Aceste semne arată că ai putea avea lipsă de calciu

Mineral esenţial pentru sănătatea oaselor, calciul este implicat în multe procese din organism. O carenţă de calciu poate duce la apariţia anumitor manifestări, pe care este bine să le cunoşti.

image

Foto: Shutterstock

Gingiile dezvlesc dinții

Dacă nu este vorba despre o boală parodontală, atunci ia în calcul o problemă la nivelul scheletului în cazul în care observi că gingiile se retrag de pe dinţi. Este foarte puțin probabil să nu poți observa retracția gingivală, pentru că rădăcinile dinților vor deveni sensibile la cald și rece, dar cu siguranță, medicul stomatolog o poate sesiza la controalele de rutină. Atunci când gingiile ajung să se retragă și să dezvelească dinții, iar motivul nu este o inflamație a gingilor sau boala parodontală, motivul poate fi slaba densitate a osului maxilarului. Iar acest lucru înseamnă că îți lipsesc substanţele nutritive esențiale care mențin sănătatea oaselor și poate fi vorba despre deficit de calciu. De asemenea, cariile sunt un bun indicator, fiindcă atunci când în circulație nu există suficient calciu, corpul îl extrage din dinți și din oase și favorizează apariția cariilor.

Unghiile fragile

De regulă, în topul problemelor care generează fragilitatea unghiilor se află o sinteză redusă de colagen și deficitul de calciu. Colagenul este o proteină care ajută pielea să-și păstreze elasticitatea, precum și țesuturile conjunctive și scheletul, în timp ce calciul este legat în mod direct de sănătatea oaselor. Prin urmare, colagenul și calciul sunt esențiali scheletului, iar deficitele trebuie corectate prin alimentație și prin suplimente.

Crampe musculare

Resimțim în mod diferit crampele musculare și cârceii, dar uneori durerea produsă poate persista secunde bune, iar disconfortul dat de episoadele repetate este mare. Astfel, crampele pot fi atât de puternice încât te pot trezi din somn. Revista americă „Prevention” scrie că, adesea, crampele musculare și cârceii au mai mult de-a face cu lipsa calciului decât cu lipsa potasiului și magneziului, de aceea ar trebui să ne determine să verificăm dacă nu cumva avem un deficit.

Deschidem cu greu sticle și borcane

Poate că ne-a fost mereu dificil să deschidem sticlele cu apă sau borcanele, dar când simțim că nu mai avem nici măcar puterea de altădată, atunci ar trebui să luăm în calcul și lipsa de calciu. Un studiu realizat cu subiecți femei aflate la menopauză a arătat că puterea în articulația mâinilor a fost, în mod constant, cel mai bun indicator în privința densității osoase, nu doar local, ci la nivelul întregului corp. La această situație contribuie și nivelul mai mic de estrogen, care apare la menopauză, ceea ce favorizează şubrezirea scheletului.

Vezi şi: De ce este laptele de vacă un aliment controversat

Hipertensiunea, asociată cu carenţa acestui mineral

Calciul este implicat în mecanismele de reglare a tensiunii arteriale. De aceea, persoanele care suferă de hipertensiune ar putea avea și un deficit de calciu. În  această situație, este indicată creșterea nivelului de calciu prin dietă, lucru care ar putea conmtribui și la reglarea mai bună a circulației.