Ce efect neașteptat are consumul de unt asupra riscului de cancer?

Pus în alimente, ca amplificator de aromă, untul poate duce gustul la un nivel superior. Cu toate acestea, multora dintre noi ni s-a spus să minimizăm consumul din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate.

Cercetări din anii 50 au sugerat faptul că un consum de grăsimi saturate ar prezenta riscuri pentru sănătatea inimii noastre, de aceea, timp de zeci de ani, acest lucru i-a făcut pe medici să spună că untul este „rău” pentru noi. Cu toate acestea, cercetări mai recente au respins această afirmație. Când este consumat cu moderație, untul poate aduce beneficii sănătății, în special când vine vorba de riscul de cancer.

image

Untul ar putea oferi protectie împotriva cancerului. Foto: Shutterstock

Datorită compusului beta-caroten pe care untul în conține, și care are proprietăți de combatere a cancerului, untul ar putea ajuta la prevenirea cancerelor, relatează WebMD. Acest antioxidant alimentar ajută la prevenirea daunelor celulare cauzate de substanțele chimice nocive cunoscute sub numele de radicali liberi. Astfel de daune au fost legate de dezvoltarea cancerului.

Este important să avem beta-caroten în dieta noastră, și multe alimente, precum morcovii și avocado sunt variante la fel de bune.

Dar,  WebMD afirmă că beta-carotenul din unt poate ajuta la scăderea riscului de cancer pulmonar sau de prostată, deși unii experți spun contrariul când vine vorba de lactate. „Avem unele dovezi care arată o corelație între consumul de lactate și dezvoltarea cancerului de prostată”, spune Dr. Meroë Morse de la Centrul de Medicină Integrativă MD Anderson Cancer Center. Dr. Morse adaugă că lactatele pot fi în schimb mai eficiente în protejarea împotriva cancerului de sân și colorectal.

Dar, dacă untul poate oferi o anumită protecție împotriva anumitor tipuri de cancer, se poate spune același lucru și despre margarină?

Acest popular înlocuitor de unt s-a schimbat destul de mult de-a lungul anilor. În trecut, margarina conținea cantități mai mari de grăsimi trans, relatează Harvard Health Publishing. Grăsimile trans au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și hipercolesterolemie. În plus, cercetarea din 2012 publicată în Jurnalul Internațional al Cancerului a constatat că grăsimile trans din margarină au fost asociatu cu o susceptibilitate crescută la anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, colorectal și de sân. De atunci, multe mărci de margarină au eliminat grăsimile trans și sunt, în schimb, bogate în grăsimi nesaturate (grăsimi sănătoase).

Cu toate acestea, atât untul, cât și margarina sunt bogate în calorii, ceea ce poate prezenta riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate în exces. Experții de la Hartford HealthCare recomandă, în schimb, să optezi pentru unt provenit de la vaci hrănite cu iarbă sau să alegi produse tartinabile pe bază de măsline sau avocado, deoarece acestea sunt surse mai bogate de beta-caroten care luptă împotriva cancerului.

Sursa: Health Digest