Acestea sunt modificările anormale ale urinei!
Aspectul şi culoarea urinei pot oferi indicaţii importante despre starea de sănătate. Este bine să ştii ce modificări nu sunt normale şi ce ar putea acestea reprezenta.
În medie, un adult sănătos elimină până la 2 litri de urină zilnic. În cea mai mare parte (aproape 90%), urina este formată din apă, restul fiind reprezentat de uree, creatinină, acid uric, potasiu, amoniac, magneziu, sodiu, fosfor şi calciu. Pentru că arată diverse dezechilibre, urina este un adevărat indicator al stării de sănătate.
Care este culoarea normală
O urină transparentă, incoloră, ar putea semnala faptul că bei foarte multă apă, potrivit healthline.com. Culoarea normală a urinei este cea a paiului sau galbenul transparent. Nuanţa mierii sau a chihlimbarului este sugestivă pentru deshidratare. Maroniul şi portocaliul pot semnala o boală hepatică, urinară, sau deshidratarea severă. Este bine de ştiut că şi unele alimente (sfecla roşie, afine, rubarba), medicamente, laxative, suplimente de vitamine (precum C şi B) pot colora urina, informează medicalnewstoday.com.
Mirosurile atipice pot semnala unele boli
Şi mirosul urinei poate arăta că există unele probleme de sănătate. Diabetul, infecţiile urinare sau renale, insuficienţa hepatică şi dereglările metabolice se numără printre acestea. Infecţiile urinare mai pot fi însoţite şi de urinări frecvente, disconfort la micţiune şi durere de spate.
Prezenţa sângelui, semnal de alarmă
Un consum de sfeclă roşie poate colora urina, dar dacă acest simptom se menţine ar putea fi vorba despre prezenţa sângelui. În acest ultim caz, este vorba despre hematurie. Aceasta poate fi macroscopică (vizibilă cu ochiul liber) sau microscopică (identificată doar la examenul microscopic). Printre cauzele sângelui în urină, se numără: infecţiile urinare, tumorile renale, pielo-ureterale, vezicale, de litiază renală, de traumatisme ale aparatului urinar, de adenomul de prostată şi de boli renale (glomerulonefrită). De asemenea, exerciţiile fizice intense şi anumite medicamente pot da sânge în urină.
Citeşte şi: Simptome care iti spun ca ai pietre la rinichi
Alte aspecte de urmărit
SPUMA. Prezenţa spumei poate arăta un exces de proteine în urină. Poate fi temporară, însă dacă acest simptom se menţine, ar putea fi vorba despre o boală renală.
MIROSUL. Consumul unor alimente precum ceapa, sparanghelul sau usturoiul poate da urinei un miros înţepător sau sulfuros. Dacă apar mirosuri precum cel de amoniac, de acetonă sau de peşte, poate fi vorba de unele boli şi se recomandă un consult medical.
Citeşte şi: Cum recunoşti cancerul de vezică urinară de la primele simptome
Care sunt analizele de urină indicate
Urocultura reprezintă determinarea cantitativă a bacteriilor prezente în urină. Prin urocultură sunt cultivați și identificați germenii care produc infecții ale tractului urinar.
Sumarul de urină este un examen fizic și biochimic al urinei care arată cantitatea prea mare de proteine în urină, ceea ce semnalează o problemă renală sau a căilor urinare. De asemenea, prezența corpilor cetonici sau a glucozei în urină semnalează diabetul, iar analiza sedimentului urinar poate detecta hematuria.