Ce se întâmplă cu tensiunea arterială, dacă mănânci kiwi în fiecare zi?

Poate că nu știai, dar kiwi poate face minuni pentru tensiunea arterială.

Este cunoscut faptul că hipertensiunea arterială poate crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Ceea ce poate nu știi este că hipertensiunea arterială poate face o persoană mai vulnerabilă la demență, leziuni renale, anevrism sau probleme de vedere, potrivit experților de la Clinica Mayo.

În mod ideal, tensiunea ar trebuie menținută sub o valoare de 120 / 80. Tensiunea este considerată ridicată atunci când atingem 130/80. Iar kiwi poate ajuta la normalizarea ei, fiindcă aceste fructe conțin vitamine esențiale care au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale.

Kiwi, foto shutterstock jpg

Kiwi conține vitamina C care susține normalizarea tensiunii arteriale. Foto: Shutterstock

Un kiwi conține cam 215 miligrame (mg) de potasiu, 23,5 mg de calciu și exact aceeași cantitate de fosfor, 64 mg de vitamina C. Potrivit cercetărilor din 2020 publicate în revista științifică Medicine, pacienții cu hipertensiune arterială care au luat suplimente de vitamina C au observat scăderi ale tensiunii arteriale sistolice (primul număr) și diastolice (al doilea număr).

Un alt studiu, publicat în Blood Pressure a analizat modul în care consumul de kiwi a afectat tensiunea arterială la 118 pacienți cu tensiune arterială moderat mai crescută decât cea normală. S-a descoperit că trei kiwi pe zi, pe parcursul a opt săptămâni au dus la scăderi mai mari ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice măsurate pe o perioadă de 24 de ore, în comparație cu pacienții care au mâncat un măr în fiecare zi. Dacă trei fructe pe zi îți par prea multe, unele cercetări arată că  și mai puțin de trei kiwi pe zi pot avea efecte benefice pentru tensiunea arterială.

Să mănânci doar două kiwi pe zi poate fi suficient

Într-un studiu din 2022 publicat în Nutrients, peste 40 de adulți sănătoși au primit 500 de mililitri (mL) de apă carbogazoasă și doi kiwi pentru a mânca în fiecare dimineață înainte de micul dejun pe parcursul a șapte săptămâni. Grupul de control a primit doar apă carbogazoasă. Pe lângă faptul că au primit mai multă vitamina C și alți nutrienți esențiali, cei din grupul care consumă kiwi au ingerat și mai multă fructoză, zahărul natural care se găsește în fructe. În ciuda acestui fapt, totuși, grupul de intervenție a experimentat o reducere mai mare a tensiunii arteriale sistolice decât grupul care a consumat doar cu apă și nu au fost observate efecte secundare negative legate de fructoză.

Dacă încă ești nedumerit cu privire la cum să adăugi kiwi-ul în dieta zilnică, experții de la „Have a Plant” recomadă adăugarea fructelor în smoothie-ul preferat. Vrei ceva mai special? Kiwi la grătar poate fi o garnitură grozavă, adăugând un pic de aromă în plus preparatelor din carne. Evident că poți să-l consumi și simplu, sau în salate de fructe, în care poți pune fructele tale preferate în diferite combinații, pentru a evita plictiseala, dar păstrând cele 3 kiwi în fiecare zi.

Sursa: Health Digest