Humusul reduce colesterolul rău şi întăreşte muşchii
Ţine sub control diabetul
Năutul, ingredient de bază în humus, are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Dacă preparăm humus acasă, e bine să folosim năut uscat, pus la înmuiat şi apoi fiert, pentru că are un indice glicemic mai mic decât cel de la conservă. Fibrele prezente în humus sunt carbohidraţi complecşi, care încetinesc eliberarea glucozei în corp, contribuind astfel la controlul diabetului.
Reduce colesterolul rău
Uleiul de măsline prezent într-o cantitate semnificativă în humus face din această mâncare un ajutor de nădejde în reducerea colesterolului rău şi în menţinerea unui nivel sănătos al colesterolului total pentru persoanele aflate în limite.
Întăreşte musculatura
Năutul este o sursă de aminoacizi. Aceştia sunt implicaţi în sănătatea muşchilor şi a ţesuturilor, construiesc blocurile de proteine folosite de organism pentru procese fiziologice precum fortificarea muşchilor, repararea ţesuturilor şi producţia de energie. În plus, prin aportul de zinc, calciu, cupru, magneziu şi seleniu, humusul îmbunătăţeşte densitatea oaselor şi ne fereşte de osteoporoză.
Ajută la slăbit
Pe lângă îmbunătăţirea digestiei, prin aportul de fibre, şi pe lângă faptul că ţine de foame, humusul cel bogat în proteine contribuie la controlul greutăţii. Tahini, pasta de susan nelipsită din humus, conţine grăsimi mononesaturate care ajută la pierderea în greutate şi este un inamic al grăsimii de pe abdomen.