Ce cauze are respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, poate avea diverse cauze surprinzătoare. Fie că este vorba de obiceiuri zilnice sau condiții medicale, iată zece motive neașteptate pentru care te poți confrunta cu această problemă.

Mahmureala

Ieșirile cu prietenii și consumul de alcool pot duce nu doar la mahmureală, ci și la halitoză. Alcoolul usucă gura, favorizând dezvoltarea bacteriilor care cauzează mirosul neplăcut.

respiratie halitoza jpg

Păstrează prospețimea gurii eliminând motivele respirației urât mirositoare. Foto: Shuttterstock

Băuturile cu cofeină, alimentele picante și fumatul pot avea același efect. Gura uscată, cauzată de producția redusă de salivă în timpul somnului, explică și respirația urât mirositoare de dimineață.

Limba încărcată

Bacteriile de pe limbă sunt principala cauză a respirației urât mirositoare. Curăță-ți limba cu periuța de dinți sau cu un raclet pentru limbă. Racletele fac o treabă mai bună. Elivtă-le pe cele din plastic fragil sau metal, care pot fi periculoase.

O dietă fără carbohidrați

Când reduci carbohidrații și crești aportul de proteine, corpul începe să ardă grăsimi pentru energie. Acest proces produce compuși numiți ketone, care cauzează halitoza. În acest caz, o igienă orală mai bună nu va rezolva problema. Este mai bine să maschezi mirosul cu gumă fără zahăr.

Răceala 

Infecțiile tractului respirator, precum răceala și bronșita, pot provoca halitoza deoarece bacteriile care cauzează mirosul neplăcut se hrănesc cu mucus. Dacă ai nasul înfundat, ești mai predispus să respiri pe gură, ceea ce poate usca gura.

Un ulcer

Bacteria Helicobacter pylori, care cauzează ulcerul, poate declanșa și halitoza, conform unui studiu din Journal of Medical Microbiology. Tratarea bacteriei poate elimina mirosul neplăcut. Medicul tău te poate testa pentru H. pylori și îți poate prescrie antibiotice.

Medicamentele

Peste 400 de medicamente, inclusiv antidepresive și remedii pentru alergii, pot reduce fluxul salivar. Saliva ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor, menținând astfel respirația proaspătă. Dacă schimbarea medicamentelor nu este o opțiune, American Dental Association recomandă să te hidratezi și să mesteci gumă fără zahăr pentru a menține gura umedă. De asemenea, ajută și clătirile orale speciale.

Amiglale încărcate

Mici acumulări albicioase, formate din bacterii întărite, particule de alimente, celule moarte și mucus se prind în crevasele amigdalelor și la baza limbii. De obicei, sunt inofensive, dar miros urât. Se pot desprinde singure, dar gargara cu apă sărată poate accelera procesul.

Fructele uscate

Fructele uscate sunt foarte bogate în zahăr, iar bacteriile care cauzează mirosul neplăcut adoră să se hrănească cu zahăr. O porție de 1/4 cană de stafide conține 21 de grame de zahăr; aceeași cantitate de caise uscate are 17 grame. În plus, fructele uscate sunt lipicioase și se pot prinde pe și între dinți. După o gustare, asigură-te că folosești ața dentară și te speli pe dinți.

Refluxul acid sau arsuri la stomac

Acestea sunt două simptome ale bolii de reflux gastroesofagian, o tulburare digestivă comună. Respirația urât mirositoare poate fi cauzată de alimente nedigerate care revin înapoi sau de iritația provocată de acidul gastric, care produce scurgeri nazale posterioare. Cere ajutorul medicului dacă ai arsuri la stomac frecvent.

Dinți și plombe crăpate

Acestea pot prinde particule de alimente și pot favoriza dezvoltarea bacteriilor, rezultând carii, boli gingivale și halitoză. Protezele dentare nepotrivite pot cauza aceleași probleme. Este un motiv în plus să-ți programezi vizitele regulate la dentist.

Înțelegerea acestor cauze te poate ajuta să iei măsurile necesare pentru a preveni și trata eficient halitoza.

Sursa: WebMd