Pietrele la bil─â se pot trata ┼či f─âr─â bisturiu

1 2 jpg jpeg

Cunoscut─â ┼či sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliar─â are forma unui s─âcule┼ú ┼či este localizat─â sub ficat. Are ca func┼úie principal─â stocarea ┼či eliminarea bilei prin canale mici, care se numesc c─âi biliare. Bila are consisten┼úa unui gel uleios galben-verzui ┼či rolul ei este s─â digere gr─âsimile din alimentele pe care le consum─âm. Pietrele sau calculii biliari nu sunt altceva dec├ót aglomer─âri de colesterol sau bilirubin─â ├«n bil─â.

Ce este ERCP

De cele mai multe ori, pietrele la bil─â se trateaz─â chirurgical. Exist─â o procedur─â prin care persoanele care au calculi biliari pot sc─âpa de ei f─âr─â bisturiu. ÔÇ×Colangiopancreatografia retrograd─â endoscopic─â (ERCP) reprezint─â o metod─â de investiga┼úie imagistic─â complex─â, care combin─â endoscopia cu radiografia pentru vizualizarea arborelui biliar ┼či a canalelor pancreatice. Acesta este ERCP diagnostic, indicat pentru evaluarea pacien┼úilor cu posibile afec┼úiuni biliare. Exist─â ┼či varianta terapeutic─â, prin care se extrag calculii din c─âile biliare, se dreneaz─â chisturi sau se monteaz─â proteze la nivelul arborelui biliar sau a canalului pancreatic principalÔÇť, explic─â medicul gastroenterolog Dana Maria Bucur.

Ce presupune investigaţia

Pacien┼úilor supu┼či acestei proceduri li se efectueaz─â ├«nainte analize (precum testele de coagulare) ┼či un consult preanestezic. ÔÇ×Sub sedare profund─â, pacientul este supus unei endoscopii superioare efectuat─â de medicul gastroenterolog ├«n serviciul de radiologie. Cu endoscopul, care este unul special, cu vedere lateral─â, se vede papila duodenal─â. Apoi, se injecteaz─â ├«n acesta substan┼ú─â de contrast, care opacifiaz─â c─âile biliare ┼či pe cele pancreatice principale, vizualiz├óndu-se pe un ecran radiologic,ÔÇť spune medicul Dana Maria Bucur. Dup─â aceea, dac─â exist─â calculi biliari, ei se scot cu diferite instrumente, f─âr─â s─â mai fie nevoie de opera┼úia clasic─â.

Info

După intervenţie, pacientul poate avea greţuri, se poate simţi balonat. Simptomele dispar până a doua zi.

Sângerarea, printre posibilele riscuri

De┼či pare o investiga┼úie simpl─â la prima vedere, care se efectueaz─â ├«n timp ce pacientul este sedat, procedura nu este lipsit─â de complica┼úii. Una dintre cele mai r─âsp├óndite posibile probleme de s─ân─âtate c─âreia trebuie s─â-i fac─â fa┼ú─â cineva care trece printr-o astfel de interven┼úie este pancreatita, cauzat─â de iritarea pancreasului. Pacien┼úii supu┼či acestei metode de tratament se mai pot confrunta cu: perforarea stomacului, infec┼úii, reac┼úii adeverse la medicamente ┼či chiar hemoragie.

Sfatul specialistului

Dr. Dana Maria Bucur, medic specialist gastroenterologie, Clinica Polisano, Bucure┼čti

├Änainte de procedur─â, pacientul trebuie s─â se preg─âteasc─â la fel ca ┼či pentru o endoscopie clasic─â: nu m─ân├ónc─â cu o sear─â ├«nainte ┼či nici ├«n diminea┼úa respectiv─â. Cea mai important─â este discu┼úia anterioar─â, ├«n care pacientul trebuie s─â informeze medicul asupra medica┼úiei. Astfel, dac─â ├«┼či administreaz─â anticoagulante pentru afec┼úiuni cardiovasculare, acestea trebuie oprite ├«naintea investiga┼úiei, pacientul fiind trecut pe anticoagulante injectabile, astfel ├«nc├ót s─â se poat─â controla u┼čor o eventual─â s├óngerare.