintre funcțiile importante ale organismului. De aceea, insomniacii sunt mai expuși unor boli precum diabetul, din cauza dereglării nivelului insulinei, și hipertiroidia, produsă de creșterea nivelului de hormoni tiroidieni. Prin scăderea imunității induse de somnul insuficient, persoanele cu insomnii sunt vulnerabile nu numai în fața infecțiilor, ci și a cancerului.

Solarul

Sigur că o piele bronzată este atrăgătoare, dar dacă ţii la sănătatea ta, evită să mergi la solar. Bronzarea artificială poate fi chiar mai periculoasă decât fumatul. Un studiu din 2014 a arătat că numărul de cazuri de cancer de piele apărute în urma mersului la solar a fost mai mare decât numărul cazurilor de cancer de plămâni cauzat de fumat.

Vezi şi: Iată ce să faci ca să întârzii îmbătrânirea!

Alimentaţia nesănătoasă

Sunt numeroase studii care arată că dietele în care predomină zahărul, alimentele procesate şi bogate în grăsimi saturate pot expune unui risc de boli grave în aceeaşi măsură sau chiar mai mult decât fumatul.

Proteinele animale sunt bogate în IGF-1, un hormon care poate promova creșterea celulelor canceroase, informeză womenshealthmag.com. Iar un studiu de la Universitatea din California de Sud publicat în revista Cell Metabolism a constatat că persoanele care urmau diete bogate în proteine animale la vârsta mijlocie au de 4 ori mai multe riscuri de a muri de cancer decât persoanele care urmau diete sărace în proteine.