Sexul în timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla dac─â exist─â ├«ns─â ┼či contraindica┼úii, am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu specializare ├«n infertilitate. Atunci c├ónd sarcina apare, mai ales dup─â mul┼úi ani de ├«ncerc─âri, multe dintre femei refuz─â s─â mai ├«ntre┼úin─â raporturi intime cu partenerii de via┼ú─â de team─â ca raportul sexual s─â nu afecteze ├«n vreun fel pre┼úiosul f─ât. Dar, at├ót timp c├ót sarcina este una normal─â, contactul sexual nu este contraindicat, penetrarea ┼či mi┼čc─ârile actului sexual neafect├ónd existen┼úa f─âtului. Acesta este protejat foarte bine de lichidul amniotic, c├ót ┼či de mu┼čchii abdominali ┼či ai uterului, ne-a explicat dr. Vythoulkas.

Modific─ârile hormonale

2 jpg jpeg

Este ├«ns─â posibil, ca ├«n primul trimestru de sarcin─â, modific─ârile hormonale, eventualele gre┼úuri ori oboseala s─â reduc─â dorin┼úa sexual─â a unor gravide. La fel cum, cre┼čterea vasculariza┼úiei ├«n zona genital─â ┼či a s├ónilor, caracteristice trimestrului al doilea, s─â intensifice aceast─â dorin┼ú─â.

Nu în ultimul rând, pentru unele gravide, kilogramele acumulate în timpul sarcinii, durerile de spate sau alte simptome ar putea să domolească dorinţa de a face sex.

Nu sunt doar capricii de femeie ├«ns─ârcinat─â, sunt lucruri fire┼čti pe care viitoarea m─âmic─â trebuie s─â le discute cu partenerul de via┼ú─â. Iar dac─â exist─â temeri din punct de vedere medical, sf─âtuiesc gravidele s─â le discute cu medicul ce le urm─âre┼čte sarcina pentru a le ├«nl─âtura, ne-a spus dr. Vythoulkas.

├Än plus, multe dintre gravide au primul orgasm ├«n timpul sarcinii, tocmai datorit─â modific─ârilor prin care trece corpul lor. ┼×i, chiar dac─â acesta poate provoca unele contrac┼úii uterine, acestea nu sunt identice cu cele din travaliu, fiind pu┼úin probabil s─â creasc─â riscul de travaliu sau na┼čtere prematur─â.

Există contraindicaţii în sarcină?

Contraindica┼úiile sexului ├«n sarcin─â, doar la recomandarea medicului, se impun atunci c├ónd exist─â: risc crescut de na┼čtere prematur─â din diferite cauze, hemoragii vaginale, scurgeri ┼či crampe din cauze necunoscute, scurgeri ale lichidului amniotic, orificiu cervical incomplet ├«nchis, placent─â e prea cobor├ót─â ├«n uter sau exist─â o sarcin─â multipl─â.

Sarcina nu este un scut împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a punctat dr. Vythoulkas. Dacă partenerul nu este unul stabil, folosirea prezervativului în timpul actului sexual se impune pentru a preveni infectarea cu HIV, herpes, condiloame genitale, Chlamydia ce pot afecta dezvoltarea sarcinii.

Perioada de refacere dup─â sarcin─â

Indiferent dac─â na┼čterea a fost pe cale natural─â sau prin cezarian─â, corpul are nevoie de o perioad─â de refacere, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.

├Än func┼úie de starea femeii, aceasta poate dura ├«ntre 4 ┼či 6 s─âpt─âm├óni ├«nainte de a avea noi raporturi sexuale.

Recomand reluarea treptat─â a acestora, mai ales c─â unele mame pot avea o dorin┼ú─â sexual─â mai mic─â din cauza oboselii cauzate de bebelu┼č, inflam─ârii s├ónilor (├«n cazul celor care al─âpteaz─â), modific─ârilor hormonale, problemelor emo┼úionale.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas

Medic Specialist Obstetric─â- Ginecologie

Specializare ├«n Infertilitate, Bucure┼čti

Contact:021.9607

Strada Justinian nr.3, sector 2,

www.vythoulkas.ro