Ce beneficii pentru sănătate aduce pepenele verde?

Acest fruct de vară plin de apă poate face minuni pentru pielea, ochii și sănătatea ta generală, scrie GoodHousekeeping.

Este bine să mănânci pepene în fiecare zi?

Nimic nu are mai mult gust de vară decât o mușcătură suculentă și răcoritoare de pepene verde. Este un element de bază al meselor servite în curte și dacă abia aștepți să-l pui pe masa, ai toate motivele fiindcă cei care mănâncă pepene verde tind să aibă o dietă de calitate superioară, care conține mai multe fibre, magneziu, potasiu și vitamine, alături de alți antioxidanți, spune nutriționistul Dawn Jackson Blatner.

pepene jpg

Hidratarea este primul efect imediat al consumului de pepene verde. Foto: Shutterstock

Pepenele verde este disponibil pe tot parcursul anului, dar nu-l rata în vara aceasta.

 „În timpul lunilor de vară, este mai probabil să găsești pepeni cultivați local, ceea ce înseamnă că sunt mai proapeți odată ce ajung în magazine sau pe traba fermierilor, plus că adesea sunt mai puțin costisitori și au un gust și mai bun, ", adaugă Blatner.

Informații nutriționale pentru pepene verde

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, 1 felie medie de pepene verde (152 g) conține:

Calorii: 45,6

Grăsimi: 0,2 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 1,52 mg

Carbohidrați: 11,5 g

Fibre: 0,6 g

Vitamina C: 12,3 mg

Potasiu: 170 mg

Calciu: 10 mg

Vitamina A: 865 UI

Licopen: 6.890 micrograme

Care sunt beneficiile pepenelui verde pentru sănătate?

„Pepenele verde contribuie cu nutrienți antioxidanti cheie care susțin prevenirea bolilor și bunăstarea generală”, spune Christina Meyer-Jax, RDN, LDN, de la catedra de nutriție Standard Process și profesor asistent la Northwestern Health Sciences University. Este, de asemenea, o modalitate bună de a acoperi aportul de apă, ceva care este important tot timpul, dar cu atât mai mult în zilele calde și umede ale verii.

Iată câteva alte beneficii:

Pepenele verde are un puternic impact atunci când vine vorba de nutrienți esențiali. Conține aproximativ 15% din vitamina C din doza zilnică necesară, împreună cu o mulțime de alte vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru o funcționare optimă, cum ar fi potasiul și vitaminele A și B6.

Vitamina C întărește sistemul imunitar și ajută organismul să absoarbă fierul, în timp ce vitamina A este crucială pentru sănătatea pielii și a ochilor. Pepenele verde este, de asemenea, bogat în potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și susține funcționarea nervilor, și vitamina B6, care ajută organismul să descompună proteinele pe care le consumi și, de asemenea, întărește sistemul imunitar și funcția nervoasă.

Oferă o mare putere de luptă împotriva bolilor

Licopenul este un compus natural care se găsește în pepene verde și în alte fructe și legume, având proprietăți antioxidante. Substanța este cea care dă pepenelui verde culoarea roșie, dar Meyer-Jax spune că s-a demonstrat că scade și riscul de cancer și de boli de inimă. Licopenul funcționează pentru a proteja celulele de deteriorare, iar cercetările sugerează că poate avea efecte de scădere a tensiunii arteriale. Licopenul poate reduce, de asemenea, inflamația și aceasta este o veste bună, deoarece inflamația cronică este un factor cunoscut al riscului de îmbolnăvire. Mai exact, creșterea aportului de licopen poate reduce riscul de cancer al tractului digestiv și cancer de prostată.

Te ajută la capitolul hidratare

Pepenele verde este compus din peste 90% apă. „Așa cum sugerează și numele, pepenele verde te poate menține hidratat”, explică Derocha. „Obținem 80% din hidratare din ceea ce bem și 20% din ceea ce mâncăm; pepenele verde poate ajuta cu siguranță la acest aport echilibrat.”

Majoritatea adulților nu beau suficientă apă, iar hidratarea este deosebit de importantă în timpul verii, când temperaturile cresc și puteți pierde lichide din cauza transpirației.

Medicii sportive recomandă consumul de pepene verde stropit cu puțină sare după un antrenament sau când transpiri o perioadă lungă de timp. „Combinația de carbohidrați și sare este ideală pentru refacerea electroliților pierduți și a rezervelor de carbohidrați”, spune ea.

Ajută digestia sănătoasă

Pepenele verde conține un conținut ridicat de apă și o cantitate mică de fibre. Ambele sunt cheia pentru a menține digestia normală. De asemenea, adaugă volum scaunului și apa ajută la deplasarea deșeurilor prin sistemul digestiv.

Bun pentru ochii tăi

Pepenele verde este, de asemenea, plin de nutrienți care ne susțin sănătatea generală a ochilor și pot ajuta la prevenirea tulburărilor de vedere legate de vârstă. Mai exact, este o sursă bună de vitamine A și C, precum și de licopen și luteină+zeaxantina, elemente care susțion sănătatea ochilor.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Cercetările arată faptul că un consum regulat de alimente cu licopen poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Un studiu din 2012 publicat în Jurnalul American de Hipertensiune a sugerat o legătură între fructe și bolile de inimă, deoarece cercetările au sugerat că extractul de pepene verde poate reduce tensiunea arterială pe o perioadă susținută de timp. Autorii au sugerat că L-citrulina și L-arginina – doi dintre antioxidanții din pepene verde – pot îmbunătăți funcția arterelor.

Ajută la imunitate

Obținerea unei varietăți de vitamine și de minerale esențiale este cheia pentru un sistem imunitar puternic, iar pepenele verde este foarte potrivit. Dar este, de asemenea, o sursă bună de câțiva nutrienți cruciali pentru această misiune, inclusiv vitaminele A și C și aminoacidul L-citrulină, spune Blatner.

Ajută la reducerea inflamației

O combinație specifică de antioxidanți, inclusiv licopen și vitamina C, găsită în pepene verde poate ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative. Inflamația poate provoca umflare, durere sau înroșire a pielii pentru cei care se confruntă cu aceasta. Și inflamația cronică poate duce la afecțiuni grave, inclusiv cancer, astm, boli de inimă și diabet de tip 2.

Este grozav pentru pielea ta

Apa și vitaminele A, B6 și C din pepene verde ajută pielea să rămână moale, netedă și suplă”, spune Derocha. Vitamina C stimulează producția de colagen, care îmbunătățește elasticitatea pielii și fluxul de sânge către piele. Și vitamina A ajută la repararea celulelor pielii, prevenind pielea uscată și descuamată, în timp ce vitamina B6 ajută la a atenua erupțiile pielii.

Licopenul poate juca un rol esențial în protejarea pielii de razele soarelui, ceea ce face mai puțin probabil să vă faceți arsuri solare. Dar cu siguranță nu înseamnă că ar trebui să nu aplici crema de protecție solară, în mod regulat.

Poate ameliora durerile musculare

Un mic studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry a constatat că sportivii care au băut suc de pepene verde au observat o reducere a durerilor musculare timp de până la 24 de ore. Sucul a ajutat, de asemenea, la scăderea ritmului cardiac de recuperare. Cercetătorii au legat capacitatea sucului de pepene verde de a ameliora durerile musculare cu conținutul său de L-citrulină, care este un aminoacid care ajută la reducerea daunelor musculare. Deși oamenii de știință au nevoie de dovezi mai concrete pentru a confirma amploarea acestui beneficiu, acest link te-ar putea împinge să te gândești să adaugi suc de pepene verde la rutina ta de după antrenament.

 Ți-ar putea îmbunătăți performanța fizică

L-citrulina din pepene verde nu are doar potențialul de a ajuta la durerile musculare - studiile sugerează, de asemenea, că poate crește performanța la exercițiu fizic prin creșterea fluxului sanguin și a oxigenului către mușchii pe care îi antrenezi, precum te fac să te simți mai puțin obosit în timpul și după efort.

Ar putea ajuta la gestionarea greutății

O cercetare publicată în revista Nutrients în 2019 a constatat că subiecții care erau considerați supraponderali sau obezi clinic și care mâncau pepene verde în loc de prăjituri cu conținut scăzut de grăsimi au experimentat, de exemplu, o sațietate mai mare. Consumul zilnic de pepene verde a fost asociat cu o scădere a greutății corporale a subiecților, a indicelui de masă corporală, a tensiunii arteriale și a circumferinței taliei.

Se mănâncă integral

Pepenele verde este un aliment cu zero deșeuri. Se pot mânca toate elementele, miez, coaja și chiar semințele! Majoritatea oamenilor consuma interiorul dulce și suculent, dar coaja și semințele sunt, de asemenea, comestibile și oferă propriile beneficii pentru sănătate, spune Blatner.

Cojile au un conținut mai mic de zahăr și mai bogate în fibre decât pulpa unui pepene verde. De aceea, ajută la încetinirea absorbției zahărului în intestin și ameliorează creșterea zahărului din sânge. Cojile sunt comestibile crude, dar din moment ce cojile pot fi puțin dure, savurează-le gătite,  prajite și condimenate cu curry, murate sau chiar cu suc.

Semințele de pepene verde, care pot fi consumate crude sau uscate, conțin proteine vegetale și sunt, de asemenea, bogate în magneziu, care joacă un rol cheie în producerea de energie, funcția nervoasă și reglarea tensiunii arteriale. Semințele sunt, de asemenea, o sursă bună de acizi grași mononesaturați și polinesaturați, care protejează împotriva atacurilor de cord și a accidentului vascular cerebral și scad nivelurile de colesterol rău din sânge.