Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi?
Ouăle au devenit un aliment din ce în ce mai controversat. Deși ar putea părea o sursă de proteine benignă și accesibilă, există o mulțime de informații greșite în legătură cu ele.
Foarte usor de folosit în dioverse preparate, ele pot rezista la frigider până la cinci săptămâni, așa că nu va trebui să-ți faci griji că se strica la fel de repede ca alte tipuri de proteine, cum ar fi carnea, peștele sau carnea de pasăre.
Să consume ou în locul altor protein mai scumpe te poate ajuta să economisești bani și să reduci risipa alimentară. În plus, ouăle sunt atât de versatile încât pot fi folosite în orice, de la micul dejun până la cină și desperturi.
Dar sunt ouăle cu adevărat sănătoase? Și ce se întâmplă dacă le mănânci în fiecare zi? Iată ce știm legat de consumul unui ou pe zi asupra corpului tău.
Te simți mai plin și mai energic
Ouăle au un impact nutrițional impresionant. Gălbenușul, în special, este o sursă de nutrienți importanți precum vitamina B12, vitamina D și colina, care sunt toate importante pentru a ne ajuta corpul să proceseze alimentele în energie pe care o putem folosi. În plus, combinația de proteine și grăsimi sănătoase oferă ouălor o oarecare putere de rezistență, astfel încât să te simți sătul pentru mai mult timp.
Părul și pielea ar putea fi mai sănătoase
Ouăle sunt o sursă bună de mai multe vitamine B, inclusiv vitaminele B2, B5 și B12. Toți acești nutrienți au mai multe funcții în organism, inclusiv menținerea sănătății pielii și părului. Toate vitaminele B sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu stau foarte mult timp în corpul tău și nu se depozitează ușor, așa că consumul regulat este o modalitate bună de a te asigura că îți îndeplinești nevoile. Ouăle sunt, de asemenea, bogate în aminoacizi (blocuri proteice), cum ar fi metionina, care pot ajuta la îmbunătățirea tonusului și flexibilității pielii și a rezistenței părului și a unghiilor.
Vei putea gândi mai clar
Ouăle sunt bogate în micronutrienți precum colina, care sunt folosiți pentru a ajuta la crearea membranelor celulare și a neurotransmițătorilor importanți în organism. Colina este importantă pentru memorie, dispoziție, controlul mușchilor și funcția generală a sistemului nervos, așa că, dacă nu consumi suficientă te-ar putea face să te simți confuz. Un ou oferă aproximativ 6% din necesarul nostru zilnic de colină și, prin urmare, consumul de ouă poate ajuta la menținerea unui creier sănătos.
S-ar putea să ai o vedere mai bună
Gălbenușurile de ou conțin doi carotenoizi, luteină și zeaxantina, care sunt importanți pentru sănătatea ochilor. Aceștia joacă un rol important în dezvoltarea ochilor și în vederea sănătoasă, iar cercetările arată că ar putea chiar ajuta la scăderea riscului de boli oculare legate de vârstă. Frunzele închise la culoare sunt o altă sursă excelentă de luteină și zeaxantină, așa că rețete cu ouă și usturoi te ajuta să dublezi această cantitate.
S-ar putea să ai oase mai puternice
Vitamina D este importantă pentru numeroase procese ale corpului. Ajută la reglarea tensiunii arteriale, scade riscul pentru anumite tipuri de cancer și poate juca un rol pozitiv în sănătatea mintală. Una dintre cele mai importante funcții ale vitaminei D este de a ne ajuta să menținem oasele sănătoase. Face acest lucru prin îmbunătățirea absorbției de calciu în intestin și ajutând la menținerea nivelului nostru de calciu și fosfor într-un interval care promovează creșterea sănătoasă a oaselor și remodelarea osoasă. Un ou conține 6% din necesarul nostru de vitamina D, așa că unul pe zi aduce beneficii pentru sănătatea oaselor.
Sănătatea inimii tale s-ar putea îmbunătăți
În timp ce ouăle conțin o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți, unul dintre acestea este colesterolul mereu controversat. Un ou oferă aproximativ 207 miligrame de colesterol, ceea ce reprezintă 69% din limita zilnică recomandată de Ghidurile dietetice pentru americani. Acestea fiind spuse, consumul de colesterol alimentar nu se corelează direct cu creșterea nivelului de colesterol din sânge; de fapt, colesterolul alimentar are un impact minim asupra nivelului nostru de colesterol din sânge. Unele cercetări au a susținut chiar că nu există dovezi suficiente pentru recomandarea privind limita de colesterol.
O recenzie recentă în Nutrients a afirmat că, în timp ce mai multe alimente care sunt bogate în colesterol sunt asociate cu un risc mai mare de boli de inimă, în principal datorită conținutului de grăsimi saturate din gălbenușul de ou, ouăle și creveții sunt excepții din cauza valorii lor nutriționale ridicate.
Concluzia este că un ou pe zi nu îți face rău dacă mănânci bucăți mai slabe de proteine și proteine pe bază de plante, în loc să te bazezi doar pe carne roșie. Dacă ai o afecțiune legată de inimă, este mai important să fii conștient de aportul de grăsimi saturate.
Ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi potasiul, acidul folic și vitaminele B. Unele cercetări sugerează că până la două ouă pe zi îmbunătățesc, de fapt sănătatea inimii. Ca în orice, moderația este importantă, mai ales dacă vă bucurați de ouă zilnic.
Sursa: Eating Well