Ce efect neașteptat au medicamentele pentru colesterol asupra somnului tău?
Colesterolul tău tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă, deoarece metabolismul începe să încetinească după 40 de ani. Asta înseamnă nu doar o creștere în greutate, ci și o capacitate redusă a organismului de a elimina colesterolul.
Statinele te pot ajuta să reduci colesterolul prin diminuarea enzimei din ficat care îl produce. Deși statinele sunt considerate sigure și eficiente, acestea pot da efecte secundare precum dureri musculare, amețeli sau probleme digestive. Adulții mai în vârstă ar putea avea deja dificultăți în a dormi, dar tulburările de somn pot apărea și ca efect secundar al administrării statinelor.
Un studiu din 2023 publicat în Journal of Health Inequalities a arătat că persoanele care iau atorvastatină sau rosuvastatină sunt mai predispuse la insomnie și la scăderea calității somnului.
Administrarea acestor statine a fost asociată și cu treziri mai frecvente pe parcursul nopții, dificultăți în a adormi și treziri mai devreme decât îți dorești. Totuși, studiul a implicat doar 135 de persoane care luau medicamente pentru colesterol. Este posibil ca statinele să te ajute, de fapt, să dormi mai bine.
Cum pot afecta statinele somnul tău
Majoritatea medicamentelor implică riscul unor efecte secundare, chiar dacă doar câteva persoane le experimentează. Totuși, uneori poți avea un efect secundar specific, cum ar fi problemele digestive, și să învinuiești medicamentul. De asemenea, poți dezvolta efecte secundare doar citind știri despre ele. Acesta este un fenomen numit efect „nocebo,” în care te aștepți ca un anumit efect secundar să apară. Este opusul efectului placebo, în care experimentezi un efect, deși nu iei medicamentul specific.
Statinele pot afecta calitatea somnului. Foto: Shutterstock.
Unele studii mai mici se bazează pe raportările oamenilor despre dificultățile de somn legate de statine, dar o meta-analiză din 2015, publicată în Archives of Medical Science, a combinat rezultatele a cinci studii care au folosit monitorizare avansată a somnului pentru a analiza efectele statinelor. Terapia cu statine nu a afectat semnificativ durata totală a somnului, eficiența somnului (cât timp petreci efectiv dormind în pat) sau cât de repede adormi. Totuși, statinele au redus ușor frecvența trezirilor din timpul nopții, deși efectul a fost mic.
De ce ar trebui să ții cont
Dacă ai colesterolul ridicat, discută cu medicul tău despre cum să-ți scazi colesterolul fără medicamente. Unele persoane au o genă specifică ce cauzează colesterolul ridicat, în ciuda unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice. Medicul îți poate recomanda cea mai bună soluție pentru tine, în funcție de riscul tău de boli cardiovasculare.
Anumiți specialiști recomandă terapia cu statine pentru persoanele cu vârste între 40 și 75 de ani care au un risc de 10% sau mai mare de boli cardiovasculare. Mulți medici folosesc Calculatorul de risc pentru boli cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD) al Colegiului American de Cardiologie, care ia în considerare factori precum colesterolul tău, tensiunea arterială, statutul de fumător și istoricul de diabet. Poți primi o rețetă pentru statine și dacă ai avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Dacă deja iei statine și ai probleme cu somnul, medicul tău îți poate recomanda fie un alt tip de statină, fie o doză mai mică. De asemenea, îți poate sugera metode pentru a avea un somn odihnitor, cum ar fi respectarea igienei somnului, evitarea alcoolului cu două ore înainte de culcare și evitarea tehnologiei cu o oră înainte de somn.
Sursa: Health Digest