Aceste boli ale copiilor pot fi grave în cazul adulţilor!

image

Pacient cu simptome de varicelă. Foto: Shutterstock

Deşi uşoare la copii, anumite patologii precum varicela, rujeola sau rubeola pot fi grave sau chiar fatale la adulţi.

Copiii se confruntă foarte frecvent cu boli precum varicela, rujeola, rubeola sau oreionul. Acestea boli ale copilăriei pot fi de origine virală sau bacteriană. Din fericire, aceste patologii pot fi evitate prin vaccinare și aplicarea unor măsuri de igienă adecvate.

În fiecare an, conform datelor UNICEF, vaccinarea împotriva mai multor patologii mortale salvează 2 până la 3 milioane de copii din întreaga lume.

De ce bolile copilăriei sunt grave în cazul adulţilor

Bolile copilăriei pot avea consecințe grave atunci când sunt contractate la vârsta adultă, din mai multe motive.

În primul rând, imunitatea adulților este diferită de cea a copiilor. Unii agenți patogeni pot fi mai puțin severi la copii datorită imunității în curs de dezvoltare. Atunci când aceleași boli afectează adulții, răspunsul imun poate fi mai pronunțat, ceea ce duce la simptome mai severe.

În plus, anumiți microbi, cum ar fi virusul varicela-zoster, pot rămâne latenți în organism după o infecție inițială (cum ar fi varicela) și se pot reactiva ani mai târziu la adulți, provocând complicații mai grave, cum ar fi zona zoster.

Adulții care nu sunt vaccinați împotriva anumitor boli ale copilăriei au un risc mai mare de complicaţii. De aceea, este importantă vaccinarea.

Corpul adulților își revine din ce în ce mai puțin rapid odată cu vârsta. De fapt, procesul de vindecare poate fi mai lent la adulți, iar unele boli ale copilăriei pot duce la complicații mai grave din cauza acestei capacități reduse de recuperare.

Unii adulți pot dezvolta răspunsuri inflamatorii excesive la anumite infecții, ceea ce poate duce la complicații severe. Acest lucru poate fi legat de factori genetici sau alte afecțiuni medicale prezente.

Care sunt bolile copilărie riscante la vârsta adultă

Este posibil să contractați anumite boli ale copilăriei ca adult. Consecințele pot fi grave. Acesta este motivul pentru care autoritățile sanitare încurajează oamenii să se vaccineze împotriva acestor boli.

Varicela

Foarte frecventă în rândul copiilor, varicela poate afecta adulții. Este o boală virală foarte contagioasă, caracterizată prin febră și erupții cutanate. Femeile însărcinate, oamenii cu un sistem imunitar scăzut, adulţii care nu au fost expuşi la virus dar şi nou născuţii, se pot confrunta cu complicaţii grave.

Rujeola

La fel ca varicela, rujeola este de origine virală și este foarte contagioasă. Boala se manifestă prin secreţii nazale, tuse și ochi roșii.

Oreionul

Oreionul este o boală virală caracterizată prin inflamarea glandelor salivare. În 20 până la 30% din cazuri, simptomele pot lipsi. În cazul adulţilor, oreionul poate mima gripa sau răceala. Glandele inflamate apar doar în jumătate din cazuri.

Rubeola

Foarte contagioasă, rubeola este o infecție a copilăriei care provoacă febră și erupții cutanate.