Nu poți dormi? Tehnica de respirație „4-7-8” te ajută să adormi mai repede

O tehnică de respirație derivată din yoga te poate ajuta să te relaxezi și să dormi. Iată tot ce trebuie să știi despre tehnica de respirație 4-7-8, cum să o practici și cum te ajută la somn, potrivit publicației Mirror.

Metoda 4-7-8 implică să inspiri până numeri 1,2,3,4, să-ții respirația timp de șapte secunde, cât numeri până la 7 și să expiri aerul incet, pe măsură ce numeri până la opt.

Această tehnică simplă de respirație poate fi folosită în fiecare seară pentru a relaxa organismul și pentru a facilita instalarea somnului.

Un somn bun este o parte esențială a menținerii sănătății generale. Cu toate acestea, mulți oameni se luptă să doarmă și să aibă un somn de calitate pe durata celor 8 ore recomandate de somn.

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii se luptă cu somnul este că mintea lor nu se relaxează și fiind în alertă, nu permite creierului să dea semnalele pentru somn.

Tehnica de respirație 4-7-8 ar putea fi de ajutor pentru a vă relaxa, deși ea nu vindecă tulburările de somn, ci vă oferă o modalitate la îndemână de a aduce pacea și de a reduce anxietatea, ceea ce, te poate ajuta să adormi.

image

Somnul odihnitor poate crește rezistența organismului. Foto: Shutterstock

Potrivit Mirror, cu cât exersezi mai mult tehnica 4-7-8, cu atât corpul tău va reacționa mai bine. Rădăcinile acestei tehnici sunt în practica yoga pranayama și readusă în atenția opiniei publice de specialistul în medicină integrativă Andrew Weil.

Dr. Andrew Weil, care a popularizat tehnica de respirație 4-7-8, explică pentru Mirror cum se face corect acest tip de „respirație care relaxează”: stai cu spatele drept, așează vârful limbii în spatele dinților frontali superiori și lasă limba acolo, pe toată durata exercițiilor, apoi expiră pe gură, după aceea închide gura și inspiră pe nas, timp de 4 secunde.Ține-ți respirația timp de șapte secunde, apoi expiră pe gură timp de opt secunde, încet, cu sunet șuierător. Este nevoie de repetări de minimum patru ori.

Potrivit Mirror, această tehnică vă ajuta să activați sistemul nervos parasimpatic – responsabil de odihnă și digerare – care reduce activitatea simpatică și face corpul mai propice pentru somn.

Există, de asemenea, unele dovezi că practica de respirație poate ajuta la reducerea simptomelor anxioase, depresive și insomniace, deși cercetările privind această legătură specifică nu au fost aprofundate.

Tehnica 4-7-8 afectează, de asemenea, ritmul cardiac și tensiunea arterială într-un mod bun.

Poate fi util să combinați tehnica de respirație cu alte metode de relaxare, cum ar fi relaxarea musculară progresivă, yoga, mindfulness sau meditația.

Citește și Ai o rudă cu cancer? Iată ce trebuie să știi