Ce se întâmplă dacă renunţi la alcool o lună

1 alcool jpg jpeg

Consumul excesiv de alcool duce la o varietate de dezechilibre ├«n organism, de la schimb─âri bru┼čte de stare, diminuarea capacit─â┼úilor de concentrare ┼či memorare p├ón─â la diminuarea vederii ┼či chiar distrugerea celulelor celebrale.

Este foarte important ca alcoolul s─â fie consumat cu modera┼úie ┼či, mai ales, nu ├«n fiecare zi. Iat─â beneficiile pe care le po┼úi ob┼úine, renun┼ú─ând la alcool pentru o lun─â de zile:

Ficatul se reface

Este cunoscut faptul c─â alcoolul ├«n exces duce la afec┼úiuni grave ale ficatului, precum ciroz─â sau cancer. Un consum exagerat de alcool ├«nseamn─â mai mult de dou─â pahare pe zi ├«n cazul b─ârba┼úilor ┼či, ├«n cazul femeilor, mai mult de un pahar pe zi. De aceea, este recomandat─â o perioad─â de minimum 30 de zile de renun┼úare la b─âuturile alcoolice pentru a ajuta ficatul s─â se refac─â dup─â toxinele acumulate. Cantitatea de toxine rezultate de consumul excesiv de alcool, difer─â de la persoan─â la persoan─â, ├«n func┼úie de cantitatea de b─âuturi alcolice consumate ├«n trecut.

Alcoolul, ├«n mod obi┼čnuit, este metabolizat de ficat ┼či de o enzim─â numit─â dehidrogenaz─â. Dar, atunci c├ónd este consumat ├«n cantit─â┼úi exagerate, dehidrogeneaza nu mai face fa┼ú─â metaboliz─ârii alcoolui, motiv pentru care acesta trebuie metabolizat de o alt─â enzim─â hepatic─â. Astfel, ficatul are ,,mai mult de muncitÔÇŁ ├«n eliminarea toxinelor din organism. ├Än cazul ├«n care alcoolul este metabolizat de o alt─â enzim─â, cre┼čte nivelul radicalilor liberi ┼či nivelul colesterolului ,,r─âuÔÇŁ (LDL).  De asemenea, consumul excesiv de b─âuturi spirtoase duce la tulbur─âri de ritm cardiac, palpita┼úii ┼či fibrila┼úie artrial─â. Totu┼či, consumat ocazional, ├«n cantit─â┼úi mici, alcoolul, ├«n special vinul ro┼ču, poate ajuta la men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii inimii.

Reduci riscul dezvolt─ârii cancerului

Unul dintre cele mai semnificative beneficii pe care le aduce renun┼úarea pentru o lun─â la alcool este reducerea riscului de cancer. Speciali┼čtii sus┼úin c─â abstinen┼úa de la alcool scade riscul de dezvoltare a unor tipuri variate de cancer, cum ar fi: cancer de s├ón, de g├ót, de cap, cancer hepatic ┼či cancer colarectal. Mai mult dec├ót at├ót un studiu realizat ├«n 2009 de  American Journal of Public Health arat─â c─â 3,5% dintre persoanele care au fost diagnostixate cu cancer erau alcoolice.

Po┼úi s─â sl─âbe┼čti mai u┼čor

Se ┼čtie c─â berea este bogat─â ├«n calorii ┼či trebuie evitat─â de persoanele care doresc s─â piard─â ├«n greutate. Unii nutri┼úioni┼čti recomand─â chiar eliminarea total─â a alcoolui ├«n cazul persoanelor ce ┼úin cur─â de sl─âbire. Mai mult dec├ót at├ót, ├«n comer┼ú exist─â diferite tipuri de berea cu un con┼úinut ridicat de zah─âr ┼či arome, motiv pentru care ┼či diabeticii ar trebui s─â elimine consumul acesteia.

Cite┼čte ┼či: Ajut─â sau nu alcoolul la digestie?

Capacit─â┼úile de memorare ┼či de concentrare se ├«mbun─ât─â┼úesc

Alcoolul sl─âbe┼čte func┼úiile creierului, nu doar ├«n cazul persoanelor mature, ci mai ales ├«n cazul adolescen┼úilor ┼či tinerilor, De aceea nu este recomandat consumul de b─âuturi alcoolice p├ón─â la 18 ani, iar dup─â aceast─â v├órst─â trebuie s─â existe un consum moderat, ocazional, ├«n niciun caz zilnic.

Anca-Teodora Popa