Ce impact are vasectomia asupra riscului de cancer de prostată
Potrivit Clinicii Mayo, o vasectomie este considerată o formă permanentă de control al nașterilor pentru bărbați. În cazul unei vasectomii, tuburile care transportă spermatozoizii sunt tăiate și închise, astfel încât spermatozoizii nu mai pot părăsi testiculele pentru a produce o sarcină.
De obicei, vasectomia este considerată o procedură sigură. Cu toate acestea, a existat o oarecare dezbatere cu privire la faptul dacă efectuarea unei vasectomii reprezintă un factor de risc pentru cancerul de prostată. Cancerul de prostată este un tip de cancer care apare la nivelul prostatei, o glandă mică situată sub vezică, care produce lichid seminal și protejează spermatozoizii.
Potrivit ghidurilor Asociației Americane de Urologie, nu există dovezi care să sugereze o asociere între vasectomie și cancerul de prostată. Pe de altă parte, cercetări mai recente pun sub semnul întrebării această afirmație.
Vasectomia crește riscul de cancer de prostată?
Răspunsul scurt este că, în prezent, nu există motive să ne îndoim de orientările actuale. Cu toate acestea, au fost ridicate întrebări deoarece studiile efectuate de la evaluarea Asociației Americane de Urologie sunt contradictorii.
O revizuire a studiilor din 2017, publicată în JAMA Internal Medicine, care a examinat 53 de studii efectuate între 1990 și 2017, a constatat că poate exista o legătură ușoară, dar aproape nesemnificativă, între procedură și cancerul de prostată în cazuri de la ușoare la severe. De asemenea, nu a fost găsită nicio asociere între vasectomie și cancerul de prostată avansat.
Vasectomia nu are un impact dovedit de studii ample și numeroase, în apariția cancerului de prostată. Foto: Shutterstock
Mai mult decât atât, un studiu din 2020, publicat în Journal of the National Cancer Institute, care a urmărit peste 2 milioane de bărbați danezi timp de 38 de ani, a sugerat o legătură între vasectomie și un risc mai mare de cancer de prostată.
De asemenea, o revizuire din 2021, publicată în Prostate Cancer and Prostatic Diseases, a găsit o asociere puternică între cele două. Cu toate acestea, acest studiu nu a găsit o legătură între vasectomie și riscul de deces din cauza cancerului de prostată.
În final, o meta-analiză din 2022, publicată în European Urology Open Science, a găsit un risc crescut de cancer de prostată de aproximativ 6%. Din nou, însă, nu a existat nicio legătură între vasectomie și cancerul de prostată avansat sau decesul cauzat de acest tip de cancer.
De ce cercetările recente sunt atât de inconsistente?
Potrivit Dr. Joseph Pazona, pentru a clarifica lucrurile, este important să înțelegem diferența dintre corelație și cauzalitate. Cu alte cuvinte, doar pentru că două lucruri sunt legate statistic, acest lucru nu înseamnă că unul l-a cauzat pe celălalt.
Când vine vorba de vasectomie și cancer de prostată, dr. Pazona crede că este posibil ca bărbații care optează pentru vasectomie să fie, de asemenea, mai predispuși să meargă la medic în general, astfel încât aceștia sunt aceiași care fac screening-uri pentru cancerul de prostată și ajung să fie diagnosticați cu acest tip de cancer. „Cine este cel mai probabil să meargă la un urolog pentru o biopsie de prostată?” spune el. „Același tip care a mers la urolog cu 20-30 de ani mai devreme pentru o vasectomie. Corelație, nu cauzalitate.”
Studiile pe animale au arătat o legatura, dar acest mecanism nu a fost dovedit că se aplică și la oameni.
Între timp, există mai multe moduri cunoscute pentru a reduce riscul de cancer de prostată (conform Men's Health). Îmbunătățirea dietei, menținerea unei greutăți sănătoase, exercițiile fizice, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, creșterea aportului de vitamina D și menținerea activității sexuale pot ajuta (conform Johns Hopkins Medicine).
De asemenea, nu există niciun motiv să evitați o vasectomie de teama de a dezvolta cancer de prostată. „Dacă vă gândiți să faceți o vasectomie, dar sunteți îngrijorat că aceasta ar putea cauza cancer, nu lăsați acest mit să vă influențeze decizia!” a declarat dr. Pazona.
Sursa: Health Digest