Cauze surprinzătoare ale cancerului

Înlăturând cauzele, poți preveni cancerul, așadar, iată care sunt unele dintre motivele surprinzătoare din spatele maladiei.

Consumi prea multe dulciuri

Zahărul este nociv, a fost legat de obezitate, boli de inimă, diabet și acum și de cancer. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Texas, cantitățile mari de zahăr din dietele occidentale de astăzi pot crește riscul de cancer de sân. Studiul a constatat că nivelurile de zahăr (la șoareci) comparabile cu nivelurile din dietele occidentale au condus la creșterea tumorilor.

Femeie bolnava in spital - diagnostic - cancer - boala FOTO Shutterstock

Foto: Shutterstock

 „Chiar dacă studiul este făcut pe șoareci, cercetătorii au reprodus ceea ce se întâmplă la oameni”, spune Leslie Bonci, medic și proprietar la Active Eating Advice.

„Șoarecii au fost hrăniți cu zahăr în doze similare cu ceea ce mănâncă americanii zilnic și s-a constatat că au devenit predispuși la cancer de sân.”, a explicat medicul.

Vinovatul pare a fi fructoza, deoarece a exacerbat procesul inflamator. Soluția este să consumi doar zahărul natural care se găsește în fructe și să eviți băuturile îndulcite cu zahăr, îndulcitorii de masă, bomboanele și deserturile

Îți plac băuturile calde

Îți comanzi și bei ceafeaua de dimineață extra fierbinte? O cercetare publicată în Jurnalul Internațional de Cancer, privind temperatura băuturilor a constatat că cele calde ar putea crește riscul de cancer esofagian.

 „Teoria este că temperatura ridicată provoacă iritarea termică a esofagului, predispunând la modificări cancerigene ale esofagului”, explică dr. Bonci. Dacă nu puteți consuma băuturile acestea în alt mod, „luați în considerare scăderea cantității pe care o consumați, astfel încât, în general, nu veți irita mucoasa esofagiană la fel de des”, sugerează Bonci.

Consumul de carne procesată

Vorbim despre carnea care a fost pregătită, sărată sau afumată, în principal pentru a ajuta la conservarea acesteia. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a evaluat carcinogenitatea cărnii procesate și a constatat că este cancerigenă pentru oameni, mai exact, consumul acesteia poate provoca cancer colorectal. O porție de carne procesată, consumată în fiecare zi, iar meselurile sunt folsoite la sandvișuri aproape zilnic, poate crește riscul de cancer colorectal cu 18%.

 „Alegeți carne roșie slabă, care este o sursă excelentă de proteine, fier și zinc”, spune dr. Bonci.

Prea mult alcool

Potrivit Institutului Național al Cancerului, pe baza recenziilor mai multor studii, s-a descoperit că există o legătură puternică susținută științific între consumul de alcool și câteva tipuri de cancer.

„Când alcoolul este descompus în tractul digestiv, produce acetaldehidă, care este o substanță chimică toxică”, explică Bonci. „Alcoolul generează, de asemenea, specii reactive de oxigen, care pot deteriora ADN-ul, iar alcoolul afectează capacitatea organismului de a descompune și de a absorbi nutrienții și poate crește nivelul de estrogen, crescând riscul de cancer de sân.”

Lucrul în turele de noapte

Unele studii au legat întreruperea ritmului circadian de nopțile la lucru (și, prin urmare, posibilele probleme de somn) cu un risc crescut de cancer. „Cred că multe au de-a face cu imunitatea scăzută și cu nivel mare de inflamație”, spune Sandra Lombardo, medic oncolog în New Milford, Connecticut. Deși nu vă puteți alege întotdeauna tura, ar putea fi mai sănătos să alegi ză lucrezi ziua, dacă ai această opțiune.  

Sedentarismul

Potrivit Jurnalului Institutului Național al Cancerului, inactivitatea fizică a fost legată de boli cardiovasculare, obezitate și cancer. Relația dintre timpul total în care stai și riscul crescut de cancer a fost dovedit. Asigură-te că te miști zilnic, deoarece exercițiile fizice sunt extrem de importante. „Aduce mai mult oxigen și flux de sânge către mușchi și organe, ceea ce crește rotația celulară și optimizează eliminarea deșeurilor”, spune Michelle Yagoda.

Ești supraponderal

Să fii supraponderal este însoțit de sedentarism, dar pe măsură ce ratele de obezitate continuă să crească, este ceva de care tot mai mulți oameni trebuie să fie conștienți. Potrivit Institutului Național al Cancerului, obezitatea a fost asociată cu riscuri crescute de cancer de esofag, pancreas, colon și rect, sân, rinichi și tiroidian, pentru a numi doar câteva.

„În special la femeile supraponderale, celulele adipoase pot crește nivelul de estrogen, cresc riscul de cancer de endometru și de sân”, explică Lombardo. Numeroase studii au descoperit, de asemenea, legături hormonale și inflamatorii între obezitate și cancer.

Citește și Cum tratezi incontinența urinară