Cum a fost tratată modern o boală gravă, frecventă la femeile din România

Secrețiile vaginale anormale, durerile pelvine sau sângerările vaginale sunt printre primele semne și simptome care pot indica un stadiu incipient de cancer de col uterin. Boala este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, dar care identificată la timp poate fi tratată cu succes.

Acest tip de cancer se dezvoltă în colul uterin și este în mod frecvent cauzat de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). În România, cancerul de col uterin reprezintă o problemă de sănătate majoră, cu mii de cazuri diagnosticate anual. Un astfel de diagnostic a primit și Loredana, o pacientă în vârstă de numai 30 de ani. În cazul ei însă simptomele au început brusc și cu puțin timp înainte ca boala să fie descoperită.

image

Sursa foto: Sanador

„Totul a început foarte repede. Am avut simptome doar cu trei săptămâni înainte să aflu de diagnostic. Am avut leucoree, sângerări vaginale, dureri abdominale, dureri de pelvis. Am fost la un control la ginecologie și medicul mi-a recomandat să fac o biopsie. În zece zile am primit rezultatul: diagnostic de cancer de col uterin”, povestește Loredana.

Pentru că boala era destul de avansată, Loredana trebuia să înceapă cât mai repede un tratament pentru cancer. Astfel, în urma unei recomandări, pacienta s-a programat la o consultație la Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, coordonatoarea Departamentului de Brahiterapie de la Centrul Oncologic SANADOR. Dr. Beatrice Anghel a discutat cu pacienta și i-a propus un plan de tratament personalizat, în mai multe etape, în funcție de remisia bolii. Femeia nu a mai stat pe gânduri și a urmat mai multe ședințe de radioterapie și de chimioterapie, iar spre finalul tratamentului a făcut trei ședințe de brahiterapie.

Brahiterapia sau radioterapia internă implică plasarea unei surse radioactive direct în tumoră sau în imediata apropiere a acesteia. Această metodă permite administrarea unei doze mari de radiații direct în tumoră sau în imediata apropiere a acesteia, cu protejarea țesuturilor sănătoase din jur.

„Procedura a fost rapidă și aproape nedureroasă, am optat pentru anestezie generală. A fost mult mai bine decât m-am așteptat, ușor de suportat. Doamna doctor Beatrice Anghel foarte atentă și implicată. Am avut o comunicare excepțională. Când primești o astfel de veste nu este ușor, dar a avut răbdare cu mine și mi-a explicat în detaliu tot ce o să facem. Și acum țin legătura cu doamna doctor și îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine.”, povestește Loredana.

În cazul Loredanei, tratamentul s-a întins pe parcursul unui an. În acest timp pacienta a reușit să se recupereze complet și să învingă boala. După finalizarea tratamentului pacienta a continuat să facă investigații medicale din trei în trei luni, apoi din șase luni și o dată la un an, pentru a se asigura că totul este în regulă. Cele mai recente analize au arătat că Loredana s- a vindecat complet și nu există recidive sau alte organe afectate în urma tratamentului.

Pacienții cu cancer au acces la Centul Oncologic SANADOR la investigații diagnostic avansate, precum RMN 3 Tesla, CT 128-slice, PET-CT sau scintigrafie de tip SPECT-CT, pentru un diagnostic rapid și corect, esențial pentru stabilirea planului de tratament. Pacienții cu afecțiuni oncologice beneficiază de un tratament multidisciplinar, asigurat, în funcție de caz, de medici cu specializări diferite și cu multă experiență. Cel mai potrivit tratament pentru fiecare caz în parte este stabilit în Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board).