Pietrele la bilă se pot trata şi fără bisturiu

1 2 jpg jpeg

Cunoscută şi sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliară are forma unui săculeţ şi este localizată sub ficat. Are ca funcţie principală stocarea şi eliminarea bilei prin canale mici, care se numesc căi biliare. Bila are consistenţa unui gel uleios galben-verzui şi rolul ei este să digere grăsimile din alimentele pe care le consumăm. Pietrele sau calculii biliari nu sunt altceva decât aglomerări de colesterol sau bilirubină în bilă.

Ce este ERCP

De cele mai multe ori, pietrele la bilă se tratează chirurgical. Există o procedură prin care persoanele care au calculi biliari pot scăpa de ei fără bisturiu. „Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică (ERCP) reprezintă o metodă de investigaţie imagistică complexă, care combină endoscopia cu radiografia pentru vizualizarea arborelui biliar şi a canalelor pancreatice. Acesta este ERCP diagnostic, indicat pentru evaluarea pacienţilor cu posibile afecţiuni biliare. Există şi varianta terapeutică, prin care se extrag calculii din căile biliare, se drenează chisturi sau se montează proteze la nivelul arborelui biliar sau a canalului pancreatic principal“, explică medicul gastroenterolog Dana Maria Bucur.

Ce presupune investigaţia

Pacienţilor supuşi acestei proceduri li se efectuează înainte analize (precum testele de coagulare) şi un consult preanestezic. „Sub sedare profundă, pacientul este supus unei endoscopii superioare efectuată de medicul gastroenterolog în serviciul de radiologie. Cu endoscopul, care este unul special, cu vedere laterală, se vede papila duodenală. Apoi, se injectează în acesta substanţă de contrast, care opacifiază căile biliare şi pe cele pancreatice principale, vizualizându-se pe un ecran radiologic,“ spune medicul Dana Maria Bucur. După aceea, dacă există calculi biliari, ei se scot cu diferite instrumente, fără să mai fie nevoie de operaţia clasică.

Info

După intervenţie, pacientul poate avea greţuri, se poate simţi balonat. Simptomele dispar până a doua zi.

Sângerarea, printre posibilele riscuri

Deşi pare o investigaţie simplă la prima vedere, care se efectuează în timp ce pacientul este sedat, procedura nu este lipsită de complicaţii. Una dintre cele mai răspândite posibile probleme de sănătate căreia trebuie să-i facă faţă cineva care trece printr-o astfel de intervenţie este pancreatita, cauzată de iritarea pancreasului. Pacienţii supuşi acestei metode de tratament se mai pot confrunta cu: perforarea stomacului, infecţii, reacţii adeverse la medicamente şi chiar hemoragie.

Sfatul specialistului

Dr. Dana Maria Bucur, medic specialist gastroenterologie, Clinica Polisano, Bucureşti

Înainte de procedură, pacientul trebuie să se pregătească la fel ca şi pentru o endoscopie clasică: nu mănâncă cu o seară înainte şi nici în dimineaţa respectivă. Cea mai importantă este discuţia anterioară, în care pacientul trebuie să informeze medicul asupra medicaţiei. Astfel, dacă îşi administrează anticoagulante pentru afecţiuni cardiovasculare, acestea trebuie oprite înaintea investigaţiei, pacientul fiind trecut pe anticoagulante injectabile, astfel încât să se poată controla uşor o eventuală sângerare.