Cu toţii ne dorim cun pahar de alcool din când în când mai ales când ne gândim că aşa avem parte şi de o bună digestie. Ei bine, adevărul pare să fie de fapt altul.

Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook cum stă treaba cu alcool-ul mai ales când vine vorba de silueta noastră.

Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanţă toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot ştiinţa spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul şi să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numeşte alcool- dehidrogenază, iar capacitatea de secreţie e determinată genetic, nu se dobândeşte şi nu se ameliorează prin antrenament- deci nu rezişti mai bine la alcool dacă ai mai multă practică.

Cantitatea şi tipul de alcool contează şi ele: 

- vinul roşu (şi doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat şi moderat (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toţii de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic

- digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreţia de bilă)- adică şi cafeaua poate să facă asta

-vinul spumant, şampania şi prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric şi efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului şi încordării); cu doar 80 cal şi bulele din dotare, un pahar de şampanie asigură stare de bine 

In rest nu ştiu să explic dacă şi cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronţăieli sărate te stimuleazâ să bei şi mai mult: sarea cere apă şi pe măsură ce mănânci, ai tot bea

Cât despre siluetă şi metabolism, nu am veşti bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngraşă mai tare. Şi nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare şi pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe şolduri.