Ce secrete de sănătate au țările cu cele mai scăzute rate ale bolilor cardiace?

Japonia, Coreea și Franța au unele dintre cele mai scăzute rate de boli de inimă din lume. Învață-le obiceiurile sănătoase pentru a-ți prelungi longevitatea.

Japoneza Kane Tanaka este cel mai bătrân om din lume jpeg

 Foto: Kane Tanaka, cea mai bătrână persoană din lume până în 2022 (când a murit, în Japonia, la vârsta de 119 ani.)

Rapoartele Națiunilor Unite și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică faptul că Japonia, Coreea și Franța sunt țări cu cele mai scăzute rate ale bolilor de inimă. Iată ce putem învăța din felul în care trăiesc oamenii din aceste țări.

Ei mănâncă porții mai mici

Mâncarea în exces este o problemă mai mică în cultura japoneză din cauza naturii zilei lor de lucru. A trebui să te trezești devreme pentru a face naveta la serviciu și a te întoarce târziu, iar asta înseamnă mese pe fugă și în porții mai mici. Controlul porțiilor este, de asemenea, înrădăcinat în cultură, conform medicului Theodore Takata, un electrofiziolog cardiac clinic la Texas Health Fort Worth, „După o masă deosebit de bună, japonezii folosesc expresia „Hara Hachi Bu.” Această expresie înseamnă pur și simplu 80 la sută, adică 80 la sută plin. La 100%, se spune că o persoană se simte inconfortabil de plină.”

Mănâncă alimente fermentate

O masă coreeană ar fi incompletă fără o garnitură (sau două) de kimchi, unul dintre cele mai bune alimente probiotice. Un aport mai mare de alimente fermentate este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă la femei, potrivit cercetărilor din Journal of Nutrition. Și cercetările din PLoS One au descoperit că probioticele, precum cele găsite în alimentele fermentate, ar putea, de asemenea, să scadă colesterolul LDL.

Ei aleg ceaiul verde în locul cafelei

Ceaiul verde este încărcat cu antioxidanți, despre care cercetările în Nutriție, Metabolism și Boli Cardiovasculare sugerează că pot scădea tensiunea arterială și colesterolul. Și, în timp ce majoritatea americanilor se îndreaptă spre aparatul de cafea din instinct, japonezii optează mai des pentru ceai. Claire Koga, medic de familie și membru al consiliului de conducere al Keiro, un grup de sănătate non-profit, subliniază: „Japonezii consumă cantități mari de ceai, în special ceai verde. Mai multe studii au arătat că antioxidanții, în special flavonoidele care se găsesc în ceaiurile verzi și negre, pot proteja inima parțial prin îmbunătățirea funcției endoteliale, iar acest lucru poate reduce riscul de înfundare a arterelor.”

Mănâncă mult pește

Nu este un secret că peștele este bun pentru sănătate. Dar japonezii și locuitorii din alte țări cu rate scăzute ale bolilor de inimă îl consumă zilnic și asta ajută la creșterea duratei de viață.

Secretul nu constă  atât în proteinele și vitamina D din pește cât în acizii grași omega-3. „Explicația numărul unu a sănătății excelente a inimii este consumul mai mare de pește gras bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi EPA și DHA. Acest lucru poate fi măsurat prin raportul din sânge, care este de șapte ori mai mic decât la americani”, spune dr. Barry Sears, autor al seriei de cărți Zone Diet și președinte al Inflammation Research Foundation.

Nu sunt sedentari

Sedentarismul nu face parte din cultura franceză, nici din cea japoneză, ceea ce poate contribui la rata lor mai scăzută de deces în comparație cu alte națiuni. Statisticile par să susțină acest lucru: într-un sondaj Canadian Fitness, cei care au stat în picioare cea mai mare parte a zilei au avut o mortalitate cu 33% mai mică în timpul perioadei de studiu decât cei care nu au stat în picioare. Potrivit dr. Takata, „Un studiu a demonstrat că fiecare oră de televizor vizionată după vârsta de 25 de ani reduce speranța de viață a privitorului cu 21,8 minute.”

Beau moderat

În cartea sa, The Blue Zones Solution, Dan Buettner împărtășește obiceiurile sănătoase ale mai multor enclave de populații longevive din întreaga lume. Cel mai important, acești oameni beau alcool moderat. El scrie: „Băutorii moderați supraviețuiesc non-băutorilor. Trucul este să bei unul până la două pahare pe zi, cu prietenii și/sau cu mâncare.” O revizuire sistematică a cercetărilor publicate în BMJ arată, de asemenea, că un consum ușor de alcool, până la un consum moderat este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare.

Aleg vinul roșu

Un fenomen ciudat, numit „paradoxul francez”, i-a derutat pe cercetători pentru o lungă perioadă de timp. Motivul exact pentru rata mai scăzută a problemelor cardiace din țară este neclar, dar cercetătorii cred că vinul roșu poate contribui parțial. Potrivit unei recenzii din 2017 din jurnalul American Heart Association, Circulation, studiile arată o asociere între consumul de vin și un risc mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă.

Mai puțină carne roșie

Baconul și hamburgerii sunt produse din cultura americană de care ar trebuie să te ferești,  dar renunțarea la carne roșie, în general poate reduce riscul de boli de inimă. Potrivit dr. Koga, japonezii tind să mănânce mai puțină carne decât occidentalii. Ei tind să-și ia proteinele din carne slabă sau surse vegetale, ceea ce contribuie la scăderea colesterolului și la scăderea riscului de boală coronariană.

Controlează greutatea

Conform statisticilor, Coreea de Sud și Japonia au cele mai scăzute rate de obezitate din lume (doar aproximativ 4% din populația adultă fiind obeză). După cum subliniază Asociația Americană a Inimii, persoanele supraponderale au cu 32% mai multe riscuri de a dezvolta boli cardiovasculare pe parcursul vieții, comparativ cu persoanele cu o greutate normală. Dacă doriți să luați un indiciu din aceste țări cu cele mai scăzute rate ale bolilor de inimă, acordați-vă timp pentru a vă savura masa.

Cercetările din Obezity Facts indică faptul că mâncatul rapid poate duce la a mânca mai mult, ceea ce, la rândul său, duce la rate mai mari de obezitate.

Știu să gestioneze stresul

Zen este un concept important atât în filozofia coreeană, cât și în cea japoneză, care încurajează reducerea stresului prin meditație. Potrivit lui Buettner, „Stresul duce la inflamație cronică, care este asociată cu fiecare boală majoră legată de vârstă. Cei mai longevivi oameni din lume au rutine pentru a scăpa de acest stres. Okinawenii își iau câteva momente în fiecare zi pentru a-și aminti strămoșii lor, adventiștii se roagă, ikarienii trag un pui de somn, iar sarzii din Sardinia au „happy hour” pentru socializare si relaxare.”

Investesc în prevenție

Dr. Koga spune: „În Japonia se practică frecvent îngrijirea preventivă, iar furnizorii japonezi de asistență medicală au mai multe șanse să descopere problemele devreme, când pot fi tratate și/sau gestionate mai ușor. Examenele fizice cuprinzătoare anuale sunt, de asemenea, destul de frecvente. Guvernul și angajatorii își încurajează adesea angajații să adopte comportamente mai sănătoase pe baza rezultatelor acestor examene anuale.”

 Sursa: The healthy