Ce semne ale depresiei sunt adesea ignorate?
Depresia este cea mai frecventă tulburare de sănătate mintală, dar este adesea subdiagnosticată, deoarece nu toți cei care suferă de depresie caută ajutor
În ciuda faptului că depresia este atât de comună, uneori simptomele acesteia rămân nedetectate.
Dacă nu ești conștient de semnele subtile, s-ar putea să nu realizezi că un prieten sau o persoană iubită se confruntă cu depresie.
Primele semne ale depresiei o fac greu de diagnosticat. Foto: Shutterstock
În plus, s-ar putea să nu recunoști semnele din propria viață ca fiind simptome de depresie.
Cunoașterea semnelor depresiei este primul pas pentru a o depăși. În caz contrar, vei continua să nu realizezi că ceea ce trăiești poate fi de fapt tratat, iar experții în sănătate mintală de la Yahoo Health, împărtășesc principalele semne ale depresiei despre care mulți oameni nu vorbesc fiindcă nu le conștientizează.
Tristețe persistentă
Toată lumea se confruntă cu crize de tristețe din când în când, spune dr Chris Rodriguez, consilier specializat în depresie, stres, relații iar dacă cineva se simte trist de mai mult de două săptămâni, este un semn de depresie.
Dar acest semn, desi poate părea evident; nu este întotdeauna așa. Uneori, cineva poate fi atât de obișnuit să se simtă trist încât crede că este normală acea stare.
Renunți la activitățile care-ți plăceau
Dr. Rodriguez spune că, dacă cineva nu se mai bucură sau nu mai participă la activitățile pe care obișnuia să le iubească, ar trebui să fie considerat un simptom căruia să-i acorde atenție.
Modificări ale apetitului
„Un simptom de depresie care tinde să fie trecut cu vederea sunt și modificările apetitului”, spune Rodriguez. El explică cfaptul că apetitul unei persoane poate fie să crească, fie să scadă în timpul unui episod depresiv.
„Dacă o persoană are o modificare a greutății corporale de cinci procente sau mai mult, în decurs de o lună, aceasta este un motiv de îngrijorare”, spune el, adăugând că schimbarea drastică a greutății corporale ar putea indica faptul că cineva nu primește nutrienții de care corpul are nevoie și acest lucru ar putea avea un efect negativ asupra sănătății noastre mintale și, uneori, ar putea chiar agrava alte simptome de depresie.
Dormi mai mult sau mai puțin decât înainte
Depresia este adesea asociată cu maim ult somn, sau cu dormitul mai mult decât de obicei și, deși acest lucru se întâmplă, dr Shawn Singh, CEO al companiei de sănătate mintală Vistagen, spune că orice modificare a obiceiurilor de somn poate fi un semn de depresie și că, de fapt, 75% dintre persoanele cu depresie au dificultăți în a adormi sau a adormi.
Modificări ale personalității
Singh spune că schimbările de personalitate pot fi, de asemenea, un semn de depresie. Potrivit unui studiu științific, a fi nevrotic și cu nevoie de control se asociază cu depresia. Cu toate acestea, este important de reținut că aceste schimbări de personalitate nu sunt permanente. Odată ce depresia cuiva trece, va reveni la vechiul eu.
Consumi alcool
Studiile științifice arată că tulburarea consumului de alcool și depresia coexistă adesea. Chiar dacă cineva care se simte deprimat poate bea mai mult alcool în efortul de a se simți mai bine, alcoolul este un deprimant și poate agrava simptomele.
Percepție de sine negativă
O imagine de sine negativă pornește o voce interioară pesimistă care te poate uza, făcându-te să te simți mai puțin încrezător. Este o voce care spune că nu ești talentat sau că lucrurile nu se vor îmbunătăți.
Singh spune că o creștere a acestor tipuri de gânduri este un simptom al depresiei pe care oamenii îl ratează adesea. Merită să reiterăm că a avea aceste tipuri de gânduri nu le face adevărate; de fapt, aproape întotdeauna nu sunt adevărate.
Sfaturi pentru gestionarea depresiei
Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste semne, dr. Rodriguez îți recomandă să te consulți cu medicul sau cu un terapeut. Dacă ai gânduri de autovătămare sau sinucidere, ar trebui să aplelezimergi urgent la camera de gradă.
Dacă observi semne de depresie în viața unei persoane dragi, dr. Singh te sfătuiește să le abordezi cu empatie și sensibilitate.
„Ascultă-i cu adevărat și încurajează-i să caute îngrijire, de la terapie prin consiliere la intervenții bazate pe medicamente, pentru a-i ajuta să găsească ameliorarea simptomelor în timp ce se luptă cu intensitatea adesea în creștere a depresiei lor”, spune el.
Dr. Singh spune că realizarea de planuri pentru activități sociale cu presiune scăzută (cum ar fi o plimbare împreună) poate oferi persoanei posibilitatea de a se deschide, dacă se simte confortabil să facă acest lucru. „În general, fii blând, grijuliu și împlicat”, spune el.
Cel mai important, nu uita că ajutorul este disponibil. A cere ajutor poate suna copleșitor, dar este primul pas pentru a lăsa depresia în urmă.