Semne surprinzătoare de deshidratare pe care toată lumea ar trebui să le știe

Una dintre cele mai mari probleme asociată lunilor calde este deshidratarea.

Cei mai mulți dintre noi considerăm deshidratarea ca un efect dramatic, evident, dar conceptul de deshidratare acoperă o serie de etape. Este posibil să ai nevoie doar să bei un pahar suplimentar de apă sau două, dar o deshidratare mai severă ar putea duce la complicații care pun viața în pericol.

image

Deshidratarea afectează întregul organism. Foto: Shuttesrtock

Totul este să știi când te afli în stadiile incipiente ale deshidratării. Unele dintre semnele comune ar putea fi asociate cu ușurință alștor probleme.

Iată câteva semne și simptome neașteptate, care ăți indică faptul că trebuie să începi să bei mai multă apă, cât de curând, potrivit BA-BA.

Respirația urât mirositoare

Deși o respirație mai puțin plăcută în sine nu înseamnă neapărat că ești deshidratat, cu siguranță ar putea fi un semn de deshidratare. Deshidratarea împiedică organismul să producă cantități suficiente de salivă, ceea ce ar putea duce la creșterea excesivă a bacteriilor în gură. Este același motiv pentru care te trezești cu respirația „urât mirositoare” de dimineață: saliva are proprietăți antibacteriene, dar producția sa încetinește în timpul somnului. Drept urmare, te trezești cu un gust neplăcut în gură, pe măsură ce numărul bacteriilor crește. Deci, dacă gura ta se simte adesea uscată și respirația ta miroase ar putea fi timpul să te rehidratezi.

Piele uscată sau înroșită

Mulți oameni cred că deshidratarea duce la transpirație excesivă, dar, de fapt, aceasta este doar o etapă a deshidratării. „Pe măsură ce treci prin diferite stadii de deshidratare, pielea devine foarte uscată”, a explicat Dr. John Higgins, profesor de medicină la Universitatea Texas din Houston. El a precizat de asemenea, că pielea poate apărea înroșită. Un alt simptom al deshidratării, la care trebuie să fii atent este pielea care își pierde elesticitate după ce a fost ciupită. Dacă pielea ăși revine greu la starea sa normal, înseamnă că și-a pierdut o parte din elasticitate - un semn clar că trebuie să crești cantitatea de apă pe care o bei.

Crampe musculare

Experții cred că motivul pentru care oamenii au crampe musculare după antrenament este deshidratarea și epuizarea electroliților. Acesta din urmă apare atunci când organismul pierde mult lichid prin transpirație. Ca urmare, rămâne fără niveluri suficiente de sodiu și potasiu. Aceste minerale ajută la echilibrarea nivelului pH-ului din organism și, de asemenea, controlează funcția sistemului nervos. Rețineți faptul că atunci când ai crampe musculare din cauza deshidratării poți fi o persoană obișnuită, nu doar un sportive de performanță.

 Febră și frisoane

Dacă simți simptome asemănătoare gripei, cum ar fi amețeli și febră, ar putea indica o deshidratare moderată sau gravă. Se știe că epuizarea de căldură și insolația agravată de deshidratare provoacă febră și frisoane. Este posibil să transpiri abundent în timp ce pielea este rece la atingere. Cu cât febra este mai mare, cu atât corpul tău poate deveni mai deshidratat. Cu excepția cazului în care temperatura corpului tău scade, pielea își va pierde răceala și va deveni fierbinte și uscată la atingere. În acest punct, este important să te răcorești imediat și să căutați ajutor. Câteva moduri de a te răcori sunt aplicarea de gheață sau o cârpă umedă pe corp și deplasarea într-o zonă răcoroasă.

Dureri de cap

Dacă ai dureri de cap și nu eșți sigur care este sursa, deshidratarea poate fi de vină. După cum subliniază MedlinePlus, chiar și deshidratarea ușoară poate provoca o durere de cap care poate fi fie tolerabilă, de asemenea, ea poate declanșa și episoade de migrenă, din motive care nu sunt pe deplin înțelese în acest moment. Cercetări recente au sugerat că deshidratarea poate afecta temporar țesutul cerebral, care poate fi declanșatorul durerii de cap

Pofta de dulciuri

Ficatul tău are nevoie de cantități suficiente de apă pentru a funcționa corect. Când ești deshidratat, poate fi dificil pentru ficat să elibereze glicogen (glucoza stocată) și alte componente ale depozitelor de energie, ceea ce poate duce la pofte de mâncare, în special pentru dulciuri. Este posibil ca unii oameni să aibă poftă și de gustări sărate, dar pofta de dulciuri este mai frecventă, deoarece organismul întâmpină dificultăți în a elibera glucoză în sânge pentru a o folosi drept combustibil. Experții observă, de asemenea, că, dacă îți este brusc foame la scurt timp după masă, probabil că trebuie să bei apă pentru a-ți ajuta ficatul să funcționeze.

Oboseală constantă

Hidratarea este esențială pentru menținere energiei pe tot parcursul zilei. Mai mult, hidratarea poate avea un impact direct asupra calității somnului, potrivit Sleep Foundation, așa cum excesul de hidratare te poate face să te trezești noaptea pentru a merge la baie, ceea ce poate duce la oboseală.

Toate simptomele pe care le-am enumerat ar putea indica deshidratare, dar ar putea fi aplicate și altor afecțiuni de sănătate. Deci, cum poți spune dacă este vorba despre deshidratare sau altceva? Iată două moduri de a verifica:

 Testul cutanat. Folosește două degete pentru a prinde pielea de pe dosul mâinii și apoi dă-i drumul. Dacă nu revine în poziția normală în câteva secunde, probabil că ești deshidratat.

Verifică-ți urina. Aceasta este cel mai cunoscut indicator de deshidratare. Dacă sunteți bine hidratat, urina ar trebui să fie limpede. Cu cât este mai întunecată, cu atât ești mai deshidratat.