Poate un măr să te energizeze mai bine decât cafeaua?

1 mar mananca jpg jpeg

Dacă simți efectele negative ale unei cafele băute zilnic, care pot include anxietate, insomnie și neliniște, este posibil să te întrebi ce altceva te poate energiza dimineața. Ai putea apela la băuturi alternative, cum ar fi ceaiul verde, dar și unele alimente pot fi și o sursă excelentă de energie. În special, merele au reputația de a fi un înlocuitor eficient pentru ceașca ta de cafea de dimineață, unii susținând că îți pot oferi și mai multă energie decât cafeaua.

Cofeina este substanța care se găsește în cafea și, deși o tolerăm diferit, o ceașcă de cafea te poate ține treaz până la 12 ore. Merele sunt surse excelente de fibre și vitamina C, dar ele nu conțin cofeină. Deci, cum pot să te enrgizeze merele, chiar mai eficient decât cafeaua?

12 4  4col shutterstock 12162169 femeie mar fructe mere piata jpeg

Alege merele în locul cafelei, dacă tolerezi greu această băutură energizantă. Foto: Shutterstock

Efectul se datorează conținutului de zahăr al merelor. Un măr de mărime medie conține 19 grame de zahăr, în timp ce fiecare pliculeț de zahăr pe care îl pui în cafea conține aproximativ patru grame.

Dar, spre deosebire de zaharurile rafinate din alimentele procesate, zaharurile din mere sunt naturale și se absorb diferit. Carbohidrații din mere se descompun și se transformă în glucoză în corpul nostru odată ce le consumăm. Merele au un scor scăzut pe scara indicelui glicemic și nu îți vor crește glycemia, spre deosebire de zahărul rafinat care este adăugat în cafea. Așadar, s-ar putea să te simți mai treaz și mai energic după ce ai mâncat un măr decât după ce ai băut o ceașcă de cafea și este puțin probabil să ai un „vârf glicemic” după aceea.

Concluzia este că un măr îți poate oferi mai multă energie decât cafeaua, dar va veni din fructoza conținută de măr, nu din cofeină, așa cum se întâmlă în cazul cafelei. Și dacă acesta nu ar fi un motiv suficient pentru a mânca aceste fructe dimineața, ele pot ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate, la scăderea riscului de boli de inimă și la sprijinirea sănătății intestinale, potrivit Healthline. Se pare că un măr pe zi te ține doctorul departe, dar poate ține și cafeaua de dimineață departe.

Sursa: Tasting Table