Cum se tratează modern tumorile de la baza craniului

Tumorile de la baza craniului, adică formațiunile tumorale care apar sub creier, în spatele ochilor sau al nasului, pot fi tratate în prezent prin metode moderne, inclusiv minim invazive, în funcție de indicație. În acest fel, tratamentul asigură rezultate foarte bune, cu risc redus de complicații și recuperare rapidă.
Aceste tumori pot fi benigne sau maligne și provoacă manifestări clinice nespecifice, precum durere de cap, paralizie la nivelul feței, tinitus, tulburări de vedere, pierderea mirosului sau sângerări nazale, în funcție de localizarea acestora. Din această cauză, pentru stabilirea diagnosticului corect sunt necesare investigații imagistice avansate, precum RMN cerebral sau tomografie computerizată.
În funcție de indicație, medicul poate recomanda și alte investigații suplimentare, precum angiografie, pentru a verifica afectarea vasculară la nivel cerebral, sau o biopsie, care stabilește diagnosticul de precizie. În anumite situații, biopsia poate fi efectuată și endoscopic, prin pasajele nazale, procedura fiind minim invazivă.
După stabilirea diagnosticului precis, o tumoră la cap situată la baza craniului poate fi tratată prin diferite metode. Dacă tumora este benignă, tratamentul chirurgical poate fi efectuat minim invaziv, printr-o procedură de endoscopie ORL, care nu necesită incizii și asigură rezultate terapeutice foarte bune. Aceste tehnici moderne permit o recuperare rapidă a pacientului și implică un risc redus de complicații.
În cazul tumorilor maligne de la baza craniului, tratamentul este mai complex și poate implica o abordare multimodal[. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată deschis, astfel încât tumora să fie îndepărtată sigur și complet, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, tratamentul chirurgical poate necesita implicarea unei echipe multidisciplinare, formată dintr-un chirurg ORL și un neurochirurg.
Dacă tumora nu poate fi operată, sau dacă pacientul are indicație pentru tratament prin radioterapie, poate fi efectuată terapie prin stereotaxie, o formă avansată de radioterapie externă, care permite administrarea țintită, extrem de precisă, a unei doze mari de radiații.
La SANADOR, pacienții beneficiază de metode avansate de diagnostic pentru tumori cerebrale, prin investigații imagistice de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla. Tratamentul este stabilit în funcție de specificul fiecărui pacient. La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții chirurgicale de chirurgie endoscopică ORL sau de neurochirurgie, inclusiv prin abordare multidisciplinară, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Intervențiile endoscopice ORL sunt efectuate cu platforma de chirurgie endoscopică Stryker 1688 AIM 4K, de ultimă generație, iar procedurile de neurochirurgie sunt realizate cu ajutorul unor microscoape operatorii performante – Zeiss Kinevo 900.
Pacienții care au indicație pentru tratament oncologic au acces la proceduri moderne de tratament, precum chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie țintită, la Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical privat din România specializat în diagnosticul și tratarea cancerului.