Ce pățești dacă bei mai mult de 2 căni de cafea pe zi?

Dintre cei care beau cafea zilnic, foarte puțini se mulțumesc cu o singură ceașcă. O statistică din America arată că 79% dintre consumatorii zilnici de cafea beau doua sau mai multe cani. Aproape o treime dintre respondenți au recunoscut că beau zilnic patru până la șase căni de cafea, o cantitate care depășește recomandările standard de aport de cafeină, scrie BestLife.

Află cum îți poate afecta sănătatea și cum să corectezi situația, înainte de apariția simptomelor.

Cafea FOTO Shutterstock

Antioxidantii din cafea au efect preventiv pentru o serie de  boli. Foto: Shutterstock

Potrivit psihologului clinician Ellen B. Littman, „cofeina trezește sistemul nervos central prin stimularea eliberării de dopamină și a altor neurotransmițători și prin blocarea absorbției adenozinei, care induce somnul. Având în vedere așteptările legate de creșterea vigilenței și faptul că îmbunătățește funcționarea psihomotorie, mulți oameni caută cafeaua pentru a contracara oboseala, a rămâne vigilenți prin prevenirea somnolenței, pentru a crește performanța cognitivă și pentru a crește eficiența muncii”.

Aceste beneficii sunt susținute și de datele unui studiu din 2021 publicat în Nature Journal, care concluzionează că a bea cafea îmbunătățește într-adevăr funcția neurocognitivă prin reorganizarea rețelelor neuronale ale creierului.

Crește anxietatea și nervozitatea

Pentru majoritatea adulților sănătoși, cofeina este sigură cu moderație, spune dr. David Seitz, director medical pentru Ascendant Detox din New York City. Cu toate acestea, el observă că este important să fii atent la cât de mult consumi și, în mod ideal, să te limitezi la 400 mg pe zi, sau nu mai mult de patru căni. „Acest lucru este suficient pentru a vă oferi beneficiile cofeinei fără a vă pune sănătatea în pericol. Cu toate acestea, unii oameni vor experimenta efecte secundare negative înainte de a ajunge la 400 mg și, dacă vi se întâmplă acest lucru, este timpul să reduceți sau să opriți consumul de cafea”, spune specialistul.

El subliniază că multe persoane experimentează o senzație de agitație după prea multă cafea. „O cantitate mică de cofeină vă poate ajuta să vă simțiți mai alert și să vă îmbunătățiți concentrarea, dar prea multă poate avea efectul opus. S-ar putea să începeți să vă simțiți nervos, anxios sau chiar să aveți dureri de cap”, spune el pentru Best Life.

Îți poate afecta inima

Mulți oameni pot bea mai mult de două căni de cafea fără incidente. Totuși, așa cum spune Seitz, „este important să îți cunoști limitele și să te asiguri că bei cantitatea potrivită de cofeină pentru a-ți oferi beneficii fără niciun dezavantaj”. În special, el avertizează că consumul prea mare de cafea poate determina creșterea ritmului cardiac, „ceea ce poate fi periculos dacă ai o boală cardiacă”. În mod similar, poate crește tensiunea arterială, care este, de asemenea, considerată un factor de risc cardiovascular.

Cu toate acestea, experții de la Harvard Health Publishing notează că atâta timp cât bei mai puțin de cinci căni pe zi și ești în stare bună de sănătate, consumul de cafea poate fi de fapt protector împotriva bolilor cardiovasculare. În special, Colegiul American de Cardiologie sugerează că consumul de două până la trei căni de cafea în fiecare zi este asociat cu „cel mai mic risc de aritmii, blocaje ale arterelor inimii, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă”.

Oferă beneficii antioxidante majore

Cindy Wilson, un nutriționist certificat și fondator al Nutri Inspector, este de acord că există câteva beneficii majore în a bea o cantitate moderată de cafea, pe care o definește ca fiind două până la patru căni. „Cafeaua este bogată în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea organismului de stresul oxidativ și la reducerea riscului de boli cronice precum bolile de inimă și anumite tipuri de cancer”, spune ea pentru Best Life.

De fapt, potrivit lui Johns Hopkins Medicine, s-a dovedit că consumul de cafea reduce deteriorarea la nivel celular, deteriorarea care în timp, produce imbatrânireprematură și crește riscul de boli. De exemplu, băutorii de cafea au cu 26% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal.

Favorizează refluxul

Dr. Wilson spune că a bea cafea poate aduce și dezavantaje. „Poate crește riscul de reflux de acid și disconfort gastro-intestinal datorită acidității sale și stimulării producției de acid gastric. Adăugați lapte în amestec și puteți observa că simptomele dumneavoastră se agravează din cauza combinației de aciditate și grăsime. ”, adaugă specialistul.

Somnul poate avea de suferit

Potrivit Sleep Foundation, „Consumul de cofeină te poate face să adormi mai târziu, să dormi mai puține ore în general și să ai un somn mai puțin satisfăcător”. Acest lucru poate fi valabil mai ales dacă ești sensibil la efectele cofeinei sau dacă bei cafea după-amiaza sau seara, avertizează Wilson.

Protejează de diabet

Consumul a mai mult de două căni de cafea, fie cu cofeină, fie fără cofeină, poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Potrivit Diabetes.co.uk, o comunitate online pentru cei care trăiesc cu diabet, acest lucru se datorează polifenolilor din cafea, un tip de antioxidant despre care se crede că ajută la prevenirea bolilor inflamatorii, cum ar fi diabetul de tip 2.

Pe lângă polifenoli, cafeaua conține mineralele precum magneziu și crom. „Aportul mai mare de magneziu a fost asociat cu rate mai mici de diabet de tip 2. Amestecul acestor nutrienți poate fi util pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină, ceea ce poate ajuta la compensarea efectelor opuse ale cofeinei”, potrivit Diabetes.co.uk.