Acestea sunt simptomele holerei! Cât de gravă este boala

image

Despre holeră credem că este o boală a trecutului, dar iată că a revenit în actualitate. Este bine să știi ce simptome are și ce este bine să o faci pentru a o preveni.

Holera este o afecțiune diareică produsă de ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae.

Consumul de fructe de mare crude sau insuficient preparate termic provenite din apele contaminate poate determina apariția de focare/epidemii. Perioada de incubaţie se încadrează între câteva ore până la 5 zile, de obicei 2-3 zile, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Cum se transmite

Apa este de obicei, contaminată cu fecalele persoanelor infectate și, ea însăși, poate contamina, atât direct, cât și prin intermediul alimentelor. Contaminarea apei potabile se poate produce la sursă, în timpul transportului, în timpul depozitării sau la domiciliu.

Produsele alimentare pot fi, de asemenea, contaminate prin mâinile murdare, în timpul pregătirii sau în timpul mesei.

Băuturile preparate cu apa contaminată sau cu gheață din comerțul stradal, legumele și fructele “reîmprospătate” folosind apa netratată au fost incriminate ca vehicule în transmiterea holerei. Focare sau epidemii, precum și cazuri sporadice, sunt adesea atribuite fructelor de mare crude sau insuficient preparate termic.

Este necesară o doză mare de bacterii ingerate pentru a provoca infecția la un adult sănătos întrucât, bacteria este distrusă de acidul clorhidric din stomac.

Diareea, simptom al holerei

În unele cazuri, holera poate fi lipsită de simptome sau determină diaree ușoară. În formele severe, boala debutează brusc, primele semne clinice fiind: diareea apoasă severă nedureroasă (scaune cu aspect de apă de orez), greață, vărsături severe precoce. Purtătorii asimptomatici pot transmite infecția.

Netratată, holera poate pune în pericol viața prin apariția deshidratării, acidozei, colapsului circulator, hipoglicemiei și reprezintă o urgență medicală necesitând tratament imediat.

Cum se poate preveni holera

Câteva măsuri ajută la prevenirea holerei:

Consumul de apă din surse sigure;

Evitarea consumului de gheață din surse nesigure;

Consumul de alimente bine preparate termic, în special fructe de mare, crustacee;

Spălatul frecvent al mâinilor.

Sursă: insp.gov.ro