Analizele care depisteaz─â problemele biliare

1 hemoleucograma jpg jpeg

├Än analizele de rutin─â, este bine s─â fie incluse ┼či cele care ajut─â la depistarea afec┼úiunilor biliare.

Cunoscut─â popular ┼či ca fiere, bila este un lichid cu roluri importante ├«n organism, particip├ónd la digestia alimentelor ┼či la detoxificare. Lichid galben-verzui, bila este produs─â de celulele ficatului, hepatocite. ├Än propor┼úie de 95-97% este format─â din ap─â, restul fiind reprezentat de pigmen┼úi biliari rezulta┼úi mai ales din distrugerea hemoglobinei (bilirubina ┼či biliberdina), s─âruri biliare, colesterol ┼či fosfolipide. Cantitatea de bil─â produs─â zilnic este de 500 ÔÇô 1 litru.

Principalele roluri ale bilei sunt:

  • Emulsionarea gr─âsimilor din intestin ┼či absorb┼úia acestora;
  • Neutralizarea secre┼úiei acide a stomacului, prin care se men┼úine un pH adaptat la nivelul duodenului;
  • Evacuarea substan┼úelor toxice din corp. De pild─â, contribuie la eliminarea excesului de colesterol ┼či de bilirubin─â.

Este depozitată în colecist

Hepatocitele ÔÇ×fabric─âÔÇŁ permanent bil─â; aceasta este depozitat─â ├«n vezicula biliar─â (colecist). Aceasta este o structur─â sub form─â de par─â. Se afl─â sub ficat, cu care comunic─â printr-un canal. Fiecare mas─â este un stimul fiziologic, care duce la contractarea colecistului, implicit la evacuarea bilei. Din vezic─â, bila ajunge ├«n prima parte a intestinului sub┼úire (duoden), particip├ónd la digestia gr─âsimilor din hran─â. Mai exact, s─ârurile din bil─â descompun gr─âsimile, dup─â care enzimele digestive ├«┼či exercit─â ac┼úiunea. Cu toate c─â este o structur─â necesar─â, vezicula biliar─â nu este indispensabil─â. ├Än cazul ├«n care este ├«ndep─ârtat─â (de pild─â, la cei cu colecistit─â), bila se scurge de la nivelul ficatului direct ├«n intestinul sub┼úire.   

Examinări medicale care depistează afecţiunile bilei

Bilirubina. Se prezint─â sub 2 forme (direct─â ┼či indirect─â), ambele form├ónd bilirubina total─â. O cre┼čtere a bilirubinei directe este pus─â, de pild─â, pe seama icterului mecanic prin calculi.

Acizii biliari. Nivelurile anormale ale acestor acizi pot semnala disfuncţii hepatice sau biliare.

Ecografia abdominal─â ofer─â informa┼úii despre anomaliile de la nivelul vezicii biliare ┼či poate semnala prezen┼úa calculilor biliari. Tot prin ecografie se determin─â grosimea pere┼úilor vezicii, ceea ce ajut─â la stabilirea diagnosticului de colecistit─â.

Cite┼čte ┼či: Enzimele hepatice: c├ónd se recomand─â analiza ┼či ce arat─â