Aceste boli te pot lăsa fără carnetul de şofer în 2023

Legislația din România nu permite persoanelor cu anumite afecţiuni medicale specifice să conducă. În cazul în care devii inapt pt condus, premisul nu se reînoiește.

Printre afecțiunile pentru care românii nu mai pot beneficia de permis auto se află scleroza multiplă, boala Parkinson și demența/boala Alzheimer, întrucât acestea pot provoca mișcări involuntare și prea lente, judecată slabă și memorie alterată, însoțită de confuzie, scrie Money.

image

Afecțiunile vederii te pot face inapt pentru condus. Foto: Shuttesrstock

O serie de afecțiuni medicale împiedică buna concentrare a șoferilor din cauza convulsiilor aduse de epilepsie, din cauza amețelilor date de vertij, din cauza bolilor de inimă, din care fac parte atacurile de cord sau angina pectorală și din cauza glicemiei scăzute în cazul unui bolnav de diabet.

Actul normativ care stabilește că toți solicitanții unui permis auto trebuie să treacă printr-un control medical și afecțiunile care pot împiedica o persoană să conducă mașina pe drumurile publice este Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Prin ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1428/2019 a fost introdusă o nouă examinare medicală pentru şoferii profesionişti. Examenul de pneumologie are menirea să depisteze apneea de somn. Controlul este obligatoriu doar pentru cei care vor permis pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În funcție de rezultatul acestei examinări, candidatul va fi declarat apt sau inapt pentru șofat.

Boli ce te pot lăsa fără carnetul de şofer, potrivit Money.ro sunt următoarele.

Afecțiunile vederii

Persoanele care au probleme cu vederea nu pot obţine sau reînnoi permise de conducere. Conform legislației în vigoare, cei care solicită un permis auto trebuie să fie supuși unei examinări medicale pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unei mașini pe drumurile publice.

În cazul persoanelor din grupa 1, la obținerea sau reînnoirea permisului, acestea trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară de cel puțin 0,5 (cu lentile de corecție, dacă este cazul) când se utilizează ambii ochi. În ceea ce privește persoanele din grupa 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, dacă este cazul, trebuie să fie de măcar 0,8 la ochiul bun și minim de 0,1 la celălalt.

Handicapul locomotor

Toți conducătorii auto care prezintă afecţiuni ale aparatului locomotor nu pot obține sau reînnoi permise. Excepție fac acele persoane care aduc avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

Afecțiunile cardiovasculare

Permisul nu poate fi obţinut sau reînnoit de către persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac sau suferinde de  angină pectorală de repaus ori emoţie. Se poate retrage dreptul de a conduce o mașină și persoanelor care suferă de tensiune arterială anormală.

Atenție, pot pierde permisul auto și conducătorii care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic! În astfel de cazuri e nevoie de avizul medicului, iar permisul se acordă numai cu condiţia de a efectua verificări medicale periodice, mai scrie Money.ro

Diabetul zaharat

Nu pot obține permisul auto și nici nu îl pot reînnoi persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Bolnavii de diabet zaharat aflați sub tratament medicamentos pot obține permisul numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice;

Problemele de auz

Persoanele care se încadrează în grupa 2 pot obține sau reînnoi permisul de conducere doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizată. Începând din 2019, cei care au o hipoacuzie profundă bilaterală ce nu se poate corecta la niciuna dintre urechi se pot încadra numai în grupa 1 dacă mașina are oglinzile mai mari.

Afecțiunile neurologice

Persoanele care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia, nu pot obține sau reînnoi permise de conducere. Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conștiență constituie un pericol real si grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un automobil.

Afecţiunile psihice

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile acelor conducători auto care prezintă următoarele afecțiuni:

a) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacitații de judecată, comportament ori adaptabilitate.

b) retard psihic sever;

c) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale;

Afecțiunile renale

Pentru candidatii si conducatorii auto din aceasta grupa, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficienta renala grava, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

Dependența de alcool, droguri și medicamente

În acest caz, permisul de conducere poate fi anulat la solicitarea medicilor care au constat că persoanele în cauză nu sunt apte pentru şofat.

Unităţile medicale trebuie să anunțe în termen de o zi Poliţia Rutieră atunci când, în urma controlului de specialitate, descoperă că un şofer este inapt de a conduce autovehicule. Șoferul trebuie să își facă în termen de o lună un control la un specialist. Dacă nu face acest lucru, este raportat automat şi rămâne fără permis. Persoana care îşi pierde dreptul de a conduce în urma examenului medical este obligată să se prezinte la Poliţie pentru a preda permisul în 3 zile de la înştiinţare.

În România, indiferent de problema de sănătate pe care șoferul o prezintă, medicii specialiști pot recomanda suspendarea permisului auto. Aceștia pot lua decizia suspendării permisului doar pe baza unor analize medicale care se fac la schimbarea carnetului auto.

Potrivit art. 335 alin.2 din Codul Penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, mai scrie Money.ro