Ce avantaje pentru sănătate ai dacă ești scund?
Unele dintre cercetările recente arată corelații între înălțimea mai mică și rezultate mai bune în materie de sănătate, cum ar fi longevitate mai mare și rate mai scăzute de cancer.
Potrivit Dr. Josh Axe, „În medie, oamenii scunzi trăiesc mai mult și au o incidență mai mică a cancerului. O teorie sugerează că se întâmplă așa, deoarece cu mai puține celule, există mai puține probabilități ca una să aibă defecte”.
Înlățimea are impact asupra sănătății. Foto: Shutterstock
Cercetătorul Thomas Samaras, care studiază înălțimea de 40 de ani, a calculat că, dacă americanii si-ar păstra proporțiile la fel, dar ar fi cu doar 10 la sută mai scunzi ar economisi 87 de milioane de tone de alimente pe an, trilioane de galoane de apă și milioane de tone de gunoi.
Oamenii mai mici tind să mănânce mai puțin și să utilizeze mai puține resurse pentru îmbrăcăminte, ceea ce ajută la conservare, pe măsură ce tot mai multe resurse devin din ce în ce mai rare.
Asta nu e tot. Alte beneficii studiate pentru sănătate de a fi scund includ:
· Mai puține boli cronice legate de vârstă
· Longevitate
· Avantaje biologice, cum ar fi „replicarea celulară redusă, deteriorarea mult mai mică a ADN-ului și incidența redusă a cancerului”
· Globulină cu legare mai mare a hormonilor sexuali, care este legată de sănătatea ficatului, coagularea sângelui și combaterea infecțiilor
· Apărare mai bună împotriva diabetului
· Risc redus de boli de inimă
Multe cercetări arată că există avantaje de a fi scund, dar înseamnă acest lucru că ești condamnat dacă ești înalt? Nu neaparat.
După cum a remarcat Dr. Rod McEver:
„Cercetările pe această temă sunt în mare măsură epidemiologice. Aceasta înseamnă că oamenii de știință studiază distribuțiile rezultatelor în materie de sănătate în populații mai largi pentru dovezi ale legăturilor dintre aceste rezultate și cauzele lor. În aceste tipuri de studii, este adesea dificil de stabilit cauzalitate, deoarece mulți alți factori ascunși pot fi în joc.
Cu alte cuvinte, luați rezultatele lor ca pe o ipoteză demnă de a fi luată în calcul, dar nu va pe un adevăr absolut”.
Acestea fiind spuse, s-a constatat că aceia dintre noi mai predispuși să se lovează de tavane și uși joase au șanse scăzute de boli coronariene, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și colesterol ridicat. În schimb, studiile au arătat că suntem expuși unui risc mai mare de vene varicoase, bătăi neregulate ale inimii, leziuni ale nervilor la nivelul brațelor și picioarelor și infecții ale pielii și oaselor.
Între schimb, cei scunzi, pot, în medie, să sufere de mai puține boli cronice legate de dietă și să trăiască mai mult. Unii cercetători au sugerat că diferența dintre speranța de viață între sexe se datorează, de fapt, diferențelor de înălțime. (Durata medie de viață pentru femeile din SUA este cu aproximativ cinci ani mai lungă decât pentru bărbați, care sunt cu aproximativ 8% mai înalți.)