Semne de probleme hepatice periculoase care pot fi observate pe picioare

Ficatul este responsabil de eliminarea deșeurilor și a toxinelor, precum și de transformarea alimentelor în energie. Dar orice afectare a ficatului poate provoca simptome de durată în zone ale corpului la care s-ar putea să nu te aștepți.

durere ficat jpg

Foto: Shutterstock

Dr Eric Berg spune că există indicii îla nivelul picioarelor dacă ai probleme cu ficatul

Ficatul uman este un organ vital și este responsabil pentru menținerea funcțiilor vitale ale organismului, și, deși nu doar, există semne de avertizare care ar putea însemna că nu funcționează corect.

Orice afectare a ficatului poate fi periculoasă și poate provoca, de asemenea, simptome de durată în zone ale corpului la care s-ar putea să nu te aștepți.

Dr. Eric Berg, autorul „Planului Healthy Keto” și cunoscut sub numele de „The Knowledge Doc”, a avertizat despre simptome, într-un videoclip YouTube cu peste 11 milioane de abonați, el a spus: „Poți obține o mulțime de indicii privind anumite părți ale corpului, în special piciorul, pentru a putea înțelege ce se întâmplă în interiorul corpului”. Apoi, Dr Berg descrie cele cinci semne de avertizare la care trebuie să fii atent la picioarele tale.

Pete roșii și maro

Dr Berg spune că acest simptom, adesea asociat cu persoanele care suferă de diabet, poate fi, de asemenea, un semn al problemelor cu ficatul. El a spus: „Dar dacă cineva are ciroză sau hepatită sau chiar un ficat gras are circulația este atât de proastă în partea inferioară a corpului, încât vei vedea aceste mici pete roșii și ca un fel de ruginiu maro, uneori puncte mici solzoase sau pigmenți care arată ca niște vânătăi.

Ficatul are foarte mult de-a face cu factorii de coagulare, vitamina K și atunci când pierdeți funcția hepatică, puteți avea o mulțime de semnale precum vânătăi și pete decolorate în diferite părți ale corpului”, a continuat el.

Mâncărimi la picioare

Potrivit doctorului Berg, mâncărimile apar „de obicei”, deoarece bila care este produsă de ficat este foarte foarte îngroșată. Bila se întoarce apoi în ficat și apoi în sânge.

El a explicat: „Din sânge se întoarce în țesuturi și asta poate apărea ca mâncărime. Cunosc unii oameni care au această mâncărime insuportabilă la picioare, care îi înnebunește toată noaptea, dar nu fac legătura. Problema nu este probabil la picior, ci la ficat. Dar poate fi și o ciupercă care crește pe piciaore. Persoanele cu probleme hepatice au mai multe infecții fungice nu doar la picioare, ci și la unghiile de la picioare.”,a spus dr. Berg.

Vene de păianjen

Se află cel mai frecvent în jurul gleznei, dar dr. Berg avertizează că ar putea apărea oriunde pe corp. El a spus: „Deci, aceasta este o anumită situație în care ficatul nu mai este capabil să regleze estrogenul, așa că avem această cantitate excesivă nereglementată de estrogen care plutește în jurul corpului, iar estrogenul tinde să se vasodilate și să creeze acest efect de acumulare vasculară în sânge. Problema cu acest estrogen suplimentar este că se poate deteriora ficatul și poate crea un ficat gras și probleme cu canalul biliar, care ar putea duce la calculi biliari.”

Călcâie uscate și crăpate

Călcâiele uscate și crăpate sunt adesea semnul unei deficiențe severe de omega-3.

Dr. Berg a explicat: „Ficatul produce bilă, iar bila vă ajută să descompuneți și să absorbiți vitaminele liposolubile, precum și nutrienții solubili în grăsimi, cum ar fi acizii grași omega-3. Dar, cu o funcționare slabă a ficatului, nu producem cantitatea de bilă de care avem nevoie pentru a ajuta la extragerea acizilor grași omega-3. Poate fi, de asemenea, o deficiență de vitamina B3 care ar putea duce la pelagră.”

Probleme ale unghiilor de la picioare

Există o serie de afecțiuni ale unghiilor de la picioare care vin odată cu leziuni hepatice: unghii distrofice, onicomicoză, leuconichie și onicorexie.

Unghiile distrofice sunt unghii deformate și foarte groase. Dr Berg a spus despre unghiile cu onicomizocă: „Se crapă, sunt distorsionate, galbene, uneori se rup de pe patul unghiei.

„Doar puțină forță când te lovești la degetul de la picior și  unghia începe să se rupă. Patul unghiei începe să se descompună pentru că această ciupercă invadează și trăiește din proteinele și din colagenul din unghie”, a spus medicul.

Leuconychia este identificată prin linii albe care trec de-a lungul unghiei sau puncte mici, iar onicorexia apare ca creste verticale care merg în sus și în jos. Dr Berg a spus: „Ambele situații pot fi o problemă cu ficatul, de asemenea, a avea o unghie ca un fel de lingură cu susul în jos la picior sau la mână, ar putea însemna probleme cu ficatul.”

Sursa: The Mirror