Acestea sunt beneficiile surprinzătoare ale hummusului! Sigur nu le știi!

Hummusul este un preparat popular din Orientul Mijlociu făcut cu ingrediente sănătoase.

Preparatul este realizat din năut, tahini, usturoi și suc de lămâie. În Orientul Mijlociu, hummus-ul este ornat în mod tradițional cu ulei de măsline, boabe de năut, boia de ardei și pătrunjel.

humus   morcovi   shutterstock 1202463454 jpg

Foto: Shutterstock

Iată top 10 beneficii pentru sănătate ale hummusului:

Este un aliment hrănitor

Valoarea nutritivă a hummus-ului este destul de mare, iar o porție de 100 de grame de hummus oferă:

• Calorii 166

• Proteine: 7,9 grame

• Mangan: 39% din aportul alimentar recomandat

• Grasimi: 9,6 grame

• Carbohidrați în hummus: 14,3 grame

• Fibre: 6 grame

• Cupru: 26% din aportul alimentar recomandat (RDI)

• Fier: 14% din aportul alimentar recomandat

• Folat: 21% din aportul alimentar recomandat

• Tiamina: 12% din aportul alimentar recomandat

• Fosfor: 18% din aportul alimentar recomandat

• Vitamina B6: 10% din aportul alimentar recomandat

• Magneziu: 18 la sută din CDI

• Potasiu: 7% din aportul alimentar recomandat

Hummusul este o sursă bogată de proteine și vitamine și este o opțiune excelentă pentru persoanele care urmează o dietă vegană sau vegetariană.

Conține proteine care sunt necesare pentru dezvoltarea mușchilor și întărirea sistemului imunitar. Mai mult decât atât, conține, de asemenea, vitamine B, acid folic, fier, potasiu și tiamină, toate acestea fiind importante pentru o sănătate optimă.

Poate ajuta la pierderea în greutate

Persoanele care încearcă să scape de câteva kilograme ar trebui să adauge alimente care conțin grăsimi mononesaturate în dieta lor, motivul fiind că aceste grăsimi promovează pierderea în greutate și pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli de inimă, inflamație și așa mai departe.

Hummus-ul este făcut cu unt de semințe de susan, cunoscut și sub numele de tahini. Untul din semințe de susan este plin de grăsimi mononesaturate care ajută la reducerea grăsimii și promovează pierderea în greutate.

Așadar, grăsimile sănătoase din dietă pot fi asigurate mâncând hummus, nuci, avocado, semințe de chia. Asigură-te că eviți grăsimile trans și grăsimile polinesaturate, deoarece acestea sunt cele care pot duce la creșterea în greutate.

Poate ajuta persoanele care se confruntă cu anemie

Anemia este o afecțiune caracterizată prin lipsa unei canitități potrivite de globule roșii sănătoase, în organism. Poate provoca oboseală extremă, piele palidă, dureri de cap, amețeli, inflamații, unghii fragile și multe alte probleme. Prin urmare, este esențial să consumi o dietă bogată în fier.

Hummus este făcut în mod tradițional cu tahini și năut, ambele fiind surse excelente de fier.

Îți poate îmbunătăți digestia

Unul dintre cele mai uimitoare beneficii pentru sănătate date de humus,  este că menține intestinul sănătos.

Fibrele alimentare sunt o parte importantă a alimentelor care pot ține la distanță problemele intestinale și pot îmbunătăți digestia.

Fiecare 100 de grame de hummus conține 6 grame de fibre alimentare, ceea ce înseamnă că veți primi 24% din recomandarea zilnică de fibre (pentru femei) și 16% pentru bărbați doar din consumul unei porții de hummus.

De asemenea, deoarece hummus-ul este bogat în fibre, te va menține sătul pentru o perioadă mai lungă. În plus, o dietă bogată în fibre alimentare face ca mișcarea intestinală să fie lină și regulată și hrănește bacteriile sănătoase din intestin.

Ajută să menții un nivel sănătos de zahăr în sânge

Deși nu tratează diabetul, îl poate preveni sau te poate ajuta să îl gestionezi corespunzător. Așadar, nu este un leac, dar ajută foarte mult, deoarece conținutul său bogat de proteine te menține sătul și previne pofta de mâncare.

 Poate fi de ajutor persoanelor cu alergii

Mulți oameni sunt alergici la gluten, nuci și lactate. Pentru persoanele cu alergii, uneori poate fi greu să găsească ceva pe care să-l poată mânca fără griji. Hummusul nu conține lactate, gluten și nuci, așa că poate fi  consumat fără nicio grijă.

Totuși, este nevoei de multă atenție în alegerea produselor de pe piață, deoarece unele mărci de hummus au un conținut ridicat de sodiu sau un conținut ridicat de zahăr care duc la diverse probleme pe termen lung.

În plus, unele mărci folosesc și conservanți, aditivi artificiali și arome care îl  fac o gustare nesănătoasă. În mod tradițional, hummus-ul se face cu ulei de măsline, dar unele mărci folosesc ulei de soia sau de floarea soarelui pentru a-l prepara.

Deci, deși este adevărat că hummus-ul are multe beneficii pentru sănătate, ar trebui să încerci să-l faci acasă, pentru a beneficia de toate beneficiile.

Cum se face hummusul?

Ingrediente care trebuie folosite:

  • 1 conserva de naut de 300 de grame
  • 1 lingura de tahini (este o pasta de susan pe care o gasiti la orice magazin arabesc)
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lamaie (sau mai putin, dupa cat de acrisor va place hummusul)
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin + 2-3 linguri pentru servire
  • 1 varf de cutit de chimion pudra
  • sare
  • pentru servire: 1 lingurita rasa de paprika aromata, 1 lingurita rasa de sumac (optional), patrunjel verde tocat

Ingredientele se amestecă la blender și se toarnă treptat, sucul din conserva de năut, până se obțin textura și consistența dorite.

Aceasta este o rețetă simplă, rapidă și ușoară de hummus pe care o poți încerca acasă.

Citește și Cancerul colorectal la tineri.