Ce mănâncă un cardiolog pentru a-și susține sănătatea inimii?

Felul în care începi dimineața dă tonul pentru restul zilei și asta include ceea ce mănânci la micul dejun.

Dr. Nick West, medic cardiolog intervențional, director medical și vicepreședinte al diviziei medicale globale de produse vasculare de la Abbott, dezvăluie cum arată micul-dejun, precum și  alte sugestii sănătoase pentru inima.

Micul dejun pe care Dr. West îl alege dimineața

„Fiind cardiolog, încorporez în mod regulat în micul-dejun fructe bogate în fibre și vitamin, dar sărace în zahăr . Folosesc inclusiv fructe de pădure, mere și uneori ananas – adesea combinate cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și granola pentru un conținut suplimentar de fibre”, spune dr. Vest. „Uneori mă răsfăț cu ouă omletă, cu avocado pe pâine prăjită integrală și un strop de sos sriracha – o combinație excelentă de proteine, fibre și nutrienți.”

inima jpg

Sănătatea inimii se menține cu alimentație potrivită. Foto: Shutterstock

Dr. West nu mănâncă zilnic micul dejun cu avocado și ouă din cauza conținutului de grăsimi și colesterol, deși ambele sunt foarte sănătoase. „Îmi place sosul sriracha, deoarece conține capsaicină, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, precum și adaugă condimente”, adaugă el. Sosul sriracha este un sos picant de origine thailandeză, care are o bază de ardei iuți fermentați.

Idei de mic-dejun

O dietă vegetariană, pe bază de plante poate, de asemenea, să contribuie în mare măsură la reducerea aportului alimentar de colesterol. Iată și alte idei de mic dejun pe care le recomandă dr. West.

Fructe și legume

Fructele și legumele aproape că nu conțin colesterol, iar conținutul ridicat de fibre și vitamine nu este doar sănătos pentru inima, dar poate reduce și riscul de cancer.

Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi

Dieta DASH (abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială), aprobată de Asociația Americană a Inimii și Colegiul American de Cardiologie, recomandă două până la trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, mai degrabă decât abstinența, având în vedere conținutul de vitamine și minerale (inclusiv calciu) pe zi.

„Cel mai bun sfat medical în prezent ar fi să reduceți aportul de zahăr la un nivel cât mai scăzut posibil – este important să ne amintim că o cantitate de zahăr este necesară pentru nevoile metabolice, inclusiv pentru stimularea contracțiilor musculare și a funcțiilor celulare – și, în plus, că îndulcitorii artificiali nu ar trebui să fie considerați o alternativă viabilă a zahărului, nici mai sănătoasă”, afirmă dr. West.

Cele mai multe alimente pentru micul dejun conțin zahăr, din păcate, iar consumul de zahăr este cunoscut deoarece crește riscul de boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene (angină și atac de cord) și boli cerebrovasculare (accident vascular cerebral).

Deși îndulcitorii artificiali au fost dezvoltați ca o alternativă mai sănătoasă, cu mai puține calorii la zahăr, ei par să prezinte riscuri semnificative în dezvoltarea acelorași condiții care sunt asociate cu aportul ridicat de zahăr, adaugă Dr. West.

Alimentele pe care le evită pentru micul dejun

Iată alimentele de care Dr. West se ferește:

Carnea roșie și carne procesată nu face parte dintre alegerile sale. În general, alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate conțin cantități mai mari de colesterol, inclusiv carne roșie și carne procesată, produse lactate cu grăsimi întregi și ouă. Metodele de preparare și gătire a alimentelor pot fi, de asemenea, importante, deoarece uleiurile de cocos sau de palmier folosite pentru prăjirea alimentelor sunt, de asemenea, bogate în colesterol.

Mâncăruri lactate pline de grăsimi

Produsele lactate bogate în grăsimi sunt un domeniu puțin mai complicat. Adesea alimentele, inclusiv brânza, untul, smântâna, iaurtul etc. sunt grupate sub denumirea de lactate, dar, cu toate acestea, efectul acestoara asupra sănătății este diferit.

Alimente bogate în colesterol

Unele alimente bogate în colesterol sunt nesănătoase din alte motive, cum ar fi conținutul ridicat de sare din carnea procesată, din carnea de cârnați, slănina, feliile de carne și mâncarea de tip fast-food și conținutul mare de carbohidrați/zahăr al deserturilor, plus conținutul de aditivi care contribuie la riscul de boli cardiovasculare.

Ce să bei?

„Lichidele sunt un adjuvant foarte util pentru medicamentele antihipertensive/de scădere a tensiunii arteriale prescrise și ar trebui să fie considerate parte a managementului holistic al pacientului pentru hipertensiune arterială”, spune dr. West.

Lichidele care fac parte din rutina noastră zilnică și din dieta normală poat aduce în mod clar beneficii importante pentru sănătate, chiar și pentru cei fără factori de risc semnificativi pentru boli cardiovasculare. Pentru cei cu hipertensiune arterială stabilită/hipertensiune arterială sau boli vasculare stabilite, acestea ar trebui privite ca adjuvanti importanți a explicat dr. West.

Iată câteva băuturi pe care le recomandă medicul.

Ceai și cafea

Ambele băuturi au efecte de scădere a tensiunii arteriale, deși beneficiile ceaiului sunt mai clare. „Atât ceaiul negru, cât și cea verde au scăzut tensiunea arterială într-o meta-analiză recentă a tuturor datelor disponibile din studii, dar ceaiul verde a fost mai eficient”, spune el.

Cafeaua este mai controversată, deoarece efectele acute ale consumului de cafea și cofeină includ o creștere a tensiunii arteriale. „Cu toate acestea, consumul moderat de cafea pe o perioadă mai lungă de timp pare să exercite atât risc cardiovascular, cât și efecte de scădere a tensiunii arteriale, pe baza tuturor datelor clinice disponibile”, spune dr. West.

O notă de precauție este caracterul subiectiv al cantității de cafea consumată. „Recomandarea ar trebui să fie pentru un consum obișnuit și moderat de cafea (două până la cinci căni pe zi) pentru a maximiza beneficiile cardiovasculare.

Suc de sfeclă

Bogat în nitrați, sucul crud de sfeclă scade tensiunea arterial și conține vitamine, minerale și antioxidanți. Eficacitatea sa este susținută de un studiu clinic randomizat care arată îmbunătățiri ale tensiunii arteriale, precum și ai indicilor de inflamație sistemică.

Suc de rodie

Acest suc conține antioxidanți și este bogat în vitamine, în special vitamina C. Există și date clinice care susțin efectele sale asupra scăderii tensiunii arteriale.