Ce legătură există între deshidratare și palpitaţii?
Palpitațiile la nivelul inimii sunt senzații neobișnuite, cum ar fi bătăi accelerate, sărituri peste ritm sau senzația că inima „face tumbe”. Deși emoțiile puternice, cum ar fi frica sau iubirea, pot declanșa palpitații, acestea nu sunt singurele cauze.
Erik Van Iterson, specialist în fiziologia cardiacă, explică faptul că exercițiile fizice, sarcina, cofeina, anumite medicamente și deshidratarea pot fi de asemenea factori declanșatori.
În general, palpitațiile nu sunt periculoase dacă apar rar, durează puțin și nu sunt însoțite de alte simptome. Totuși, dacă apar din cauza deshidratării, ele pot indica un stres serios asupra sistemului cardiovascular.
Cum cauzează deshidratarea, palpitații ale inimii?
Legătura dintre deshidratare și palpitații este legată de nivelul de fluide din corp și nevoia organismului de a utiliza eficient aceste fluide.

Palpitațiile pot fi o consecință a deshidratării. Foto: Shutterstock.
Sistemul tău circulator depinde de un flux și o presiune sanguină constantă pentru a funcționa corect. Atunci când ești deshidratat, volumul de sânge scade, ceea ce reduce capacitatea inimii de a pompa eficient. „Inima ta trebuie să compenseze bătând mai des și mai puternic pentru a pompa sângele în corp. Acest lucru poate provoca palpitații, mai ales în timpul exercițiilor fizice ușoare sau activităților obișnuite”, explică Dr. Van Iterson.
Deshidratarea poate perturba și echilibrul de electroliți, ceea ce îți poate afecta funcția inimii. Electroliții sunt esențiali pentru sistemul electric al inimii, iar un dezechilibru poate duce la aritmii și palpitații.
Cum să-ți dai seama dacă palpitațiile sunt cauzate de deshidratare
Dacă deshidratarea este cauza palpitațiilor, este posibil să experimentezi și alte simptome precum:
- Constipație
- Urină închisă la culoare
- Scăderea frecvenței urinării
- Amețeală și senzație de leșin
- Gură uscată
- Oboseală
- Dureri de cap
- Crampe musculare
- Greață
De obicei, poți identifica cauza deshidratării analizând activitățile recente sau istoricul medical, cum ar fi:
- Consumul insuficient de apă
- Efort fizic excesiv fără hidratare corespunzătoare
- Exerciții fizice în condiții extreme
- Consumul excesiv de cofeină
- Diabet
- Transpirație excesivă fără aport adecvat de fluide
- Vărsături sau diaree
Apa poate ajuta?
Dacă palpitațiile sunt cauzate de o deshidratare ușoară, consumul de apă ar trebui să te ajute să te simți mai bine rapid. Dacă ai pierdut lichide prin exerciții, vărsături sau diaree, băuturile care conțin electroliți pot fi mai eficiente.
Evită produsele care pot agrava deshidratarea, cum ar fi:
- Cofeina
- Alcoolul
- Tutunul
- Suplimentele care pretind că opresc palpitațiile
Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva minute sau ore după ce bei apă sau băuturi cu electroliți, este posibil să fie vorba despre o deshidratare mai gravă sau o altă problemă de sănătate. În aceste cazuri, sună la 112 sau mergi de urgență la spital.
Când să ceri ajutor medical
Solicită îngrijire medicală de urgență dacă ai simptome severe, cum ar fi:
- Confuzie sau dificultăți în vorbire
- Leșin
- Durere, presiune sau senzație de strângere în piept
- Dificultăți de respirație
Pentru episoade repetate de deshidratare asociate cu palpitații, discută cu medicul tău. Acesta te poate ajuta să identifici cauza și să previi deshidratarea în viitor.
Sursa: Cleveland Clinic