Sexul în timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

Pentru a afla dacă există însă şi contraindicaţii, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate. Atunci când sarcina apare, mai ales după mulţi ani de încercări, multe dintre femei refuză să mai întreţină raporturi intime cu partenerii de viaţă de teamă ca raportul sexual să nu afecteze în vreun fel preţiosul făt. Dar, atât timp cât sarcina este una normală, contactul sexual nu este contraindicat, penetrarea şi mişcările actului sexual neafectând existenţa fătului. Acesta este protejat foarte bine de lichidul amniotic, cât şi de muşchii abdominali şi ai uterului, ne-a explicat dr. Vythoulkas.

Modificările hormonale

2 jpg jpeg

Este însă posibil, ca în primul trimestru de sarcină, modificările hormonale, eventualele greţuri ori oboseala să reducă dorinţa sexuală a unor gravide. La fel cum, creşterea vascularizaţiei în zona genitală şi a sânilor, caracteristice trimestrului al doilea, să intensifice această dorinţă.

Nu în ultimul rând, pentru unele gravide, kilogramele acumulate în timpul sarcinii, durerile de spate sau alte simptome ar putea să domolească dorinţa de a face sex.

Nu sunt doar capricii de femeie însărcinată, sunt lucruri fireşti pe care viitoarea mămică trebuie să le discute cu partenerul de viaţă. Iar dacă există temeri din punct de vedere medical, sfătuiesc gravidele să le discute cu medicul ce le urmăreşte sarcina pentru a le înlătura, ne-a spus dr. Vythoulkas.

În plus, multe dintre gravide au primul orgasm în timpul sarcinii, tocmai datorită modificărilor prin care trece corpul lor. Şi, chiar dacă acesta poate provoca unele contracţii uterine, acestea nu sunt identice cu cele din travaliu, fiind puţin probabil să crească riscul de travaliu sau naştere prematură.

Există contraindicaţii în sarcină?

Contraindicaţiile sexului în sarcină, doar la recomandarea medicului, se impun atunci când există: risc crescut de naştere prematură din diferite cauze, hemoragii vaginale, scurgeri şi crampe din cauze necunoscute, scurgeri ale lichidului amniotic, orificiu cervical incomplet închis, placentă e prea coborâtă în uter sau există o sarcină multiplă.

Sarcina nu este un scut împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a punctat dr. Vythoulkas. Dacă partenerul nu este unul stabil, folosirea prezervativului în timpul actului sexual se impune pentru a preveni infectarea cu HIV, herpes, condiloame genitale, Chlamydia ce pot afecta dezvoltarea sarcinii.

Perioada de refacere după sarcină

Indiferent dacă naşterea a fost pe cale naturală sau prin cezariană, corpul are nevoie de o perioadă de refacere, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.

În funcţie de starea femeii, aceasta poate dura între 4 şi 6 săptămâni înainte de a avea noi raporturi sexuale.

Recomand reluarea treptată a acestora, mai ales că unele mame pot avea o dorinţă sexuală mai mică din cauza oboselii cauzate de bebeluş, inflamării sânilor (în cazul celor care alăptează), modificărilor hormonale, problemelor emoţionale.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas

Medic Specialist Obstetrică- Ginecologie

Specializare în Infertilitate, Bucureşti

Contact:021.9607

Strada Justinian nr.3, sector 2,

www.vythoulkas.ro