Ce legătură există între kiwi și colesterol?
Dacă îți place să îți menții sănătatea printr-o dietă echilibrată, adăugarea fructelor la mesele tale zilnice este întotdeauna o idee bună.
Fructele sunt pline de nutrienți, se potrivesc de minune într-o varietate de rețete și pot fi consumate simplu, ca gustare. Un exemplu excelent este kiwi-ul.
Conform datelor de la Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de kiwi verde crud conțin 64 de calorii, 14 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, 1 gram de proteine și mai puțin de jumătate de gram de grăsimi. În plus, această porție acoperă aproximativ 83% din necesarul zilnic de vitamina C, ceea ce este destul de impresionant.
Fructul de kiwi ajută la controlul colesterolului. Foto: Shutterstock
De asemenea, kiwi-ul contribuie și la aportul tău zilnic de vitamine E și K, precum și de cupru, folat, magneziu și potasiu.
Pe lângă toate acestea, kiwi-ul este și o alegere inteligentă dacă îți monitorizezi nivelul de colesterol.
Katherine Basbaum, dietetician, explică faptul că frucgtul de kiwi, la fel ca multe alte fructe și legume, conține polifenoli, niște compuși vegetali care sunt considerați responsabili pentru efectele benefice ale acestui fruct asupra colesterolului.
Cum ajută kiwi-ul la controlul colesterolului
Probabil te întrebi cum poate un fruct precum kiwi-ul să aibă un astfel de efect neașteptat. Ei bine, consumul regulat de kiwi poate influența nivelul de lipoproteine de înaltă densitate (HDL, cunoscut și ca „colesterolul bun”) și nivelul de trigliceride (un tip de lipide ce oferă energie corpului).
Un studiu publicat în 2012 în British Journal of Nutrition a implicat 85 de bărbați cu niveluri ridicate de lipoproteine de joasă densitate (LDL). Aceștia au fost instruiți să mănânce două kiwi pe zi, timp de patru săptămâni. La finalul experimentului, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a nivelurilor de HDL și o reducere a trigliceridelor.
După cum explică Katherine Basbaum, „Având niveluri scăzute de HDL și trigliceride ridicate, riscul de boli cardiovasculare crește, așa că pentru iubitorii de kiwi, acesta poate fi un mod simplu și gustos de a proteja inima.”
Modalități inedite de a consuma kiwi
Katherine Basbaum îți sugerează câteva idei pentru a aduce puțină varietate în modul în care consumi kiwi-ul.
Cea mai simplă modalitate este să mănânci fructul crud sau să-l adaugi într-o salată de fructe sau pe un platou de brânzeturi, unde se poate combina perfect cu alte ingrediente la fel de delicioase și nutritive. Dacă vrei să integrezi kiwi-ul în micul dejun, poți încerca un amestec dulce-acrișor de ovăz cu căpșuni, lămâie și kiwi cu mentă, pe care îl poți servi rece sau cald, sau într-un bol de ovăz lăsat peste noapte.
Și dacă îți place mango-ul, ești norocos, pentru că aceste două fructe se potrivesc de minune împreună. Poți pregăti un bol de smoothie cu mango și kiwi, sau chiar să adaugi kiwi într-o salsa picantă de mango pe care să o servești cu somon la grătar.
Așadar, kiwi-ul nu doar că îți oferă o explozie de nutrienți, dar te poate ajuta și să îți menții colesterolul sub control.
Sursa: Health Digest