Tratamentul de canal explicat pas cu pas

1 dentotal clicksanatate ro tratamentul de canal jpg jpeg

Uneori, din cauza predispoziţiei genetice sau a alimentaţiei dezechilibrate, dantura noastră are de suferit. Este posibil ca, în urma unei consultaţii stomatologice, medicul tău să decidă că unul sau mai mulţi dinţi au nevoie de un tratament de canal. Poate suna complicat, însă, graţie tehnologiei medicale moderne, tratamentul de canal a devenit o procedură uzuală şi rapidă. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă acest tip de procedeu, află din rândurile de mai jos ce presupune fiecare etapă a tratamentului de canal.

Izolarea

Pentru ca zona tratată să nu intre în contact cu saliva, medicul o va izola, de regulă, cu ajutorul unei folii din latex sau dintr-un material asemănător, ce poartă numele de digă. Acest aspect este esenţial pentru reuşita tratamentului endodontic, întrucât saliva poate contamina zona supusă tratamentului cu bacterii, apărând riscul infecţiilor locale.

Anestezia

Foarte mulţi pacienţi se tem de durerea provocată de tratamentele stomatologice, dar anestezia este o soluţie simplă şi la îndemână, astfel încât procedura să se poată desfăşura cu uşurinţă. Aplicarea anestezicului se realizează topic (pe suprafaţa ţesutului gingival, cu ajutorul unui spray sau al unui gel), anterior anesteziei injectabile. Comunică-i medicului dentist dacă ai orice fel de alergii la medicamente, este un aspect important în alegerea anestezicului.

Deschiderea canalelor dentare

Cu ajutorul frezei, medicul stomatolog va face un orificiu în dintele ce necesită tratament, pentru a deschide camera pulpară. Va îndepărta, apoi, pulpa coronară pentru a putea repera canalele dentare. În medicina dentară modernă, procedura se realizează sub microscop stomatologic, acesta conferind medicului un control net superior asupra întregului tratament.

Reperarea canalelor dentare

Această etapă a tratamentului de canal este printre cele mai importante, întrucât este cea care asigură, în mare parte, succesul pe termen lung al procedurii. Microscopul stomatologic oferă medicului o vizibilitate mult îmbunătăţită a câmpului operator, acesta reuşind să evidenţieze în totalitate anatomia canalelor dentare (numărul de canale, canalele foarte înguste, curbe sau convergente etc.).

Curăţarea şi dezinfectarea canalelor

După ce a reperat în totalitate canalele dentare, medicul va extirpa apoi pulpa radiculară, cu ajutorul unor mijloace specifice (se determină lungimea canalului, apoi, cu ajutorul unor ace speciale, se îndepărtează nervii). Dezinfectarea canalelor se realizează prin spălături cu soluţii antiseptice (hipoclorit de sodiu, clorhexidină, ser fiziologic).

Obturarea canalelor

Ultimul pas al tratamentului de canal este cel în care medicul dentist umple fiecare canal în parte, folosind materiale special concepute pentru acest tip de intervenţie. Pentru a se asigura că fiecare canal este obturat complet, specialistul se va folosi de un dispozitiv modern de măsurare a canalelor, urmând ca apoi să aplice materialul, prin diferite tehnici. Cele mai utilizate materiale în obturaţia de canal au o compoziţie bazată pe răşini, aşa cum este, de exemplu, gutaperca. Răşinile se folosesc sub forma unor conuri de dimensiuni variabile, alese în funcţie de lungimile canalelor ce trebuie obturate.

În funcţie de gradul de afectare a dintelui, după finalizarea tratamentului de canal, medicul stomatolog va obtura suprafaţa dintelui şi va opta fie pentru aplicarea unei plombe, fie pentru montarea unei coroane dentare. Indiferent de metoda aleasă, este important să nu aplici o presiune prea ridicată pe dintele tratat, pentru a nu deteriora lucrarea realizată şi să acorzi atenţie igienei locale, la fel ca în cazul unui dinte sănătos. De asemenea, aminteşte-ţi să mergi periodic la un consult stomatologic, pentru a ţine sub observaţie întreaga dantură şi pentru a evita agravarea unor posibile probleme dentare.

Sursa foto: Shutterstock.com