Ce provoacă flatulența excesivă?

Unul dintre rezultatele deplasării gazelor prin tractul digestiv poate fi balonarea.

Flatulența este, în general, o parte normală a digestiei; în mod obișnuit, vei avea simptome de gaze în timp ce mănânci sau după ce termini o masă. Poți elimina gaze prin anus de până la 25 de ori pe zi, dar este posibil să ai momente în care ești mai balonat decât de obicei.

balonare jpg

Foto: Shutterstock

Dacă te întrebi: „De ce flatulez atât de mult?”, există aceste explicații: carbonatarea, intoleranța la anumite alimente și chiar stresul pot crește flatulența.

Carbonatarea

Băuturile carbogazoase precum apa mierală, cola și băuturile carbogazoase, cum ar fi berea, ar putea fi vinovate pentru creșterea gazelor în intestine. Carbonatarea poate introduce mai mult aer în tractul gastrointestinal, dar dacă nu ești sigur că obiceiul tău de a consuma produse carbonatate este de vină pentru faptul că gazele sunt o problemă, cere sfatul mediculuica să te ajute să identifici cauza și să îți recomande inclusive băuturi alternative care nu duc la flatulență.

Intoleranțele alimentare

Flatulența însoțită de durere abdominală sau disconfort după masă ar putea fi atribuită intoleranței alimentare. De exemplu, ai putea avea intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că organismul tău nu digeră bine zahărul din produsele lactate.

Pe lângă flatulență și durere abdominală, alte simptome gastrointestinale însoțitoare ale intoleranțelor alimentare pot includ distensie abdominală, balonare și diaree.

Stresul

Stresul în exces poate influența flatulența. Te poate face să înghiți mai mult aer fără intenție.De asemenea, ai putea experimenta balonare din cauza relației dintre stres și sindromul intestinului iritabil (SII). Stresul poate contribui la dezvoltarea SII, dar cercetările au arătat și că persoanele cu intestin iritabil raportează mai mult stres.

Poți practica tehnici de destresare precum meditația conștientă și respirația profundă, care te pot ajuta să nu înghiți aer în exces.

Este benefic să flatulezi?

Flatularea pe tot parcursul zilei și nopții este benefică, deoarece este o modalitate de a elibera gazele captive. Dacă nu ar exista flatulențe, acumularea de gaze ar duce la balonare inconfortabilă. DE fapt, gazele captive pot duce la durere în crampe, iar gazul care rămâne în colon poate da durere. Gazul în partea superioară dreaptă a colonului se poate simți similar cu durerea de vezică biliară; dacă este în partea superioară stângă, se poate simți ca durerea cardiacă.

Sfaturi pentru prevenirea flatulenței

Una dintre recomandări pentru prevenirea flatulenței este să înghiți mai puțin aer. Mestecă mâncarea în mod atent și încet și limitează băuturile carbogazoase, gumă de mestecat și alimentele care produc gaze.

Utilizarea suplimentelor, precum cele cu carbine medicinal, este o altă opțiune preventivă posibilă. Unele suplimente pot reduce simptomele de gaze cauzate de intoleranțele alimentare. Cu toate acestea, amintește-ți să discuți cu un furnizor de îngrijiri medicale înainte de a utiliza suplimente pentru a te asigura că sunt sigure pentru tine.

De asemenea:

·     Mâncarea de mese mai mici

·     Fă o plimbare după masă, de 10-15 minute

·     Încercarea de a te relaxa în timp ce mănânci

Când să mergi la medic?

În general, este normal să experimentezi flatulență ca parte a procesului digestiv. Cu toate acestea, consultă medicul dacă prezinți:

·     schimbare bruscă în simptome

·     Simptome suplimentare precum durere abdominală, constipație, diaree sau pierdere în greutate

·     Anemie

·     Simptome neplăcute legate de prezența gazelor

·     Febra

·     Lipsa poftei de mâncare

·     Materii fecale cu sânge, miros puternic neplăcut sau uleioase

·     Vărsături

Atunci când aceste simptome apar alături de flatulență, pot indica afecțiuni de sănătate precum obstrucții ale tractului digestiv, sindromul intestinului iritabil sau incapacitatea de a absorbi nutrienți.

Sursa: Health