Ce riscuri pentru sănătate pot prevesti amețelile?

Dacă te simți amețit sau ai senzația că te ia cu leșin atunci când te ridici, s-ar putea să fii în pericol de a dezvolta diabet în viitor, sugerează un nou studiu.

Amețeala poate fi declanșată de neuropatie, un tip de deteriorare a nervilor care poate apărea dacă ai diabet.

image

Amețelile pot indica și un potențial risc de diabet. Foto: SHutterstock

Cercetătorii au estimat că persoanele cu risc de diabet de tip 2 sunt de până la șase ori mai predispuse să aibă neuropatie. De asemenea, au descoperit că pacienții pot prezenta semne subtile ale acestei deteriorări cu ani înainte ca diabetul să fie complet dezvoltat.

 Profesorul Anna Körei, de la Universitatea Semmelweis, a declarat: „Scopul nostru nu este doar să identificăm persoanele cu tulburări de metabolism al carbohidraților, ci și să detectăm cât mai devreme posibil pe cei care sunt în pericol.”

Rezultatele studiului ar putea fi folosite pentru a monitoriza semnele de neuropatie la pacienții cu risc de diabet și astfel fie să încetinească, fie să prevină deteriorarea nervilor. Neuropatia este una dintre complicațiile pe termen lung specifice diabetului. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge asociate cu boala pot afecta nervii din tot corpul. Pe termen lung, aceasta poate duce la deteriorarea nervilor și la diferite simptome, în funcție de nervii afectați.

Mulți oameni trăiesc cu diabet de tip 2 ani de zile fără să-și dea seama, deoarece simptomele timpurii tind să fie generale. De obicei, neuropatia periferică cauzează amorțeală, furnicături, senzații de arsură, dureri, crampe și slăbiciune în picioare și mâini. Această condiție se poate răspândi eventual la întregul membru.

Cercetări recente au arătat că diagnosticele de diabet de tip 2 au crescut alarmant în rândul persoanelor sub 40 de ani, spun oamenii de știință.

Studiul, publicat în revista Frontiers in Endocrinology, a analizat semnele de neuropatie la persoanele cu niveluri normale de zahăr din sânge care aveau un risc mai mare de a dezvolta diabet. Cei mai susceptibili de a dezvolta afecțiunea au factori de risc cunoscuți pentru diabet, cum ar fi supraponderabilitatea sau vârsta înaintată.

Cercetătorii au comparat rezultatele testelor de sănătate pentru 44 de persoane cu risc ridicat de a dezvolta diabet și 28 de persoane ca grup de control, perfect sănătoase. Participanții au avut măsuratori cardiace și au fost testați pentru a vedea cum reacționează corpurile lor la senzații precum durerea, arderea și amorțeala. Au descoperit că persoanele cu risc crescut de diabet aveau riscuri de 5,9 ori mai mari de a avea un tip numit neuropatie parasimpatică comparativ cu persoanele sănătoase.

Nu există un tratament pentru neuropatia legată de diabet, însă există medicamente disponibile pentru a combate simptomele pe care le provoacă. Diabetul este o afecțiune care apare atunci când nivelul de zahăr din sânge (glucoza) este prea ridicat. Se dezvoltă atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau deloc, sau atunci când corpul nu răspunde corespunzător la efectele insulinei.

Există două tipuri principale de diabet:

1. Diabetul de tip 1 – o afecțiune pe viață în care sistemul imunitar al corpului atacă și distruge celulele care produc insulină.

2. Diabetul de tip 2 – unde corpul nu produce suficientă insulină sau celulele corpului nu reacționează corespunzător la insulină.

Diabetul de tip 2 este mult mai comun decât tipul 1.

Iată cele 10 semne de avertizare pe care trebuie să le știi:

1. Senzație de sete intensă/gură uscată

2. Urinare frecventă, mai ales noaptea

3. Oboseală extremă

4. Pete de piele închise la culoare

5. Infecții frecvente

6. Răni care se vindecă lent

7. Pierdere în greutate și pierdere de masă musculară

8. Mâncărime a pielii

9. Mâncărime în jurul penisului sau vaginului, sau episoade frecvente de candidoză

10. Vedere încețoșată

Diabetul de tip 1 se poate dezvolta rapid, în câteva săptămâni sau chiar zile. Pierderea în greutate este frecventă la persoanele cu diabet de tip 1 atunci când acesta se dezvoltă pentru prima dată și înainte de a fi tratat, dar este mai puțin frecventă la persoanele cu diabet de tip 2. Mulți oameni au diabet de tip 2 de ani de zile fără să-și dea seama, deoarece simptomele timpurii tind să fie generale sau nu există simptome deloc.

Nu există modificări ale stilului de viață pe care să le poți face pentru a reduce riscul de diabet de tip 1. Poți reduce riscul de diabet de tip 2 prin alimentație sănătoasă, exerciții regulate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Ești mai expus riscului de diabet de tip 2 dacă:

- Ești supraponderal sau obez

- Nu ai o dietă sănătoasă

- Ai un istoric familial de diabet de tip 2

- Ești de origine asiatică, africană sau afro-caribbeană

- Iei anumite medicamente precum steroizii pentru o perioadă lungă

- Ai tensiune arterială ridicată

- Ai avut diabet gestațional în timpul sarcinii

Metformina este un medicament utilizat pentru a trata diabetul de tip 2 și diabetul gestațional. Este, de asemenea, folosit pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 dacă ești la risc ridicat de a-l dezvolta.

Sursa: The Sun