Cele mai bune remedii naturale pentru bolile biliare

1 anghinare jpg jpeg

În completarea regimului alimentar echilibrat, plantele se dovedesc utile în ameliorarea neplăcerilor cauzate de afecţiunile biliare. Este indicat ca remediile pe bază de plante să fie folosite în stadiul subacut şi cronic al bolilor biliare.

Coada-şoricelului calmează colicile biliare

Colecistita şi angiocolita sunt câteva dintre afecţiunile care se manifestă prin dureri puternice, numite colici. În acest caz, sunt recomandate plantele cu acţiune antispastică sau calmantă. Se recomandă infuzia de coada-şoricelului, un antispastic biliar natural eficient. Se face o infuzie din 2 linguri de flori de coada-şoricelului la 500 ml de apă fierbinte şi se bea în mai multe reprize (4-5). Se poate face şi o infuzie de rostopască (o jumătate de linguriţă de plantă la 1 cană cu apă), care se bea de-a lungul unei zile.

Citeşte şi: Colica biliară: ce complicaţii poate da şi cum se tratează

Anghinarea este de ajutor în dischinezie biliară

În dischinezia biliară, sunt indicate plantele cu efecte coleretice (stimuleză secreţia bilei) şi colagoge (favorizează evacuarea bilei în duoden), prezente la plante precum anghinarea. Se poate face o infuzie dintr-o lingură de frunze la ½ litru de apă. Se bea de-a lungul unei zile: o cană dimineaţa, pe stomacul gol, apoi se stă culcat pe partea dreaptă o jumătate de oră, iar a doua cană se bea înainte de mesele principale. Se poate face o cură de 20 de zile, cu o pauză de o lună, după care se reia. Acţiune coleretică are şi salvia, motiv pentru care este indicată în dischinezia biliară. Se face o infuzie dintr-o linguriţă de frunze la 100 ml de apă clocotită şi se bea treptat, de-a lungul unei zile.

În dischinezia biliară, fitoterapeuţii recomandă şi infuziile de sunătoare, de ţintaură, de unguraş, de cruşin şi de gălbenele.

Mentă şi măceşe, contra calculilor biliari

În litiaza biliară, sunt recomandate remediile care reduc formarea calculilor. Se beau zilnic 2 căni cu infuzie de mentă obţinută dintr-o ligură de frunze la 1 cană cu apă. Şi măceşele sunt o soluţie de tratament naturist dacă te confrunţi cu calculi biliari. Se prepară o infuzie din 2 linguri de fructe la jumătate de litru de apă; se bea pe parcursul unei zile.   

Şi rădăcina de brusture reduce calculii biliari. Poţi prepara un decoct din 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml de apă clocotită. Se mai fierb 3 minute, după care se lasă deoparte un sfert de oră. Decoctul rezultat se bea fracţionat în 4 reprize de-a lungul unei zile.

Sucul de ridiche neagră, leac în boli biliare

Colecistitele şi angiocolitele însoţite de constipaţie, precum şi litiaza biliară cronică pot fi tratate cu suc de ridiche neagră. Se consumă zilnic 100 ml de suc proaspăt de ridiche neagră într-o cură de 5 zile, după care se face o pauză de 2 zile, apoi se poate relua.