Cât de mare este riscul să înghițim păinajeni în timpul somnului?

Ideea că vreun paianjen ar putea să-ți intre în gură în timp ce dormi este un mit răspândit pe scară largă, în mare parte datorită internetului. Deși nu există dovezi că păianjenii intră în gura oamenilor noaptea, teama generalizată de păianjeni contribuie la perpetuarea acestei „legende”.

Dacă te îngrijorează că ai putea înghiți păianjeni în somn, este util să știi de ce acest lucru este puțin probabil să se întâmple și cât de puțin periculoși sunt majoritatea păianjenilor pentru oameni.

image

Arahnofobia, fobia de păianjeni, ar putea afecta până la 11% din populație. Foto: Shutterstock

Nu există nicio dovadă că păianjenii se strecoară în gura oamenilor în timp ce dorm. În plus, oamenii de știință indică numeroase motive pentru care acest lucru nu este probabil să se întâmple. Deoarece pot simți vibrațiile, păianjenii se sperie de mișcările și zgomotele pe care le fac oamenii în timp ce dorm.

Păianjenii nu sunt în general vietăți care atacă oamenii și rareori îi mușcă. Majoritatea  vor mușca doar în situații de autoapărare, cum ar fi atunci când cineva se rostogolește peste ei sau sunt prinși.

Puțini păianjeni trăiesc în casele oamenilor, deoarece preferă să-și facă adăposturi în habitatul lor natural în aer liber. Când trăiesc în interior, preferă locuri liniștite, întunecate și izolate unde nu vor fi deranjați.

Este puțin probabil ca un păianjen să intre în gura cuiva, cu atât mai puțin să fie înghițit când o persoană doarme. Deși oamenii înghit sporadic în timpul somnului, există perioade lungi de timp în care nu are loc acest proces.

În plus, este mai ușor să respiri pe nas în timpul somnului, așa că, în general, oamenii tind să doarmă cu gura închisă și acest lucru previne ca păianjenii să intre înăuntru.

Deși ideea apare peste tot pe internet, nu este clar cum a început acest mit. Dar păianjenii sunt subiectul multor mituri și legende urbane.Interesant este că atunci când cercetătorii care studiază răspândirea dezinformării au analizat articolele de știri online despre contactul om-păianjen, au găsit greșeli în aproape jumătate din conținutul publicat între 2010 și 2020. Mai mult, au descoperit că 43% din poveștile despre păianjeni au fost scrise pentru a șoca cititorul, poate pentru că oamenii sunt mai predispuși să împărtășească povești senzaționale pe rețelele sociale.

Teama de păianjeni este comună

Mitul că oamenii pot înghiți păianjeni în timp ce dorm poate fi perpetuat pentru că atât de mulți oameni se tem de păianjeni și îi găsesc respingători. Acest lucru poate proveni dintr-o perioadă în care supraviețuirea umană depindea de evitarea insectelor, precum și a orice părea amenințător.

Experții sugerează că, dintre toate viețuitoarele, păianjenii pot provoca cea mai mare teamă oamenilor. Arahnofobia, sau teama de păianjeni, se crede că afectează de la 2,7% până la mai mult de 11% din oameni.

Majoritatea sunt inofensivi pentru oameni

În ciuda reputației lor, mai puțin de 1% din toți păianjenii sunt potențial dăunători pentru oameni. Din contră, păianjenii sunt buni de avut în preajmă pentru că mănâncă alte insecte precum muștele, gândacii și furnicile. Mai mult și mușcăturile de păianjen sunt rare. Mulți oameni cred în mod eronat că au o mușcătură de păianjen când, de fapt, este un alt tip de mușcătură de insectă, infecție sau iritație a pielii.

Dacă ești îngrijorat de păianjenii din dormitorul sau casa ta, poți lua măsuri pentru a-i ține departe.

- Asigură-te că ferestrele și ușile nu au găuri sau rupturi în plase.

- Verifică în jurul ferestrelor și ușilor pentru fisuri care dau în exterior.

- Inspectează fundația și pereții casei pentru crăpături și găuri.

- Îndepărtează orice pânză de păianjen găsită pe exteriorul casei.

- Păstrează casa uscată, deoarece păianjenii preferă zonele umede.

- Aspiră frecvent, mai ales în zonele unde păianjenii se pot ascunde.

- Evită să aduci păianjeni înăuntru pe lemne sau plante.

- Nu lăsa lenjeria de pat să cadă atingă podeaua.

- Încearcă să pui capcane pentru păianjeni în locuri întunecate, ferite, unde aceștia s-ar putea ascunde.

Prin urmare, deși ideea că mănânci păianjeni în somn poate fi înfricoșătoare, nu este susținută de dovezi și există multe modalități de a preveni întâlnirile cu păianjenii în casa ta.

Sursa: Sleep Foundation