Ce se întâmplă dacă renunţi la alcool o lună

1 alcool jpg jpeg

Consumul excesiv de alcool duce la o varietate de dezechilibre în organism, de la schimbări bruşte de stare, diminuarea capacităţilor de concentrare şi memorare până la diminuarea vederii şi chiar distrugerea celulelor celebrale.

Este foarte important ca alcoolul să fie consumat cu moderaţie şi, mai ales, nu în fiecare zi. Iată beneficiile pe care le poţi obţine, renunţănd la alcool pentru o lună de zile:

Ficatul se reface

Este cunoscut faptul că alcoolul în exces duce la afecţiuni grave ale ficatului, precum ciroză sau cancer. Un consum exagerat de alcool înseamnă mai mult de două pahare pe zi în cazul bărbaţilor şi, în cazul femeilor, mai mult de un pahar pe zi. De aceea, este recomandată o perioadă de minimum 30 de zile de renunţare la băuturile alcoolice pentru a ajuta ficatul să se refacă după toxinele acumulate. Cantitatea de toxine rezultate de consumul excesiv de alcool, diferă de la persoană la persoană, în funcţie de cantitatea de băuturi alcolice consumate în trecut.

Alcoolul, în mod obişnuit, este metabolizat de ficat şi de o enzimă numită dehidrogenază. Dar, atunci când este consumat în cantităţi exagerate, dehidrogeneaza nu mai face faţă metabolizării alcoolui, motiv pentru care acesta trebuie metabolizat de o altă enzimă hepatică. Astfel, ficatul are ,,mai mult de muncit” în eliminarea toxinelor din organism. În cazul în care alcoolul este metabolizat de o altă enzimă, creşte nivelul radicalilor liberi şi nivelul colesterolului ,,rău” (LDL).  De asemenea, consumul excesiv de băuturi spirtoase duce la tulburări de ritm cardiac, palpitaţii şi fibrilaţie artrială. Totuşi, consumat ocazional, în cantităţi mici, alcoolul, în special vinul roşu, poate ajuta la menţinerea sănătăţii inimii.

Reduci riscul dezvoltării cancerului

Unul dintre cele mai semnificative beneficii pe care le aduce renunţarea pentru o lună la alcool este reducerea riscului de cancer. Specialiştii susţin că abstinenţa de la alcool scade riscul de dezvoltare a unor tipuri variate de cancer, cum ar fi: cancer de sân, de gât, de cap, cancer hepatic şi cancer colarectal. Mai mult decât atât un studiu realizat în 2009 de  American Journal of Public Health arată că 3,5% dintre persoanele care au fost diagnostixate cu cancer erau alcoolice.

Poţi să slăbeşti mai uşor

Se ştie că berea este bogată în calorii şi trebuie evitată de persoanele care doresc să piardă în greutate. Unii nutriţionişti recomandă chiar eliminarea totală a alcoolui în cazul persoanelor ce ţin cură de slăbire. Mai mult decât atât, în comerţ există diferite tipuri de berea cu un conţinut ridicat de zahăr şi arome, motiv pentru care şi diabeticii ar trebui să elimine consumul acesteia.

Citeşte şi: Ajută sau nu alcoolul la digestie?

Capacităţile de memorare şi de concentrare se îmbunătăţesc

Alcoolul slăbeşte funcţiile creierului, nu doar în cazul persoanelor mature, ci mai ales în cazul adolescenţilor şi tinerilor, De aceea nu este recomandat consumul de băuturi alcoolice până la 18 ani, iar după această vârstă trebuie să existe un consum moderat, ocazional, în niciun caz zilnic.

Anca-Teodora Popa