Ce boală poţi preveni dacă mănânci brânză și lapte

Produsele lactate în cantități moderate, cum ar fi laptele și brânza, pot proteja împotriva diabetului de tip 2, spun cercetătorii.

Un studiu recet, al unor cercetători italieni a arătat că produsele lactate, în special cele cu conținut scăzut de grăsimi, împreună cu iaurtul sunt asociate unui risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

image

Consumul de brânză oferă protecție împotriva diabetului. Foto: Shutterstock

Carnea roșie și carnea procesată au fost legate de un risc mai mare de diabet de tip 2, dar care poate fi compensat prin consumaul unor cantități moderate de pește și ouă, mai spun oamenii de știință.

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, care apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină sau insulina pe care o produce nu este metabolizată corect.

Excesul de greutate este principalul factor de risc și se estimează că vor crește tot maim ult cazurile de diabet de tip 2. Complicațiile frecvente includ boli de inimă, boli de rinichi, pierderea vederii și probleme de circulație care pot duce la o condiție numită „piciorul diabetic” și amputarea membrului.

În momentul de față, pentru a preveni diabetul de tip 2 se recomandă consumul de alimente pe bază de plant, precum cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, ulei de măsline și, de obicei, se  recomandă limitarea consumului de alimente de cu origine animală.

Cu toate acestea, nu toate sursele de proteine ​​animale sunt la fel din punct de vedere nutritional, de aceea, produsele lactate în cantități moderate pot proteja împotriva diabetului de tip 2.

Dr. Annalisa Giosu, de la Universitatea din Napoli, și colegii ei au reevaluat relația dintre diferite alimente de origine animală și diabet. Cercetătorii au analizat 175 de itemi care constituiau estimări a câte 12 produse de origine animală - carne roșie, carne albă, carne procesată, pește, lactate totale, lactate cu grăsimi, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, lapte, brânză, iaurt și ouă, pentru a vedea dacă ele pot  crește sau reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Carnea roșie a inclus carnea de vită, miel și porc, în timp ce carnea albă a inclus pui și curcan. Carnea procesată s-a referit la slănină, cârnați și carne din delicatese.

Cercetarea a relevat că există o creștere „substanțială” a riscului de diabet de tip 2 la persoanele care consumă peste 100 g pe zi de carne, cu 20 la sută. Persoanele care consumă 100 g/zi de carne roșie au un risc cu 22 la sută mai mare, și cele care consumă 50 g/zi de carne procesată au risc de 30 la sută de a face diabet.

Carnea alba a fost asociată cu cel mai mic risc, 50g/zi de carne albă crescând riscul de diabet cu 4%, arată cercetarea italienilor.  

Dr Giosu a spus: „Carnea roșie și carnea procesată sunt surse importante de componente precum acizii grași saturați, colesterol și fier- hem, toate cunoscute pentru a promova inflamația cronică la nivel scăzut și stresul oxidativ, care, la rândul lor, pot reduce sensibilitatea celulelor la insulină.

Cărnurile procesate conțin nitriți și sodiu care, printre alte efecte adverse, pot deteriora celulele pancreasului producătoare de insulină.

În comparație, carnea albă are un conținut mai mic de grăsimi, un profil mai favorabil de acizi grași și o cantitate mai mică de fier hem.”

Cercetătoarea a precizat că, în contrast, produsele lactate păreau să protejeze împotriva diabetului de tip 2, sau au avut o relație neutră cu dezvoltarea afecțiunii.

Laptele (200g/zi) a fost asociat cu o reducere cu 10% a riscului, lactatele totale (200g/zi) cu o reducere a riscului cu cinci procente și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi (200g/zi) cu o reducere cu trei procente. Iaurtul (100 g/zi) a fost asociat cu o reducere cu șase la sută a riscului.

Brânza (30 g/zi) și lactatele cu grăsime (200 g/zi) nu au niciun efect asupra riscului de diabet de tip 2. Dr Giosu a spus: „Produsele lactate sunt bogate în nutrienți, vitamine și alți compuși bioactivi care pot influența favorabil metabolismul glucozei - procesarea zahărului de către organism. De exemplu, proteinele din zer din lapte sunt cunoscute că modulează creșterea nivelului de zahăr din sânge după masă.”

Citește și Botox falsificat, folosit în 5 țări