Tratamentul de canal explicat pas cu pas

1 dentotal clicksanatate ro tratamentul de canal jpg jpeg

Uneori, din cauza predispozi┼úiei genetice sau a alimenta┼úiei dezechilibrate, dantura noastr─â are de suferit. Este posibil ca, ├«n urma unei consulta┼úii stomatologice, medicul t─âu s─â decid─â c─â unul sau mai mul┼úi din┼úi au nevoie de un tratament de canal. Poate suna complicat, ├«ns─â, gra┼úie tehnologiei medicale moderne, tratamentul de canal a devenit o procedur─â uzual─â ┼či rapid─â. Pentru a ├«n┼úelege mai bine ce ├«nseamn─â acest tip de procedeu, afl─â din r├óndurile de mai jos ce presupune fiecare etap─â a tratamentului de canal.

Izolarea

Pentru ca zona tratat─â s─â nu intre ├«n contact cu saliva, medicul o va izola, de regul─â, cu ajutorul unei folii din latex sau dintr-un material asem─ân─âtor, ce poart─â numele de dig─â. Acest aspect este esen┼úial pentru reu┼čita tratamentului endodontic, ├«ntruc├ót saliva poate contamina zona supus─â tratamentului cu bacterii, ap─âr├ónd riscul infec┼úiilor locale.

Anestezia

Foarte mul┼úi pacien┼úi se tem de durerea provocat─â de tratamentele stomatologice, dar anestezia este o solu┼úie simpl─â ┼či la ├«ndem├ón─â, astfel ├«nc├ót procedura s─â se poat─â desf─â┼čura cu u┼čurin┼ú─â. Aplicarea anestezicului se realizeaz─â topic (pe suprafa┼úa ┼úesutului gingival, cu ajutorul unui spray sau al unui gel), anterior anesteziei injectabile. Comunic─â-i medicului dentist dac─â ai orice fel de alergii la medicamente, este un aspect important ├«n alegerea anestezicului.

Deschiderea canalelor dentare

Cu ajutorul frezei, medicul stomatolog va face un orificiu în dintele ce necesită tratament, pentru a deschide camera pulpară. Va îndepărta, apoi, pulpa coronară pentru a putea repera canalele dentare. În medicina dentară modernă, procedura se realizează sub microscop stomatologic, acesta conferind medicului un control net superior asupra întregului tratament.

Reperarea canalelor dentare

Aceast─â etap─â a tratamentului de canal este printre cele mai importante, ├«ntruc├ót este cea care asigur─â, ├«n mare parte, succesul pe termen lung al procedurii. Microscopul stomatologic ofer─â medicului o vizibilitate mult ├«mbun─ât─â┼úit─â a c├ómpului operator, acesta reu┼čind s─â eviden┼úieze ├«n totalitate anatomia canalelor dentare (num─ârul de canale, canalele foarte ├«nguste, curbe sau convergente etc.).

Cur─â┼úarea ┼či dezinfectarea canalelor

După ce a reperat în totalitate canalele dentare, medicul va extirpa apoi pulpa radiculară, cu ajutorul unor mijloace specifice (se determină lungimea canalului, apoi, cu ajutorul unor ace speciale, se îndepărtează nervii). Dezinfectarea canalelor se realizează prin spălături cu soluţii antiseptice (hipoclorit de sodiu, clorhexidină, ser fiziologic).

Obturarea canalelor

Ultimul pas al tratamentului de canal este cel ├«n care medicul dentist umple fiecare canal ├«n parte, folosind materiale special concepute pentru acest tip de interven┼úie. Pentru a se asigura c─â fiecare canal este obturat complet, specialistul se va folosi de un dispozitiv modern de m─âsurare a canalelor, urm├ónd ca apoi s─â aplice materialul, prin diferite tehnici. Cele mai utilizate materiale ├«n obtura┼úia de canal au o compozi┼úie bazat─â pe r─â┼čini, a┼ča cum este, de exemplu, gutaperca. R─â┼činile se folosesc sub forma unor conuri de dimensiuni variabile, alese ├«n func┼úie de lungimile canalelor ce trebuie obturate.

├Än func┼úie de gradul de afectare a dintelui, dup─â finalizarea tratamentului de canal, medicul stomatolog va obtura suprafa┼úa dintelui ┼či va opta fie pentru aplicarea unei plombe, fie pentru montarea unei coroane dentare. Indiferent de metoda aleas─â, este important s─â nu aplici o presiune prea ridicat─â pe dintele tratat, pentru a nu deteriora lucrarea realizat─â ┼či s─â acorzi aten┼úie igienei locale, la fel ca ├«n cazul unui dinte s─ân─âtos. De asemenea, aminte┼čte-┼úi s─â mergi periodic la un consult stomatologic, pentru a ┼úine sub observa┼úie ├«ntreaga dantur─â ┼či pentru a evita agravarea unor posibile probleme dentare.

Sursa foto: Shutterstock.com